10 безопасни дестинации
10 безопасни дестинации
02.02.2011 г.
Публикувано в Топ 10
от: www.flickr.com
|
фотограф:  José Luis Mieza
Масови безредици, танкове, горящи сгради, преобърнати коли, телени заграждения. Това е обичайно за Кайро в последните дни. Подобно бе и положението в Тунис от края на 2010 и началото на новата година. Ще мине време, докато ситуацията се успокои, а междувременно туроператори в България заявяват, че засега няма да връщат пари за вече заявени пътувания до Египет. Вярно, напускането на дома винаги крие някакви рискове – дали от народни бунтове или природно бедствие - никога не може да бъдете напълно сигурни. За някои това може и да крие някакъв чар, но за повечето туристи нарушаването на почивката им си е истински кошмар. Именно за тях, търсещите максимална сигурност, предлагам кратък списък с държави, славещи се като едни от най-безопасните за посещение.
 
Ирландия
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Michal Osmenda

На ирландците може и да им се носи славата на побойници, но според Световната здравна организация Ирландия е страната с най-ниско ниво регистрирано насилие в Европа. Или си траят след бой, или нещата са се променили драстично след Белфасткото споразумение. Трябва да е второто.

Исландия
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Örvar Atli Þorgeirsson

Ако не държите много на социалните контакти – това е вашата дестинация. (Исландия има едва около 300 хил. души население и само един град с обществена значимост – столицата Рейкявик). Вярно, има само 700 полицаи, които на всичкото отгоре не носят оръжие, но това си има логично обяснение – Исландия е страната с най-ниско ниво на престъпност в света. Резултат – само 130 затворника.

Норвегия
от: www.flickr.com
|
фотограф:  JR F

В Норвегия всичко е спокойно. Няма природни бедствия, нито други социални или политически вълнения, така че тази красива страна е перфектният избор за семейно пътуване. Единственото, за което трябва да се тревожите в Норвегия, когато става дума за пътуване, е сигурността на портфейла ви – цените са доста солени.

Люксембург
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Wolfgang Staudt

Малка страна, малко неприятности. Наистина размерите на херцогството го превръщат в лесно за контролиране място, но едва ли някой, живеещ в страната с най-висок БВП на глава от населението в света, би желал да ви ограби.

Куба
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Tobias Mandt

Независимо от това, което твърди правителството на САЩ, Куба е едно прекрасно място. Ниска престъпност, учтиви местни хора и, разбира се, шанс да видите как са изглеждали Карибите преди 50-тина години. Само не вземайте кубинска кола под наем....

Япония
от: www.flickr.com
|
фотограф:  syvwlch

Наред със Сингапур, Япония е една от най-безопасните страни в Азия. Имат си дори работеща служба „Изгубени вещи”, пък и казват, че не се крадяло много-много. Сигурно им е останало в наследство от самураите. Остава само да се справите с традиционната японска кухня.

Кипър
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Marios Tziortzis

Може и да ви изглежда странно, че остров, разделен на две с телени мрежи (след турската окупация на северната част от 1974 г.), попада в тази класация. Кипър обаче е едно от най-сигурните местенца в Европа благодарение на стабилната си икономика, силните семейни връзки... и двете британски военни бази.

Мавриций
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Mohammed Al-Naser

Мавриций, наравно със Сейшелите, непоколебимо стои на първо място в класацията за най-ниски нива на престъпност в Африка. Има и преимуществено географско разположение – намира се далеч по на юг от земите, страдащи от пиратски набези. Искате тръпка – оженете се. Ядовете сами ще дойдат при вас.

Швейцария
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Tambako The Jaguar

Една от най-богатите държави със сигурност ще ви предложи спокойствие. Независимо дали я посещавате за зимната си ваканция или по бизнес дела, най-голямата опасност, която ви грози в тази прекрасна страна, е рискът от внезапен инфаркт при вида на лилава крава. Споко, това е просто шоколадова реклама!

Нова Зеландия
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Adam Selwood

Благодарение на географската си изолация, Нова Зеландия не е дом на отровни същества като паяци, змии и други подобни гадинки, на които можете да попаднете в Австралия например. Няма и регистрирани нападения на акули над хора. Малък е и шансът да бъдете въвлечени в приключение с някое природно бедствие, тъй като островът е разположен твърде далеч на юг от зоната на тропическите циклони. Логичен избор, а?

Creative Commons License
10 безопасни дестинации by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.