Топ 10 забележителности на Прага - част I-ва
Топ 10 забележителности на Прага - част I-ва
20.02.2011 г.
Публикувано в Топ 10
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Anurag Yagnik
Историческият център на Прага е разположен на площ от 866 хектара и е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО от 1992 г. насам. Той се характеризира с прекрасни алеи и строителство от всички архитектурни стилове - романски ротонди, готически катедрали, барокови и ренесансови дворци, модернизъм , класицизъм, кубизъм, функционални къщи и съвременни сгради.
 
Замъкът на Прага
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Kunal Mehta


Национален паметник на културата, символ на повече от хилядолетното развитие на Чешката държава. От създаването си в края на IX век се развива без прекъсване през последните единадесет столетия. Това е монументален комплекс, състоящ се от църковни, укрепителни, жилищни и офис сгради, представляващи всички архитектурни стилове и периоди, покриващ площ от 45 хектара. Първоначално е използван от кралете на Бохемия, а от 1918 година е седалище на президента.
В замъка се намира готическата катедрала Св. Вит, Св. Венцеслав и Св. Адалберт - духовен символ на Чешката държава, построена през 1344 година от Ян Люксембургски и неговите синове Карл IV и Ян Индржих на мястото на римска ротонда. Строителството продължава близо 600 години и е окончателно завършено през 1929 година.

Карловият мост
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Paul Cook


Построеният през 1357 г. от Карл IV мост над река Вълтава е най-старият в Прага, построен на мястото на разрушения от наводнение през 1342 година Юдитин мост. Каменният или Пражкият мост е започнат да бъде наричан по името на стороителя си едва от 1870 година. Двата края на моста са укрепени с кули, а между 1683-1928 тридесет скулптури и скулптурни групи на светци са положени върху мостовите опори. Дълъг е 515 и широк 10 метра.

Старото кметство с астрономическия часовник
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Timo Elliott


Основано през 1338 год. като седалище на градските управници.
В горната част на астрономическия часовник (построен в началото на XV век) се появяват 12-те апостоли на всеки кръгъл час между 9 и 21:00. Долната част е допълнена с календар, включващ знаците на зодиака и рисуван от Хозеф Манес. Източното псевдо-готическо крило на кметството е разрушено на 8 май 1945 година и все още не е възстановено.

Йозефов – еврейският квартал
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Rich pick


Кварталът датира от XIII век., но днешният му вид е в резултат от големи реконструкции, предприети между 1893 и 1913 година.
Намира се между Стария град и река Вълтава. Възниква след като на евреите е наредено да напуснат домовете си и да се заселят на едно място, станало известно като Пражкото гето.
Само някои от най-значимите сгради са достигнали до нас като свидетелство за продължилия векове живот на евреите в Прага. Макар и малко, те образуват най-добре запазения комплекс от евреиски исторически паметници в цяла Европа. От старото селище са запазени шест синагоги, които заедно с еврейското кметство и старото гробище, с изключение на синагогата „Старонов”, са част от Еврейския музей.
„Старонов” е най-старата запазена синагога в Централна Европа. Построена е в ранен готически стил в края на XIII век и оттогава до сега служи като главен молитвен дом и синагога на еврейската общност в Прага. Старото еврейско гробище датира от средата на XV век и е използвано до 1787 година. Сред дванадесетте хиляди готически и ренесансови надгробни паметници са и тези на Йехуда Льов и Мордехай Майсел.

Прашната кула
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Jennifer Brehm


„Прашната кула” датира от XI век, когато тя била част от отбранителните съоръжения на града, а по-късно бъдещите бохемски крале я използвали като параден вход по време на своите коронации. Заедно със Старата градска кула тя е единствената запазена част от средновековните фортификационни съоръжения на Прага.
Оригинално името й се превежда като Барутената кула, защото в нея от XIII век се съхранявал барут. Кулата и голяма част от нейните декоративни скулптори пострадват от Пруската армия през 1757 година. Реставрирана е в превдо-готически стил във втората половина на XIX век от архитекта Йозеф Мокер.
Днес може да се изкачите във високата 65 метра кула по вита стълба със 186 стъпала. В нея, на 44 метра височина, се помещава открита за туристи постоянна изложба „Кулите на Прага”.
Работно време:
Април – октомври – 09:00 – 17:00 ч.
Ноември – март – 09:00 – 16:00 ч.Creative Commons License
Топ 10 забележителности на Прага - част I-ва by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.

Публикувана в Туристическа Агенция Компас

Ако искате тук да видите и Вашата страница, изпратете ни линк на info@magelan.bg с публикуван наш текст и ние ще поставим подобна връзка към Вас!