Най-добрите дестинации за 2011 - част II-ра
Най-добрите дестинации за 2011 - част II-ра
03.02.2011 г.
Публикувано в Топ 10
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Ann Wuyts
Ето го и продължението на част I-ва, включваща Украйна, Сирия, Кюрасао, Люксембург и Талин.
 
Занзибар – дива природа
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Rob

Край бреговете на Танзания в Индийския океан ще намерите Занзибарския архипелаг, състоящ се от множество малки острови и два големи такива – Унгужа и Занзибар. Тук е винаги топло, има огромно разнообразие от диви животни и царува всеобщо щастие (като изключим редките случаи на политическо напрежение между тях и континенталната част на Танзания, твърдяща, че островите не са независима държава). Голямото приключение тук се крие в търсенето на евентуално изчезналия занзибарски леопард – не е виждан от 1997 година насам. Ако все пак не ви се влиза в ролята на преследвач на диви животни, остава да посетите Каменния град , част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Запазен е почти непокътнат през последните 200 години и може да го видите по начина, по който е стоял и пред търговците на роби от XIX век – лъкатушещи алеи, оживени базари, джамии и големи арабски къщи, чиито бивши собственици се съревновавали навремето по екстравагантност на жилищата си.

Исландия – огън и лед на по-ниска цена
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Alexander Shchukin

Въртя, суча и пак мислите ми ме водят в Исландия. Но, след като икономическата криза удари страната с пълна сила, е лесно да се преположи, че пътуването дотам ще излезе доста по-евтино. Е, не чак толкова, колкото би ни се искало, но със значителното намаляване на обменния курс, 50-60 евро на нощувка в 3-звезден хотел в Рейкявик може да се приеме като добра сделка. Проблемът е, че Исландия винаги е била по-скъпа в сравнение с други дестинации в Европа. Препоръчвам ви да си приготвите чифт здрави спортни обувки и да се качвате на самолета – след като Исландия стъпи на крака, едва ли ще бъде толкова достъпна.

Неапол, Италия – хубава храна
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Francesco Sgroi

Е, да, не е никак евтино. За нашите доходи дори и парче пица излиза скъпичко. И все пак – добре, че го има Неапол. Ненапразно Гьоте е казал „Виж Неапол и умри”. Един италиански град, който цени прясната, просто приготвена и вкусна храна. За месец май намерих хотелчета в центъра около 25-30 евро на човек на вечер. А и хубавото е, че тук няма да се сблъскате с туристическите орди, нападащи италианските класики от Севера. Само за 10,50 евро може да се разходите до остров Капри, наблизо е и Амалфи с разкошното си крайбрежие, за Неапол и Везувий си знаете – трябва да се видят!

Куба – танци
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Andrew E. Larsen

„Не само изглежда прекрасна, тя е прекрасна” написал някога Ърнест Хемингуей. Завладяваща дестинация, особено за тези, които обичат латинския начин на живот, слънцето и музиката. Тук улицата е дансинг, а ритмите се леят от всеки отворен прозорец. Запазили африканските си корени, кубинските мелодии са изразени в широк спектър от жанрове – от фолк до хип-хоп, готови да задоволят всеки вкус. Независимо от това, което казва правителството на САЩ, Куба е една топла и приветлива страна. Слънце, бели пясъчни плажове, мохито, пури... – причините да я посетите са тооолкова много, а вие продължавате да си седите пред компютъра.

България – най-непознатата
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Klearchos Kapoutsis

Нашата мила, родна страна може да предложи толкова много, а пътувайки зад граница, често го забравяме. За себе си мога да кажа, че съм посетил повече места в чужбина, отлколкото тук. И не се гордея. Не се оправдавайте „Има време”, а се качете в колата и се разходете поне за уикенда!

ЧАСТ I-ВА:
Най-добрите дестинации за 2011 - част I-ва

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
10 безопасни дестинации
Най-добрите исторически дестинации за пътешественици

Creative Commons License
Най-добрите дестинации за 2011 - част II-ра by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.