Топ 10 музея в Лондон - част I-ва
Топ 10 музея в Лондон - част I-ва
15.03.2011 г.
Публикувано в Топ 10
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Neil Howard
Някъде бях чела изказване за Великобритания, което наистина ме потресе, а именно, че когато в Ламанша се разрази буря, Континентът остава откъснат от цивилизацията. Не разбирах какво означава това, докато не стъпих на Острова. Друга Вселена. И не говорим само за обратния волан на автомобилите или пък за странното чувство за хумор на англичаните. А за наследството на една империя, владяла в продължение на векове над ¼ от света. Ще ви предложа няколко въображаеми тура из нейната столица, за да се насладите поне за миг на атмосферата й. Днес в обектива ми попадат лондонските музеи. Човек съвсем спокойно може да им се посвети дни наред и пак да бъде сигурен, че е пропуснал множество интересни експонати, защото те са толкова много, че времето никога не стига. Още повече, че една голяма част от тях са с безплатен вход, поради което не би било никак необичайно да видите групи ученици, провеждащи там, сред артефактите, учебните си занятия по история, изкуство, биология, физика, литература...В Лондон има музеи, посветени на почти всичко – от театър до наука и от музика до медицина, така че е невероятно трудно да изберете в кои от тях да отидете, когато няма ограничения от финансова гледна точка. Ето все пак моите предложения за това:
 
Британски музей
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Daniel Smith


Най-старият музей в света...Основан през 1753г. с дарение от 71 000 предмета от колекцията на сър Ханс Слоун, Британският музей бързо се превръща в една от най-посещаваните и спиращи дъха с величието си забележителности на града.
Първоначално музеят се помещавал в имението на фамилията Монтегю, но много скоро то станало твърде тясно, за да побере всички експонати на музея, чийто брой нараснал значително. Идеята за новата сграда възникнала още през 1823г., но осъшествяването й отнело повече от 30 години. Струвало си чакането – зданието, проектирано от Робърт Смърк в гръцки стил и първоначално предвидено да побере огромната библиотека на крал Джордж III, вече е получило своята отлична оценка, дадена му от историята. Покритата с купол кръгла читалня била довабена към постройката през 1857г., а Бялото крило, проектирано от архитекта Джон Тейлър – 30 години по-късно. За да подслонят останките от атинския Партенон, които са сред най-внушителните експонати на Британския музей, през 1939г. отворили врати и няколко специални зали. Поради големите щети, нанесени на сградата по време на Втората световна война обаче, те, заедно с Голямата зала, трябвало да бъдат възстановени и били готови пак да посрещат посетители едва през 1962 година. И накрая, но не и по важност, била преустроена Голямата зала. Новият й интериор от 2000г. , направен под патронажа на кралица Елизабет II, се помещава на близо 8000 кв.м. и впечатлява най-вече със стъкления си покрив, формирайки вътрешен двор, в чийто център се намира така известната читалня на музея. Дизайнът е направен от „Норман Фостър и сие” така, че да улеснява посетителите да намират пътя към залите, благодарение на обширните открити пространства. По подобен начин е проектирана и пирамидата, намираща се на входа на Лувъра в Париж.
А що се отнася до неизброимите съкровища, изложени тук…Саркофази, мумии и статуи ( сред които и тази на фараона Рамзес II ) от Египет, известният Розетски камък, който помогнал на Жан-Франсоа Шамполион да разчете йероглифите, релефни гравюри от Асирия, мраморни останки от Партенона в Атина, гръцки статуи, артефакти от цял свят...Неслучайно и целта на музея е да разкрива пред очите на своите посетители антики и предмети на изкуството, създадени от древни и съвременни култури – Асирия, Африка, Океания, Америките, Судан, Азия, Европа...Тук ще намерите всичко!

Национална галерия и Национална портретна галерия
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Maurice


Тъй като в Лондон
музеите и галериите са толкова много, че е невъзможно да бъдат обхваната от скромната цифра 10, поставям двете галерии в едно – те се намират една до друга и могат спокойно да бъдат посетени заедно.

Националната галерия в Лондон е дом на една от най-големите в света картинни колекции. Повече от 2300 картини обхващат годините между 1250 и 1900. Цялата колекция е изложена в четири крила на основния етаж на галерията, където те са подредени според периода: 1250-1500г., 1500-1600г., 1600-1700г. и 1700-1900г.
Моне, Рембранд и Леонардо да Винчи са само трима от известните художници, представени тук. Картината-символ на творчеството на Ван Гог –"Слънчогледи", също е част от колекцията. Впечатляващи са също представените творби на Рубенс, Ван Дайк, Реноар, Гейнсбъро, Микеланджело, Рафаело.
Националната галерия отваря врати за пръв път през 1824г., когато Камарата на общините решава да откупи частната колекция на банкера Джон Юлий Енгърстийн, състояща се от 38 картини и изложена по това време в неговия дом. Постепенно броят на експонатите се увеличава посредством дарения и покупки, което поражда и необходимостта от по-голяма сграда. В отговор на тази нужда през 1831г. е преустроено зданието - днешен дом на Галерията, на площад „Трафалгар” – място, достъпно за всички слоеве на обществото.
Ново крило със седем зали е добавено през 1876г., а през 1907г. започва строителството на още няколко помещения, които отворили врати през 1910г. Галерията се разраснала с нови 12 стаи през 1972г. Най-скорошното й допълнение – крилото „Сейнсбъри”, е направено през 1991г. То има 16 зали, където са изложени картини както от известни съвременни художници, така и от млади таланти.
Националната галерия става обект на няколко бомбени атентата по време на Втората световна война. За щастие, правителството на Великобритания предвидило тази възможност и картините били преместени на други места. През 1940 г. те отново били събрани и се съхранявали в минната шахта „Менъд” в Уелс, където над 62 метра твърда скална маса ги защитавала.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Herry Lawford


Националната портретна галерия в Лондон помещава уникална картинна и снимкова колекция от личности и лица от края на Средновековието до наши дни ( над 10 000 портрета). Пантеон на най-големите имена в британската история и култура, изложбите й включват крале и кралици, придворни и куртизанки, политици и поети, войници и учени, художници и писатели, философи и филмови звезди - от Елизабет I до Дейвид Бауи, от Шекспир до Стивън Хокин, от сър Джошуа Рейнолдс до принцеса Даяна.
Основана е през 1856 г.с цел да бъдат събрани на едно място портретите на най-великите личности на Великобритания и се премества на сегашното си място през 1896 г. Колекциите от живопис, графики, скулптури и снимки са подбрани както по своята художествена стойност, така и с оглед на личностите, които изобразяват.

Музей на Мадам Тюсо
Безпорно един от най-интересните и предизвикващи любопитство музеи в Лондон
. Множество восъчни фигури на известни личности са събрани в галериите на музея – „Карибски пирати”, „Световни лидери”, „Кралско семейство”, „Зона за култура”, „История на Лондон”...
Тук можете да участвате активно в живота на звездите – да поиграете тенис с Анди Мърей, да влезете в една от стаите в къщата на Биг Брадър или да покажете жълт картон на Дейвид Бекъм – всичко това благодарение на интерактивните специални ефекти, използвани в музея. Или пък просто да се снимате до личности като ДрюБаримор, Никол Кидман, Том Круз, Орландо Блум, Леонардо ди Каприо, Барак Обама...А ако не се страхувате, влезте в Стаята на ужасите, където дебнат серийни убийци. Музикалният бранш тук е представен от фигурите на Боб Марли, Джъстин Тимбълейк, Кайли Миноуг и много, много други. Посетителите на мзуея имат възможността, ако са достатъчно дръзки, да опитат да партнират и да се съзтезават със звездите, като дори могат да спечелят награда за това. Последната атракция, която отвори врати наскоро тук е "Духът на Лондон" – препускане във времето под звуците на съответната музика, което изобразява 400 години от историята на Лондон, като се използват специални ефекти, които включват аудио-анимационни движещи се и говорещи фигури. Посетителите могат да хванат „таксита във времето”, които им позволяват да видят и чуят Шекспир, докато пише и рецитира своите произведения, да бъдат приети лично от кралица Елизабет в нейния дом, както и да усетят мириса на Големият пожар в Лондон
от 1666г., унищожил почти изцяло града.
Всъщност историята на музея започва още в далечната 1761г., когато в Страсбург се ражда Мари Гросхолц. Майка й работи при доктор Филип Къртис, който изучава анатомията посредством направата на човешки фигури от восък Именно той е първият учител на Мари, която по-късни става известна под името мадам Тюсо. Няколко месеца преди Френската революция тя е поканена от самия Луи XVI във Версай, където той й преподава изкуство. По време на Революцията Мари прави маски от восък на лицата на обезглавените аристократи. По-късно излага в експозиция труда си. Женитбата й с Франсоа Тюсо я отвежда в Англия, където в продължение на 30 години тя пътува и показва произведенията си, с които става известна в цял свят. От 1835г. се установява в Лондон
, където е направена и първата постоянна експозия на мадам Тюсо в сграда на Бейкър Стрийт. Едва през 1884г., няколко десетилетия след смъртта й, музеят на мадам Тюсо се премества на ул.”Мерилебоун”, където и до днес хората се редят на дълги опашки, за да се насладят на неговите атракции.

Научен музей
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Martin Goodman

От забавлението към науката.
Основан през 1892 г., Научният музей първоначално е представял смесица от експонати, дарени от Кралското дружество за изкуства и Световното изложение от 1857 г., но сега е дом на уникална колекция от хиляди технологични изобретения, събирани в продължение на повече от 100 години.
От първия реактивен двигател на Стивънсън, диференциалната машина на Чарлс Бабидж, предшестваща компютъра, до оригиналния ДНК-модел на Крик - многото интерактивни изложби и новият IMAX театър показват техниката и природата чрез уникални 3D технологии, както и основните моменти в историята на науката – едно истинско пътешествие от епохата на индустриалната революция до днес.
Научният мзуей е в непосредствена близост до „Виктория и Албърт” и Природо-научния музей. В никакъв случай обаче не очаквайте да разгледате трите музея за няколко часа. Дори само 5-те етажа на Научния ще ви отнемат цял ден. Интересното тук е, че всеки етаж разглежда технологиите и науката от различен апект, използвайки дисплеи и интерактивна информация. На приземния етаж са представени превозни средства и космически изследвания. Първият етаж е посветен на храна, газ, метали и структурни комуникации. На втория етаж можете да научите за ядрената енергия, печата и изчислителната техника. Третият е отделен за фотография и оптика с ток и последните два етажа се концентрират върху науката на медицината.
Общо експонатите са над 300 000, като са разделени на следните секции: „Световни култури”, „Играчки и хобита”, „Социална история”, „Наука и технологии”, „Естествени науки”, „Медицина”, „Сухопътен и морски транспорт”, „Вътрешни водни пътища”, „Индустрия”, „Изобразително изкуство”, „Кино и медии”, „Дизайн, костюми и текстил”, „”Монети и медали”, „Авиация”, „Архиви”, „Земеделие”.

Музей на Лондон
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Ben O'Bryan

Основаният през 1976 г. музей проследява историята на Лондон още от преди времето, когато той съществувал под названието Лондиниум и бил римска провинция (50г.пр.Хр.) до наши дни.
В музея експонатите са изложени в галерии на хронологичен принцип: „Праистория”, „Римски Лондон”, „Лондон в епохата на Средновековието”, „Лондон под управлението на Тюдорите и Стюардите” и „Лондон от 1700г. до наши дни”.
Сред най-интересните експонати на музея са фрагменти от римската стена, опасвала някога града, части от човешки скелет на над 5 000 години ( най-старите човешки останки, намерени в долината на Темза), римски мраморни скулптури от храма на Митра, Чийпсайдското съкровище ( определено като най-изящната в света колекция от елизабетински бижута, изработена от мед карта на Лондон още от 16 век, церемониалния меч, използван от лорд Нелсън, факлата, в която горял олимпийският огън по време на Игрите от 1948г.
Музеят съдържа снимки, спомени и интервюта на лондончани от 20-ти и 21-ви век, което позволява на посетителите да научат повече за живота на хората, които живеят и работят в Лондон.
Почти ежемесечно в музея се организират и специални изложби, концентриращи се върху важни събития от историята на Лондон и върху живота на различни социални групи, живели в миналото или живеещи днес в рамките на града.
В края на 2009г. беше завършено и преустроиството на музея, така че в момента той е напълно готов да приеме както потока от туристи, така и местните жители, избрали да го посетят.

ОТ ПОРЕДИЦАТА:
Топ 10 музея в Лондон - част II-раCreative Commons License
Топ 10 музея в Лондон - част I-ва by Василиса Вълкова is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.

Публикувана в Туристическа Агенция Географски свят

Публикувана в Туристическа Агенция Компас

Ако искате тук да видите и Вашата страница, изпратете ни линк на info@magelan.bg с публикуван наш текст и ние ще поставим подобна връзка към Вас!


КОМЕНТАРИ
За Лондон
от: Десислава
31.01.2012 г.
Аз съм била в този невероятен Лондон и съм се качвала на Окото нещо като виенско колело то всъщност е виенско колело с името ,,Лондонското Око,,.Като почна да се вдига в небето исках да видя отдолу и ми падна шапката искаши ми са да повърна.