Забележителностите на Рим - част II-ра - Фонтанът ди Треви
Забележителностите на Рим - част II-ра - Фонтанът ди Треви
02.03.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Chris Anton
Чували сте за него – красив фонтан, намиращ се в сърцето на Рим. Ди Треви e една от многото забележителности на Вечния град, лесно достъпна, безплатна и винаги „отворена” за посетители.
 
Ако го видите късно нощем, красиво осветен, и се вслушате в ромоленето на водата, непрекъсвано от виковете на стотиците туристи, тълпящи се почти постоянно около фонтана, ще затаите дъх - пред майсторството на скултура, пред величието на Нептун, стоящ в теглената от два коня колесница или дори, макар и само за миг, ще се почувствате като герoитe от филма „La Dolce Vita”.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Randolph Croft

Ще го намерите лесно. Ако ползвате метро, слезте на спирка Barberini и от там се спуснете надолу по улица Via Del Tritone. На четвъртата пресечка свийте вляво и се оставете на потока от туристи да ви заведе до площада.

Няма да ви е необходим обществен транспорт при положение, че сте отседнали в центъра на града – както писах и в статията за Колизеума, до всички (или почти всички) исторически забележителнсоти на града може да отидете и „на крака”.
от: for-ballet-lovers-only.com
|
фотограф:  Marc Haegeman

Най-вероятно името на фонтана произлиза от латинската дума “trivium”, означаваща “място, където се пресичат три улици”. В римската митология Тривия (от „tri” – три и “via” – улица) е богиня на луната, покровителка на магиите, и нейна статуя често била поставяна на кръстопътища, а самата богина била изобразявана с три глави.

Висок е 25,9 метра и широк 19,8. Всеки ден разливa 80,000 кубически метра вода за радост на туристите.

Повечето хора смятат, че известният ритуал за хвърляне на монети във фонтана произлиза от старо поверие. Истина е,че в миналото римляните имали обичай да хвърлят монети в чешми, реки или езера с цел да омилостивят боговете и да се приберат благополучно у дома. Днес обаче в почти всички пътеводители се твърди, че ще се завърнете отново в Рим, ако хвърлите монета през рамо във фонтана. Действителността е малко по-различна – традицията е измислена за набиране на средства за поддръжка на фонтана и подпомагане на нуждаещите се. Резултатът – около 3000 евро дневен приход от посетители, прилежно събиран всяка нощ.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Brian Lopiccolo

Някога съществувало и поверие, че напускащият града мъж трябвало да заведе годеницата си на фонтана, от който да й предложи да пие вода от нова чаша. След ритуала счупвали чашата като символ на неразтворимост на тяхната любов. Ако сте суеверни – опитайте и вие. Но ви препоръчвам да си налеете вода от чугунените тръби, тази в коритото на фонтана е замърсена.

Фонтанът бележи края на акведукта Virgo, построен през 19 г. пр.Хр. от Марк Агрипа при управлението на император Октавиан Август (27 г. пр.Хр. – 14г.). Според легенда, достигнала до нас благодарение на Секст Юлий Фронтин (сенатор и управител на провинция Британия), жадни римски войници поискали вода от младо момиче. Тя ги насочила към извора, от който по-късно черпел вода акведуктът. Когато папа Николай V го възстановява в средата на XVв., му дава името Acqua Vergine или „Акведукт на девицата”.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Quimg

Мода в епохата на Ренесанса, наложена от папите, изисквала акведуктите да завършват с богато украсени фонтани. Проектът за изграждането на ди Треви бил спечелен от флорентинеца Галилей, но поради недоволството на римските граждани, че жител на Флоренция ще строй фонтан в техния град, мястото му било заето от Николо Салви. Стоителството започнало през 1732 година и било завършено от Джузепе Панини тридесет години по-късно, тъй като Салви починал през 1751 година.

Строежът на фонтана не минава гладко и немалко работници пострадват или дори загиват. През 1734 година каменоделец е затиснат от голям каменен блок, две години по-късно зидар почива след като пада от върха на фонтана, а през 1740 година помощник-строител се подхлъзва, удря си главата и загива.

Местоположение на фонтана ди Треви в Рим

View Larger Map

ОТ ПОРЕДИЦАТА:
Забележителностите на Рим - част I-ва - Колизеумът
Забележителностите на Рим - част III-та - Испанските стълби
Забележителностите на Рим - част IV - Пантеонът

Creative Commons License
Забележителностите на Рим - част II-ра - Фонтанът ди Треви by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.