Забележителностите на Рим - част I-ва - Колизеумът
Забележителностите на Рим - част I-ва - Колизеумът
24.02.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Davide Galli
Решили сте да посетите Рим. Купили сте си и билети. Да кажем, че вече сте проучили как да стигнете от летището до центъра (ако не сте – от там до гара Термини има влакче, цената на което миналата годината бе 11 евро в посока). Резервирали сте си и хотел (между другото препоръчвам да избягвате тези, разположени в непосредствена близост до гарата). Остава ви само да опаковате багажа и да се оставите на неповторимия чар на Вечния град. Да, той ще ви завладее, може би не веднага, но дълго време след като се завърнете, ще си спомняте с носталгия за романтичните площади, красивите фонтани и още много, много неща.
 
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Sergey Gabdurakhmanov

Преди да тръгнете обаче е необходимо да набележите местата, които ще посетите – времето в Рим никога не е достатъчно. Вярно, Ватикана, Колизеума, фонтана ди Треви няма как да ги пропуснете, тълпите от туристи ще ви отведат до тях без да се усетите. Ами другите? А какъв е шансът да застанете пред нещо наистина красиво и да не знаете какво гледате? Гадно е, изпитвал съм го на собствения си гръб. И не само в Рим.

Предлагам ви една поредица (или поне планирам да стане такава), представяща забележителностите на някогашната световна столица. Естествено, ще започна от най-известните.

КОЛИЗЕУМЪТ
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Intel Free Press

Амфитеатърът на Флавиите, известен като едно от най-големите архитектурни постижения от епохата на Античността, е изграден от двама императори – Веспасиан започнал строежа някъде между 70 и 72-ра година, който бил завършен при управлението на неговия син, император Тит, в 80-та година след Христа. Казват, че можел да побере до 50 000 зрители, всички отишли да гледат морски сражения, екзотични животни, борби с лъвове, екзекуции. Като средство на римската политика на хляба и зрелищата просъществувал около 450 години – последната гладиаторска битка се състояла в 404 година, а последният лов на диви зверове – в 523-та. Оттогава до днес е бил жертва на земетресения, грабежи, използван е като гробище, за жилища или работилници, като каменна кариера... В резултат на това две трети от оригиналната конструкция е унищожена и Колизеумът днес е само сянка на някогашното антично инженерно чудо. Но пък може да се снимате с псевдо гладиатор на входа. Срещу заплащане, разбира се.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Adrià Ariste Santacreu

Кога да отидете
Всички казват, а и навсякъде пишат – „Опашките пред входа са големи, наемете екскурзовод (наистина с резервация и екскурзионна обиколка няма да ви се наложи да чакате) или най-малкото, което може да направите, е да отидете рано сутрин.” И всички отиват сутринта, стават големи опашки и са принудени да наемат екскурзовод. Затова посетете го следобяд, а разходката на Палатинския хълм отложете за следващия ден.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  obert Lowe

Ще ви препоръчам и друго – където и да ходите, каквото и да планирате да посетите – избягвайте активния туристически сезон, тълпите от неориентирани туристи развалят цялото удоволствие от шляенето. Този съвет важи особено силно за Италия и най-вече за Рим, посещаван от 100 000 (!!!) туристи дневно и където през лятото жегата е непоносима. Отидете в началото на пролетта или края на есента, тогава напливът от любопитни е далеч по-малък, а времето – приятно.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Javier Losa

Да се върна на Колизеума – отидете следобяд, опашките, ако изобщо има такива, ще са намалели значително. Цена на билет – 13,50 евро или 9 евро с намаление, ако сте на възраст между 18 и 25. Валиден е два дни, с него може да посетите и Палатинския хълм с Римския форум. А в Рим се предлага и карта за музеи валидна 7 дни, с която може да посетите Колизеума, Римския форум, Палатинския хълм, Националния римски музей (дворците Масимо и Алтемпс, криптата Балби, баните на Диоклециан), баните на Каракала, гробницата на Сесилия Метала и вила Квинтили.

Резервирате хотел в границите на въображаемия кръг меджу спирките на метрото „Барберини”, „Република”, „Кавур” и площад „Венеция” - няма да ви се налага да ползвате транспорт (освен, може би, до Ватикана) и ще ви останат пари за входни такси. И не забравяйте да си вземете удобни обувки.ОТ ПОРЕДИЦАТА:
Забележителностите на Рим - част II-ра - Фонтанът ди Треви
Забележителностите на Рим - част III-та - Испанските стълби
Забележителностите на Рим - част IV - Пантеонът

Creative Commons License
Забележителностите на Рим - част I-ва - Колизеумът by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.

Публикувана в Туристическа Агенция Компас

Ако искате тук да видите и Вашата страница, изпратете ни линк на info@magelan.bg с публикуван наш текст и ние ще поставим подобна връзка към Вас!