Топ 10 музея в Лондон - част II-ра
Топ 10 музея в Лондон - част II-ра
09.04.2011 г.
Публикувано в Топ 10
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Moyan Brenn
Втора част на класацията на най-добрите музеи в Лондон
 
Музей на чая и кафето
Разположен само на 2 минути пеш от Лондон Бридж, музеят „Брама” е изцяло посветен на историята на чая и кафето – единственият по рода си такъв в цял свят. Неговите експонати разказват за над 400-годишното минало на тези две популярни стоки откакто били пренасени в Европа от Близкия Изток и Африка. Мястото му е избрано неслучайно – именно на пристанището, в близост до Лондон Бридж, се извършвала тъговията, разтоварването на корабите, смесването и опаковането на чая и кафето, пристигащи в Англия. В околността се намира и една от най-атрактивните в английската столица странноприемници – „George Inn”, привличаща посетителите със запазената си в оригинален стил от 17 век стая за кафе. В самия музей посредством карти, диаграми, гравюри и различни артефакти се проследява завладяващата история, както и традиционните ритуали, съпътстващи пиенето на чай и кафе. Тук за направата на питието се използват листенца от растението, а не чай в пакетчета, както е на повечето места. И докато в музея ви обясняват как се е пригиготвяло кафето в различните страни след пристигането му в Европа, в специален салон домакините са се погрижили и да го поднесат, за да го опитате.
Самият музей „Брама” е разделен на две части – една за чай и друга – за кафе. И двете секции представят уникални колекции от керамични и метални съдове, предназначени за направата и сервирането на напитките, както и картини, снимки и графики, илюстриращи отглеждането, търговията и разпространението им от миналото до днес.
Не по-малко интересна е и залата, отделена на живота на основателя на музея – Едуард Брама, и на пътешествията му в Африка, Индия, Китай, Япония, Кения, Танзания...

Къща-музей на Шерлок Шолмс
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Steve

Надали има човек, който да не знае кой е живял на „Бейкър Стрийт” 221. Историята на прочутия детектив владее съзнанието на милиони читатели в продължение на векове.
Според разказа на Артър Конан Дойл Шерлок Холмс и доктор Уотсън обитавали старата викторианска къща, намираща се днес в близост до музея на мадам Тюсо, в периода 1881-1904г. Поради тази причина английското правителство обявява сградата, построена през 1815г., за национална ценност и я превръща в музей, посветен на живота и времето на Шерлок Холмс, а интериорът й е така преустроен, че максимално да се доближи до описаното от Конан Дойл. Известният кабинет с изглед към „Бейкър Стрийт” е на първия етаж. Там посетителят може да седне в креслото на господин Холмс до камината и да се снима, да влезе в съседната на кабинета спалня, но, моля ви, използвайте собствената си лула, за да запушите!
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Stuart Graham

Притежанията на детектива са на обичайните си места – бележник, лула, лупа, чехли...Ще ги намерите там, където той ги е оставил. Спалнята на доктор Уотсън пък е на втория етаж и гледа към малка вътрешна градинка, а най-отпред е и стаята на г-жа Хъдсън – хазяйката на двамата известни наематели.
Всички помещения на къщата са изпълнени както с лични вещи на детектива, така и с експонати от неговите публикувани случаи. Тук ще намерите и дневника на Уотсън с изписани на ръка бележки по загадката, описана в „Баскервилското куче”.
Третият етаж е специално отреден на нова изложба на восъчни фигури, където можете да видите Шерлок Холмс и д-р Мориарти в една и съща стая.
Посетителите на музея често питат дали наистина двамата герои са живели в тази къща. За съжаление обаче официална документация за наемателите от това време не съществува. Градските регистри доказват само, че къщата наистина е давана под наем в периода 1860-1934г. и в разказите на камериерките, работили в нея, често се споменавало името на г-н Холмс. А в съседство живеел някой си д-р Уотсън...Дали това са били те??? Никой не знае...
Чува се почукване на вратата. Стъпки по стълбите. И глас: „Хайде, Уотсън, играта започна!”.

Музей "Виктория и Албърт"
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Anthony Worsdell

Един от най-посещаваните в английската столица музеи – този на Виктория и Албърт, е основан още през 1852г. с цел да вдъхновява и обучава бритаските дизайнери и производители. Идеята за него била на принц Албърт, който решил печалбите от Световното изложение през 1951г. да бъдат вложени за закупуването на сграда за музея в Южен Кнесингтън. Днес той е дом на над 4 милиона експоната, представящи вековното развитие на различните култури по света. В зашеметяващата му колекция има европейски, индийски, китайски, корейски, японски и ислямски предмети, вариращи от керамика, стъкло, метални изделия, скулптури до костюми, доспехи, оръжия и мебели. Сред най-известните сбирки са: Театралните галерии, Галериите на Саклър за изкуство и образование, както и „Средновековие и Ренесанс” ( открита през 2009г.). В залите, отделени изцяло на Великобритания пък посетителите могат да проследят развитието на изкуството и дизайна в империята от 1500г. до 1900г. Тук е и първата произведена в света вилица – още от 1632г. И това е само върхът на айсберга. В музея на Виктория и Албърт е събрана впечатляваща колекция от източни декоративни изкуства, мода и бижута, която обхваща времето от 17-ти век до днес, метални изделия, и повече от 14 000 експоната на мебели от Великобритания, континентална Европа и Америка, които датират от Средновековието до наши дни.
Колекциите в музея са толкова разнообразни, че е трудно да се посочат най-важните сред тях. Сякаш сред любимите на посетителите зали са тези с отливки на най-известните европейски скулптури и паметници. В края на 19-ти век, когато малко хора са имали късмета и възможността да пътуват из континента, тези отливки били доста популярен начин да бъдат показани известни постижения на културата и изкуството от Европа. Наред с всичко останало тук можете да видите реплики на известната колона на Траян, намираща се в Рим, на Портата на победата от Сантяго де Компостела, както и доста сполучливо копие на скулптурата „Давид” от Микеланджело.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  James Neeley

Сградата на мзуея сама по себе си също представлява забележителност. Викториански стил, съчетан с елементи от епохата на крал Едуард. Внушителната фасада е висока цели 220 метра, изработена от червени тухли и цимент от Портланд, проектирана от Астън Уеб през 1891г. като допълнение към основната сграда. Конструкцията е издигана цели десет години – от 1899г. до 1909г. Архитектите днес определят дизайна на Уеб като еклектичен. Повечето от детайлите носят полъх от Ренесанса, докато самата сграда е в средновековен стил. Арките, подкрепяни от римски колони, са определено клачески. А кулата над главния вход напомня за тези, строени в Готическия период, особено в Шотландия. Във вътрешността предпочитан материал е мраморът.
Музеят на Виктория и Албърт е един от малкото, които остават почти незасегнати от бомбардировките през Втората световна война. Реновации започват да се правят едва през 1960г., като тогава е добавено и ново крило, посветено на Хенри Коул, а през 1990, 2001 и 2010г. са открити и множество други галерии. В настоящия момент се обсъждат и възможностите музеят да се разширява и под нивото на земната повърхност.

Природонаучен музей
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Klaus Herrmann

Природонаучният музей ще впечатли дори най-преситените туристи. В него са събрани над 70 милиона екземпляра от всички краища на света, включващи растения, животни, вкаменелости, скали, насекоми. Най-впечатляваща безспорно е залата, отделена на динозаврите, където има представен макет на огромен Т.rex, както и вкаменелост с кожата на вида Едмонтозавър.Особено интересен е музеят за децата, тъй като там те могат да си припомнят какво са учили по биология и анатомия чрез редица практически образователни инструменти и творчески дейности. И ако гигантската сепия и сините китове все още не са омаяли децата ви, заведете ги във вътрешността на пространния глобус, представящ Слънчевата система, или пък до залата „Сила от недрата”, където могат да изживеят симулация на земетресение.

Лондонски транспортен музей
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Ian Muttoo

Изложбите в музея целят да представят силната връзка между транспорта и разрастването на модерен Лондон от 1800г. до днес. Пълен с цветове, светлини и движение, музеят изследва уникалната идентичност на транспорта в града. Колекцията му съдържа единствено по рода си наследство от всякакви видове превозни средства, плакати, произведения на изкуството, фотографии, филми и видео материали, инженерни чертежи, униформи, гпътни знаци и билети. Сред най-забележителните експонати са емблематчният за Лондон двуетажен червен автобус, първият в света парен локомотив за движение под земята, както и първият такъв, задвижван от ток, датиращ още от далечната 1890г. Галериите са пълни с интерактивни изложения за деца и възрастни, включително автобуси и влакове, предназначени за забавление, които всеки може да се опита да управлява, докато наоколо герои от различни световни романи разказват на живо истории около изобретяването им.
От март 2011г. в музея е открита и нова изложба: „Под прицел – Лондон, Ковънтри, Дрезден”, отбелязваща годишнината от бомбардировките над трите града.
А 22-та милиона паунда, които са дадени за неговата реконструкция през 2007г. са си стрували – днес сградата, разположена в сърцето на Ковънт Гардън, е сцена на множество от известните приеми и балове в английската столица, като може да побере над 500 гости, за които бива изнасян интерактивен спектакъл, представящ целия музей.

ОТ ПОРЕДИЦАТА:
Топ 10 музея в Лондон - част I-ва

Creative Commons License
Топ 10 музея в Лондон - част II-ра by Василиса Вълкова is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.