10-те най-красиви замъка в Европа
10-те най-красиви замъка в Европа
30.01.2011 г.
Публикувано в Топ 10
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Tambako The Jaguar
Било време, когато високите каменни стени и укрепленията били необходими за защита от чужди нашественици. Но времената се сменили, а с тях и начинът на живот, и замъците започнали да се използват за резиденции - дали отражение на романтичните представи на владетел, живеещ в приказен свят или обиталище на някой деспот, днес те са пазители на очарованието на отдавна отминали епохи. Някога достъпни само за елита на обществото, сега замъците пливличат хиляди туристи годишно, търсещи красотата, останала скрита за техните предци.
 
Мон Сен Мишел, Франция
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Tony


Замъкът се намира на квазиостров в Нормандия, близо до Бретан, като при най-високата точка на прилива е почти напълно отделен от сушата. Само един тесен тротоар, построен през 1879 година, запазва връзката му със сушата. Внимавайте, защото приливът идва бързо и много туристи са се удавали, опитвайки се да пресекат пясъчния залив. За разлика от другите замъци в страната, които са строени като крепости или дворци, този е изграден за манастирско убежище. Днес е най-посещаваният френски замък с над 4 000 000 туристи годишно, включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Бабелсберг, Германия
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Gertrud K.


Замъкът Бабелсберг, считан за главен в парка Бабелсберг, е построен като малка лятна резиденция на пруския принц Уилям около 1880 година. Използван е като музей по палеонтология от 1966 година до края на Студената война. Днес е възстановен в целия му блясък. Този истински шедьовър на неоготическата архитектура, обаче, е почти забравен за сметка на Сан Суси и около него няма да видите огромни тълпи от любопитни туристи.

Нойшванщайн, Германия
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Simon Schoeters


Замъкът Нойшванщайн наистина изглежда като излязъл от приказките, така че става ясно защо той е един от символите на Уолт Дисни. Построен е от баварския крал Людвиг II, за да бъде почетено творчеството на Рихард Вагнер, а по-късно става вдъхновение на Чайковски за написването на „Лебедово езеро”. Посреща над милион и половина туристи годишно.

Малборк, Полша
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Lauranne


Замъкът е построен от тевтонските рицари през XIII век. Наречен е Marienburg (замък на Дева Мария) в чест на Божията майка, патрон на ордена. Градът, който израства около него, носи същото име (Marienburg), но от 1945 година той отново влиза в пределите на Полша и оттогава насетне се нарича Malbork. Това е най-големият тухлен готически замък в света. От декември 1973 година е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство.

Керлаверок, Шотландия
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Dave Wilson


Триъгълният, заграден с ров, замък е издигнат през XIII век в югозападната част на Шотландия. Поради близостта си до английската граница е бил обсаждан многократно, най-вече от крал Едуард. Заслужава си да го посетите, дори само за да се полюбувате на непокътнатата природа наоколо, която дава ясна представа какво е било неговото средновековно обкръжение.

Замъкът в Прага
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Martin Sojka


Със своите мерки ( дължина - около 570 метра и широчина - приблизително 130 метра ) Пражкият замък е една от най-големите крепости в света, а според Книгата на рекордите "Гинес" - и най-големият древен замък.
Една от най-големите крепости в света, а според Книгата на рекордите "Гинес" - и най-големият древен замък, Пражкият е с дължина около 570 метра и широчина 130 метра. Монументалният комплекс се състои от църковни, жилищни и офис сгради, представящи почти всички архитектурни стилове. Първоначално е използван от кралете на Бохемия, а от 1918 година е седалище на президента на страната.

Замъкът Пелеш, Румъния
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Róbert Kiss


Великолепният замък е построен от най-дълго управлявалия румънски монарх Карол I. Завършен е през 1914 година, само няколко месеца след смъртта на владетеля. Тази неоренесансова крепост е смятана от мнозина за най-красивата в цяла Европа. Намира се на средновековен път, свързващ Трансилвания с Влахия.

Алхамбра, Испания
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Nic McPhee


В буквален превод името му означава „Червена крепост” – разпознаваемият му червен оттенък се посочва като най-запомнящата се характеристика на този наистина зашеметяващ замък. Интерес буди най-вече поради факта, че съчетава в себе си ислямски и християнски архитектурни елементи. През XVIII и XIX век е, бих казал, пренебрегван, като най-голямото падение в отношението към него е превръщането му в казарма от Наполеон.

Сант Анджело, Рим
от: www.joshliba.com
|
фотограф:  Josh Libatique


Първоначално построен на река Тибър като мавзолей на император Адриан, по-късно Сант Анджело е превърнат във военна крепост, а след това - в затвор. Името му идва от намиращата се на върха на замъка статуя на Свети Михаил. Днес работи като музей.

Егесков, Дания
от: www.flickr.com
|
фотограф:  im Trodel


Намира се в южната част на остров Фунен, Дания. Той е най-добре запазеният в Европа ренесансов замък на вода. Стоителството му започва в края на XIV век, а стара легенда разказва, че била необхидима цяла дъбова гора, материалът от която бил използван за изграждането на солидни основи (името му означава именно "гора от дъб"). Отворен е за посетители и помества няколко колекции – селскостопанска, автомобилна, мотоциклетна, на летателни апарати и др.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
10-те най-красиви моста в света

Creative Commons License
10-те най-красиви замъка в Европа by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.