Шибеник - далматинска перла
Шибеник - далматинска перла
06.02.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Mario Fajt
Средиземноморски климат, тесни и стръмни улички, водещи до атрактивни площади, съчетали модерни магазини със стилна архитектура на отминали векове – това е град Шибеник.
 
от: Fotos Croacia
|
фотограф:  Mario Fajt

Архипелагът от 242 острова и двата национални парка в съчетание с множеството исторически забележителности – от праисторически поселения и римски селища до средновековни и ренесансови крепости и сгради, правят това място задължително за посещение.
от: Fotos Croacia
|
фотограф:  Mario Fajt

Малкият град с население от около 50 000 души се намира в дълбок залив на адриатическото крайбрежие на 80 км. северно от Сплит и на 300 км. от Загреб в югозападна посока. Хубавото му е, че е един от най-малко посещаваните от туристи градове на Хърватска и в него имате шанса да усетите истинския далматински живот.
от: Fotos Croacia
|
фотограф:  Mario Fajt

Климатът е мек, средиземноморски, което означава, че може да отидете там почти по всяко време на годината. Все пак препоръчвам да го направите през пролетта или ранната есен – лятото е много горещо (освен ако не отивате на почивка, разбира се), а зимата си е зима, макар и със средни януарски температури около 6 градуса.
от: Fotos Croacia
|
фотограф:  Mario Fajt

Голяма част от града е по-скоро прозаична и в никакъв смисъл не може да бъде описана като интересна. Старият град обаче ще Ви изненада – не с тесните улички или със стилните кафенета с аромат на старо дърво.
от: Fotos Croacia
|
фотограф:  Mario Fajt

Шибеник крие в сърцето си една истинска принцеса от мрамор и варовик – Катедралата, посветена на Св. Яков. Строителството й е извършено на три етапа между 1431 и 1536 година, т.е. е отнело малко над 100 години.
от: Fotos Croacia
|
фотограф:  Mario Fajt

Дългият период на градеж нямало как да не остави силни отпечатъци – започнатата във венецианско-готически стил църква е завършена по тоскано-ренесансов образец, за да се превърне в уникален паметник на европейската сакрална архитектура, включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно и културно наследство през 2001 година.
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
Няколко любопитни факта за Хърватия и хърватите

Creative Commons License
Шибеник - далматинска перла by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.