Най-добрите исторически дестинации за пътешественици
Най-добрите исторически дестинации за пътешественици
19.04.2011 г.
Публикувано в Топ 10
от: www.darioendara.com
|
фотограф:  Dario Endara
Знаете ли кои са най-интересните места, които можете да видите? И знаете ли кои са най-прекрасните дестинации, които можете да посетите, за да се докоснете до удивителните култури и народи от миналото?
 
10. Европейски замъци
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Simon Schoeters

Едно от най-приказните преживявания предлага обиколката на европейските замъци. Редица внушителни постройки във Франция, Австрия, Германия..., които още помнят романтични истории за красиви принцеси и смели рицари. Замъците представляват укрепления срещу нападение, но и домове на благородници. Здравите зидове са спасявали живота на семействата на лордовете и рицарите, както и на всичките им подчинени. Сред най-красивите замъци в Европа са Версай във Франция, Нойшванщайн или Приказният замък в Германия (познат и от емблемата на Уолт Дисни Студио), Бларни в Ирландия, Топкапъ в Турция, Синтра в Португалия, Лийдс в Англия и др.

9. Стоунхендж, Великобритания
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Sunjae Chong

Мегалитният кромлех Стоунхендж се намира в Солсбъри, Великобритания. Около създаването и предназначението му витаят редица легенди, около които учените създават множество теории. Но има един неоспорим факт – никой не остава безпристрастен пред мистерията на огромните, подредени според лятното слънцестоене каменни блокове. Построен е преди около 5000 години като религиозно и култове средище, но продължава да вълнува. Без значение дали древните обитатели на равнината Солсбъри са построили Стоунхендж като обсерватория или с религиозна цел, от 3000 г. пр. Хр. до днес кромлехът е най-известната мегалитна постройка в света.

8. Ангкор Ват, Камбоджа
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Artie

На територията на Ангкор в Камбоджа съществува огромен комплекс от десетки стари храмове, най-известен сред които е Ангкор Ват. Построен през 12 век от крал Суряварман II като главен храм в столицата на кралството. Храмът е прекрасно доказателство за удивителната кхмерска архитектура с ярките барелефи на местни божества. Ангор Ват е единственият храм в комплекса, който е обърнат на запад.

7. Великата китайска стена
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Thomas Reichart

Великата китайска стена е сред седемте чудеса на света. Строежът й започва през 3 в.пр. Хр. с цел да се спрат атаките на номадите хунну, но и до днес в 21 век работата по нея не е прекъсвана. Столетия наред хиляди хора са давали живота си, за да изграждат защита за другите. Въпреки, че частта, датирана от епохата на династията Минг е в лошо състояние, всеки посетител може да забележи мащаба на тази конструкция. Днес дължината на стената е около 6700 км, а на места ширината й е 10 м.

6. Мачу Пикчу, Перу
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Mike Presser

Изгубеният град на инките – Мачу Пикчу, е построен през 1462 година, за да бъде изоставен няколко столетия след това. Днес градът е най-яркият пример за развитието на културата на инките. Мачу Пикчу успява да оцелее дори след набезите на испанските конкистадори, за да бъде преоткрит отново през 1911 година от американския изследовател Хирам Бингам. Днес градът на инките е сред най-посещаваните туристически дестинации в света. Главните постройки са Храмът на слънцето, Стаята с трите прозореца и Интихуатана, който представлява астрономически часовник или календар.

5. Партенонът, Гърция
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Lluís Sala

Партенонът е символ на Древна Гърция и същевременно с това - символ на демокрацията. Дорийският храм е построен през 5 в.пр.Хр. от Перикъл в чест на богинята Атина и едновременно с това е служел като хазна на Делоския морски съюз. Днес голяма част от мраморните скулптури могат да се видят в Британския музей, Лувъра и други музеи, въпреки опитите на гръцкото правителство да върне “съкровищата си” обратно.

4. Тадж Махал, Индия
от: www.darioendara.com
|
фотограф:  Dario Endara

Тадж Махал се смята за най-красивата сграда в света. Построен е от шах Джахан, владетел на Великите моголи през 1632 – 1653г. Шахът наредил да построят прекрасната постройка в чест на неговата обичана съпруга Мумтаз Махал. 20 000 работници се трудили върху Тадж Махал, като използвали в строежа бял мрамор и 28 различни видове скъпоценни и полускъпоценни камъни. Според легендата шах Джахан целял да построи мавзолей и за себе си – същия като този на Мумтаз Махал, само че от черен мрамор, но това начинание не успява.

3. Петра, Йордания
от: momentaryawe.com/blog/
|
фотограф:  Catalin Marin

Удивителната Петра е построена от древните набатеи през 100 г. пр. Хр. Всички постройки са буквално издялани в розовите скали. През 363 г. мощно земетресение унищожава водопроводната система на града и Петра опустява. През 12 век пристигат кръстоносците и използват розовия град като щаб, грижат се за постройките и също строят. Тяхно дело е Цитаделата. След заминаването на воините на Христа, Петра потъва в забрава и изчезва от очите на света. Преоткрита е през 1812 г. от швейцарския изследовател Лудвиг Буркхарт. Сред най-известните постройки са Съкровищницата (Al Khazneh, вероятно служила като гробница) и Манастирът.

2. Рим, Италия
от: www.flickr.com
|
фотограф:  obert Lowe

Вечният град притежава едни от най-удивителните постройки от миналото. Величието на една империя се откроява в уникалната архитектура на Рим. Наследство от Древен Рим, Средновековието, Ренесанса и Барока може да бъде забелязано буквално с един поглед към града. Обиколка на забележителностите на Рим показва Колизеума, Римския форум, Пантеона, Арката на Константин, Фонтан ди Треви и др.

1. Египет
от: www.pcharlon.com
|
фотограф:  Pablo Charlón Cardeñoso

Египет е най-примамливата историческа дестинация за пътешественици. Запазените постройки от миналото продължават да изумяват и днес и да вълнуват с величието и изпълнението си. Освен Пирамидите и Сфинкса, в Египет може да се види още толкова много – Долината на кралете, Сакара, Луксор, Карнак, Абу Симбел и много други места, всяко от които - доказателство за величието на Древен Египет.

Creative Commons License
Най-добрите исторически дестинации за пътешественици by Гергана Кангалова is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.