Музеят Лувър
Музеят Лувър
04.02.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Craig Cormack
Построена като крепост от Филип II в края на XII век, превърната в резиденция на Шарл V, сградата преживява редица възходи и падения преди да бъде превърната в галерия през 1793 година.
 
Една от най-известните парижки атракции, намираща се на десния бряг на река Сена, е и един от най-посещаваните музеи в света. Започнал със само 537 изложени картини, днес съхранява близо 400 хиляди творби върху 60 000 кв.м. изложбена площ, разделена в 8 департамента - египетски антики, гръцки, етруски и римски антики, антики от Близкия Изток, декоративни изкуства, скулптура, живопис, ислямското изкуство и гравюри и чертежи.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Bhanu Tadinada

Едни от най-известните му експонати са статуите на Венера Милоска, на Нике от остров Самотраки, „Умиращият роб” на Микеланджело и, разбира се, „Мона Лиза” на Леонардо да Винчи.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Problemkind

Най-новото допълнение към Лувъра е стъклената пирамида, построена през 1989 година от американския архитект Лео Минг Пей. Първоначално тя е приета със смесени чувства, тъй като рязко контрастира с класическия дизайн на околните сгради.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Jeroen Berndsen

Днес обаче изграждането й се разглежда като умно решение, дало просторен вход на музея, без да се докосва до историческото наследство.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  crossbone80

Лувърът е отворен всеки ден межу 09 и 18 часа с изключение на вторник и официални празници. В сряда и петък е с удължено работно време до 22 часа, но не си мислете, че един ден ще ви бъде достатъчен да разгледате целия музей.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Al Ianni

Целодневен достъп, с изключение на временни изложби в зала „Наполеон”, ще си осигурите срещу скромната сума от 10 евро. Може да се възползвате и от свободния прием в първата неделя на всеки месец, което е особено препоръчително, ако обичате да чакате на километрична опашка.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  James Forsyth


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
Няколко любопитни факта за Айфеловата кула

Creative Commons License
Музеят Лувър by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.

Публикувана в Туристическа Агенция Компас

Ако искате тук да видите и Вашата страница, изпратете ни линк на info@magelan.bg с публикуван наш текст и ние ще поставим подобна връзка към Вас!


КОМЕНТАРИ
валентин силен
от: валентин
07.09.2011 г.
тази форма изглежда като пирамида мо жели да попитам кдей е този място