Прага - Бохемски прелести
Прага - Бохемски прелести
01.02.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Timo Elliott
Прага, известна още като Златна Прага в миналото, е столицата и най-големият град на Чехия. Разположенa на брега на река Вълтава в Централна Бохемия, красивaта столица е с богата история.
 
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Pithawat Vachiramon


Тя може да бъде проследена до дълбока древност, а градът е известен с това, че притежава най-големия древен замък в света, според Книгата на Гинес. Пражкият замък е сред безбройните други културни съкровища на Прага, привличащи милиони туристи всяка година.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Kunal Mehta


Прага е с обща площ от 496 кв. км с около 1,2 милиона души население. В града се наблюдава значителна промяна след бързия му преход от комунизъм към капитализъм, която довежда до голяма разлика между бедни и богати.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Timo Elliott


Въпреки че основната част от историческите обекти и паметници са запазени, преструктурирането на града е от съществено значение, за да може да се управлява увеличения поток от туристи, нараснали особено след присъединяването към Европейския съюз през 2004 година. В ход е проект за изграждане на околовръстен път, а голяма част от историческите сгради са превърнати в хотели.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  rachel_thecat


Прага е един от културните центрове на Европа и често дава възможност на изключителни изпълнители и симфонични оркестри да представят уменията си пред гостите и жителите на града. В нея се помещават и множество просветителски институции като музеи, галерии и театри.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  rachel_thecat


Чешките пивоварни произвеждат някои от най-добрите бири в света. Бохемската бира е друга ценена стока, която може да намерите в Прага и определено е търсена от много туристи. Тъмното пиво ферментира в продължение на 6 месеца и има два пъти по-високо алкохолно съдържание от познатото в България. Това ни води до оживения нощен живот в града, център на който се е превърнало бившето индустриално предградие Жижков – на 5 кв. км тук са разположени над 300 бара.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Timo Elliott


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
Най-важната в Прага - бирата!

Creative Commons License
Прага - Бохемски прелести by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.