Най-важната в Прага - бирата!
Най-важната в Прага - бирата!
10.01.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Paweł Bąk
Ценосиликафобия се нарича страхът от празна чаша. Отидете в Прага! Там чашата ви ще бъде пълна с бира, а вие - винаги смели
 

Защо Прага? Дали заради красивите барокови сгради и спокойни паркове или заради прекрасната гледка от кафене Славия към река Вълтава и Пражкия замък?
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Jose Maria Cuellar


Заради романтична разходка по Карловия мост на разсъмване или в търсене на вдъхновение по стъпките на Моцарт, Аполинер и Вагнер?

Или може би всичко взето заедно?

А бирата?
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Thomas


Днес Прага е пулсиращ с енергия, танци, музика и модерно изкуство град, успяващ да привлече някои от най-добрите в света музикални фестивали и спортни мероприятия. След падането на комунистическия режим той се посещава от милиони туристи годишно, привлечени от неговата забележителна архитектура и качествена чешка бира, имаща славата на на-добрата в света.

Запазените хроники твърдят, че хмел бил култивиран в Бохемия още от далечната 859 година, а първите писмени сведения за износ датират от 903 година.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Pedro Szekely


Чехите наистина пият бира от почти незапомнени времена и твърдят, че „където се пие бира, там добре се живее”. Една от най-известните местни „легенди” твърди, че пиенето на бира намалява съдържанието на алуминий в тялото, удължавайки живота и предпазвайки любителя на пиво от болестта на Алцхаймер. Като се вземе предвид, че продължителността на живота в страната е една от най-ниските в Европа, тази градска легенда може би изкривява донякъде истината. Въпреки това обаче бирата е любимо питие на чехите, сервира се почти навсякъде и по всяко време. Далеч от най-очевидните места в центъра на града – Стария градски площад, площад „Венчеслав”, Карловия мост, бирарии в старинен стил има из целия град. Сред най-известните са U Zlateho Tygra, U Fleku, U Pinkasu, U Medvidku и много други.
Предлагат се над 470 марки бира, която по цвят варира от „бледа” през кехлибарена до тъмна и черна.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Ken Douglas


Според чешкото законодателство, независимо от нейния цвят, бирата може да бъде:
"Лека" бира, произведена под 8 °
Наливна бира - между 8 ° и 10 °
Бира между 11 ° и 12,99 °
Специално пиво - над 13 °
Пожелавам ви да опитате от всичката!

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
Топ 10 забележителности на Прага - част I-ва

Creative Commons License
Най-важната в Прага - бирата! by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.