Най-добрите дестинации за 2011 - част I-ва
Най-добрите дестинации за 2011 - част I-ва
26.01.2011 г.
Публикувано в Топ 10
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Tambako The Jaguar
2010 година вече е зад нас и идва време да помислим какво ще посетим през новата 2011. Представям ви списък с идеи за места, които си заслужават да бъдат видени (ако вече не сте били там, разбира се, но и не забравяйте, че красотата не може да бъде оценена в целия й блясък от първия път, така че е нужно повторение).
 
Чернобил, Украйна – Опасно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Timm Suess

Украйна наскоро обяви, че от 2011 година възнамерява да предлага официални туристически обиколки в Чернобил. Възможността за посещение на град Припят, построен за работниците в атомната централа, ще струва между 150 и 300 евро. Турът ще започва от Киев, като посетителите трябва сами да покрият разходите си за хотелско настаняване, храна, подготовка на програмата, услугите на водач и транспорт. Разрешение за посещение на зоната може да получите след като изпратите искане, посочващо целта на пътуването, желаната дата, вашето гражданство, дата на раждане и номер на паспорт. А има и нелегални екскурзии...

Сирия – Древност
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Taras Kalapun

Като най-стария постоянно заселен център на земята, Сирия притежава зашеметяващи културни ценности, за каквито не сте си и помисляли. И докато другите страни в Близкия Изток стават все по-трудно достъпни, Сирия поддържа смешно ниски цени, които, обаче, едва ли ще се запазят такива много дълго. Възползвайте се, входът за предизвикващия най-голямо възхищение в света Замък на рицарите (Crac des Chevaliers) е само 4 евро! А най-хубавото е, че да се насладите на стария град в Дамаск или на пазара в Алепо ще ви излезе напълно безплатно.

Кюрасао – Нов живот
от: www.flickr.com
|
фотограф:  tinch72

Търсещите уникални възможности за пътуване вече трябва да са обърнали внимание на Кюрасао. В крайна сметка колко често на света се „ражда” изцяло нова страна? 2011 ще отбележи първата пълна година от самостоятелното управление на острова след разпадането на Нидерландските Антили на 10.10.2010. Отговорен за собственото си финансово благополучие, Кюрасао със сигурност ще заложи на най-силните си страни – изпълнената с живот история, прекрасната архитектура и, разбира се, неустоимия карибски чар. Остава ни да чакаме топлото гостоприемство и множеството туристически атрации да бъдат съчетани с повече възможности за полет дотам и хотелски вериги, готови да отговорят и на най-претенциозните от нас.

Люксембург – Исторически забележителности
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Wolfgang Staudt

Единственото останало херцогство в Европа е буквално изпълнено с история. Граничеща с Германия, Франция и Белгия, тази малка страна е с население от половин милион души, една невероятна смесица от имигранти, говорещи различни езици и изповядващи религии от юдайзъм до ислям. Най-богатата страна на глава от населението в света е с основен принос за създаването на Европейския съюз и един от основателите на ООН и НАТО, централа на Skype и Еbay. А на толкова малко място има толкова много исторически забележителности (прекрасни катедрали и богати музеи) и разнообразни природни пейзажи (гъсти гори, реки, хълмове), че ще е голяма грешка да го пропуснете.

Талин – културни мероприятия
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Vittis from Lithuania

Талин се очертава да бъде една от водещите туристически атракции във Финландския залив през тази година. През последните няколко години естонската столица си спечели славата на стойностна дестинация, обслужвана от нискобюджетни авиокомпании. А съвсем скоро бе обявена и за Европейска столица на културата за 2011 година (заедно с бившата столица на Финландия Турку) и ще се стреми да покаже, че макар и малка, е способна на големи културни постижения. Наред с удивиделно добре запазения средновековен град, в Талин може да разгледате редица други забележителности, магазини или да се включите в оживения нощен живот, да посетите множеството предстоящи изложби, фестивали (Песенния например) и спортни състезания (Световното първенство по огнени скулптури). Ама вие още ли не сте си стегнали багажа?!

ПРОДЪЛЖЕНИЕТО:
Най-добрите дестинации за 2011 - част II-ра

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
10 безопасни дестинации
Най-добрите исторически дестинации за пътешественици

Creative Commons License
Най-добрите дестинации за 2011 - част I-ва by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.