Защо Албания?
Защо Албания?
07.02.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Eni Turkeshi
Посетили сте почти всички кътчета в Европа и по света, за Вас няма граници, а да определите от пръв поглед архитектурния стил на някоя сграда Ви се струва като детска игра? Браво на Вас! А да сте забелязали едно малко петно на политическата карта на Балканите? Западните Балкани по-точно, защото ако я погледнете от малко по-голяма дистанция, само петънца ще Ви се привидят.
 
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Lassi Kurkijärvi

Отворете атлас и ще я видите, на бреговете на Адриатика лежи Албания – планинска страна с наистина много красива природа, загрозена тук-там от някой бетонен бункер, но на тях ще гледаме като на местно очарование, за да не си разваляме настроението.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Bland Ashiku

За нея сигурно не чувате често, а и сте чели съвсем малко. Не се притеснявайте, албанската култура се развива почти изолирана през по-голямата част от съществуването си. От III век пр. Хр. животът на илирийските племена, „прародителите” на днешните албанци, е свързан с възникващите по крайбрежието гръцки колонии,а по-късно, вследствие на римската експанзия на полуострова - и с римляните, за да изчезнат напълно от историческите извори в епохата на ранното Средновековие.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Besnik Saliu

Едва от XI век насетне византийските автори започват да споменават спорадично за албанците. Оттогава били наричани с много имена – албани, алвани, арбанаси, рабани, арнаути, арбреши... Себе си наричат шкиптъри, а страната си - Шкиперия, твърдящи, че са синове на орлите. Може и да е вярно, по-вероятно е обаче това самоназвание да е производно от глагола „шкипон”, който означава „говоря разбираемо”. Аналогично на разбираемо говорещите славяни (от слава – реч), противоположно на неразбираемите немци.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Lassi Kurkijärvi

А защо да посетите страна, от която почти никой не се е интересувал? Третата най-бедна държава в Европа?
Защо?
За да сте различни.
За да видите места, по които никой ваш познат не е стъпвал.
За да докажете, че слуховете не ви плашат, че сте любознателни и можете да оцените красивото...
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Rob Hogeslag

Заради Бутринт, Берат и Аргирокастро, всички в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Заради прекрасните, наглед безкрайни плажове. Заради красотата на сякаш обградилите Ви планински вериги, заради гледката, спираща и малкото останал дъх след дългото изкачване до върха или тръпката в стомаха Ви на всеки завой по криволичещия тесен планински път. Легендите, гостоприемството, кухнята... Причините са толкова много, а оправданието само едно – подвластни сте на стереотипите, изваяни сте по шаблон и не можете да проумеете, че под прахта може да се крие вълшебната лампа.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
Лицата на Албания

Creative Commons License
Защо Албания? by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.