Виена - любов, шоколад, музика и още нещо
Виена - любов, шоколад, музика и още нещо
15.02.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Vipin Mayer
Виена е стара, Виена е нова, Виена е винаги разнообразна... Столица на Австрия, културен център на Европа, град със стил и елегантност, непознати за останалите...
 
Тук човек разбира защо според Тери Игълтън „културата е една от двете или трите най-сложни думи в английския език”. Някак усеща, че животът тече бавно и грациозно. Буквално прелива от изящните кафенета, от красивите сенчести паркове, от кокетните сладкарнички и първокласните ресторанти. А в ухото звучи прекрасната музика на Моцарт, Бетховен, Брамс... Архитектурата е важна част от чара на този великолепен град – сгради в стил рококо, арт-нуво, нео-класически, модернизъм, барок се редят пред погледа в аристократичен калейдоскоп.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Robert Wirrmann

Старият град на Виена ( т.нар. Инерщад – „вътрешен град” ) е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство още през 2001г. Той е своебразно огледало на богатата история на столицата. Възникнала като келтско селище на река Дунав, превзето от римляните и превърнато в гарнизон, пазещ северната граница на Римската империя, през 10 век с появата на династията Бабенберг тя се превръща в най-важното селище на областта. Съществуват свидетелства, според които през 13 век Виена си съперничи с Грац, Линц и Прага за сърце на Централна Европа. Безспорно е, че градът се свързва основно с едно име – Хабсбурги и с техния девиз: „Докато другите воюват, ти, щастлива Австрия, се жениш!”.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Georg Schroll

Именно посредством династичните бракове на Хабсбургите към границите на империята, създадена от тях, се присъединяват множество нови земи, които правят нейните богатства безчетни. Виена се превръща в седалище на императорите и в център на културния живот. Дори да не беше така, само развитието му през 20 век е достатъчно, за да ви убеди, че градът си заслужава – Зигмунд Фройд, Лудвиг Видгенщайн, Густав Климт, Елфриде Йелинек са само част от хората, живели и творили тук.
от: pbase.com
|
фотограф:  Erik Johnson

Всяко време на годината е подходящо за посещение на Виена. Този град ще ви предложи повече наслада за душата, отколкото всеки друг би могъл. Въпреки това особена романтика се носи във въздуха тук през зимата. Коледа с множеството си базари, празнични светлини, интересни традиции и настроение е само началото. На първи януари всяка година Виена приветства откриването на т.нар. Сезон на баловете. До началото на март в австрийската столица се провеждат над 300 бала с около 2000 часа танци. Градът на валса заслужава това си определение.
от: flick.com
|
фотограф:  Franz Jachim

Всичко започва с Императорския бал, който е точно на Нова година. Следват го Лекарският бал (29-ти януари), Ловният бал ( 31-ви януари), Балът на адвокатите (3-ти март), а през 2011г. ще бъде проведен и Бал на хомосексуалистите. Един от най-емоционалните е Балът на собствениците на виенски сладкарници (25-ти февруари). Всяка година той събира в Императорския дворец над 5 000 посетители. Легендарен пък е Оперният бал (3-ти март) на Виенската държавна филхармония. В деня на провеждането му посетителите имат възможност да видят известната в цял свят опера на Рингщрасе не само от местата за зрители, но и зад кулисите, заобиколени от множество известни в света на музиката личности.
от: flick.com
|
фотограф:  Gary Edenfield

Друго събитие, което прави австрийската столица изключително подходяща за посещение през 2011г., е инициативата „Леден свят”. От 20-ти януари до 06-ти март площадът пред Кметството на Виена ще бъде превърнат в ледена пързалка – рай за ентусиасти на кънки от всички възрасти. На фона на приказно осветената фасада на Кметството ще се простират 6000 кв.м. пързалка на открито. Тя ще бъде отворена всеки ден от 9 сутринта до 10 вечерта, а във въздуха ще се носят звуците на диско-хитове от 80-те и 90-те години на 20 век. Дългият 600м. път ще води до приказен парк с илюминации и до 4 писти за кърлинг. Виенчани, разбира се, са помислили и за любителите на гстрономически удоволствия – в голяма отоплена зона ще се предлагат хляб, хрупкави вафли, сиренки, печени картофи и други кулинарни изкушения, както и топли напитки. Кънки ще могат да бъдат наемани на място.С настоящето дотук, за вечните места на Виена - следващия път.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
Интересни факти за Австрия

Creative Commons License
Виена - любов, шоколад, музика и още нещо by Василиса Вълкова is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.