Остров Родос - какво да видите
Остров Родос - какво да видите
17.02.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: Discover Rhodes
|
фотограф:  Lefteris
Някои казват, че бил наречен на нимфа. Други - че е кръстен на розите – дали защото островът е родината на розовия хибискус или поради това, че красотата му може да бъде сравнена с тази на разцъфналото цвете, не е ясно, а и не е толкова важно. Единодушни са древните автори обаче в едно – тук е домът на слънцето, това е земята, наследена от Хелиос при подялбата на света след победата на богове над титани. И се оказали прави – неговият субтропичен климат и 3 000 часа слънчево греене годишно са гаранция за златен тен.
 
Как да стигнете
Преди да си го осигурите обаче, трябва да стигнете до острова. А той не е никак близо – по суша, ако пътувате с кола, ще трябва да изминете над 1000 км. Хубавото на пътуването на четири колела (пък и на две даже) е, че имате достатъчно време да разглеждате наоколо, докато шофирате. Недостатък – ще трябва да издържите турските шофьори, които, макар и доста по-коректни от нас в шофирането, на моменти са меко казано ужасни.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Francesco Sgroi

Най-практичният начин, за който се сещам, е да ползвате самолет – от София директни полети няма, но пък може да ползвате такъв от Атина. И един последен, трети вариант – вземете ферибот от Пирея, който ще ви отведе до острова за 7 до 12 часа в зависимост от използваната компания. За пътуването по вода ще си позволя да цитирам Самюел Джонсън: „Да си на кораб е все едно да си в затвора, само че може да се удавиш”. Но вие си знаете...
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Francesco Sgro

Какво да видите
Без значение как ще се придвижите до острова, неминуемо ще попаднете в неговия главен град, носещ същото име. Старият град ви кара да се чувствате сякаш попаднали в средновековна легенда и само скутерчетата, профучаващи покрай вас из тесните павирани улички ще ви връщат в действителността. Няма друго такова място на света – на всеки ъгъл се открива културно съкровище! Дворецът на Великия магистър, Рицарската болница, църквата на Свети Йоан, храмът на Афродита, византийските църкви, хосписът на Света Катерина...
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Steven Lee

Акрополът на Линдос
Градът е основан от дорийците около X в. преди Христа и бързо се превръща във важен търговски център. По-голямата част от останките му са датирани към елинистическия период – храм, посветен на богинята Атина, стоа с 42 колони, гробница, крепостни стени.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Barry Madden

Акрополът на Родос
Ако не ви се ходи чак до Линдос (отстоящ на около 50 км. от главния град), а все пак искате да се докоснете до наследството на Древна Гърция, то античният акропол на Родос е правилният избор - елинистичният акропол се намира на хълм в западната част на града. Най-интересното е, че не е укрепен. Там може да видите светилища и обществени сгради, но не и крепостни стени по подобие на други негови съременници. Внимание заслужават стадионът, напълно реставриран, одеонът, използван за музикални представления, храм, посветен на Аполон Питийски, и друг, издигнат в чест на неговата сестра-близначка Артемида, както и тези на Атина и Зевс.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Klaus Noergaard

Долината на пеперудите
Долината се намира в западната част на острова, приблизително на около 5 км. от селището Теологос. Това е една от най-атрактивните дестинации на острова. През август хиляди пеперуди от вида Panaxia буквално заливат това място, за да се възпроизвеждат. За съжаление, през последните години популацията им е намаляла драстично, като основен фактор за това са посещенията на туристи.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  James Whitesmith

Плажовете на Родос
Бреговата линия на острова е добре развита, но все още съществуват закътани заливчета, ако желаете да избягате от шумните туристически тълпи. Най-известни са плажовете по източния бряг, който предлага изобилие от широки пясъчни ивици, украсени с маслинови и смокинови дървета. Тези по западното крайбрежие са по-скалисти, но това не пречи на развитието на туризма, особено в курортите в северозападния край на острова в близост до град Родос.Creative Commons License
Остров Родос - какво да видите by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.

КОМЕНТАРИ
Съкровищница
от: Нешка Костова
27.01.2012 г.
Няма друго такова място на света - на всеки ъгъл се открива културно съкровище :( ((((( Как искам да го видя :(((((((