Да пием кафе в Гърция!
Да пием кафе в Гърция!
09.01.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Adam Belles
Според проучване на гърците са им необходими средно 93 минутки, за да изпият едно фрапе. Правете като тях - радвайте се на живота!
 
Трудно се излиза от рутината в първите дни на отпуската. Навикът си е навик - денят започва с чаша ароматно кафе. Ако следобедната доза кофеин ни е нужна, за да поддържаме работния статус и дух, то сега - по време на почивката, можете да се отдадете на пълен релакс и да забавите темпото.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Klearchos Kapoutsis

Каква по-подходяща обстановка от тази в гръцките кафенета - широки и удобни канапета, отрупани с меки възглавнички, подредени така, че да осигурят на Вас и на Вашия събеседник необходимата интимност и спокойствие. Повечето заведения са с гледка към морето или към оживена пешеходна зона в района на търговски центрове и улици. Така че, дори човек да е сам, динамиката на тълпата или красивият пейзаж допринасят за търсения комфорт.

Кафетата са подредени в близост едно до друго. Преценете кое от тях ви допада - изборът е Ваш.

Мнозина от Вас сигурно са чували за традицията в гръцките заведения с кафето да се сервира и чаша вода. И не само...Освен с чаша вода, Вашето кафе ще бъде съпроводено от дребни сладки, мини кроасани или петифури - комплимент от заведението.

Обслужването е бързо и акуратно. Но ако неволята не се притече на помощ и е необходимо да ползвате "езика на крайниците"...може и да се получат недоразумения. В случай, че не знаете чужди езици, можете да използвате менюто като помощно средство. Много от напитките и снаксовете са илюстровани, така че посочете избраното от Вас.

Или пък, ако желате, запишете си тези полезни реплики:

Фрапе
Освежаващ микс от инстантно кафе, захар и мляко - по желание. Предупреждавам Ви, че в Гърция обичат фрапето да е "силно", защото пиенето на тази напитка си е цял ритуал, който може да отнеме часове.

едно фрапе - (е)на фрап(е)
едно фрапе със средна захар - (е)на фрап(е) м(е)трио
едно сладко фрапе - (е)на глик(о) фрап(е)
едно фрапе без захар - /(е)на фрап(е) ск(е)то

едно фрапе с мляко - (е)на фрап(е) ме г(а)ла
едно фрапе без мляко мляко - (е)на фрап(е) хор(и)с г(а)ла
едно черно фрапе - (е)на фрап(е) м(а)вро

Еспресо
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Josh Libatique

Повечето модерни кафета в Гърция издигат в култ еспресото и наименованията, както и изкуството в самото приготвяне, са взаимствани от родината на еспресото - Италия.

Дълго кафе - Espresso Lungo
Виенско кафе - Espresso con pana
Капучино - Cappuccino
Капучино с бита сметана - Cappuccino con pana

Тук сладостта не ни вълнува, защото захарта е на пакетчета отделно от напитката.

Най-лесен е животът на любителите на чай - изговаря се по същия начин и на гръцки. Докато студения чай е "пагом(е)но чай" . Предпочитанията са между праскова - "род(а)кино" и лимон - "лем(о)ни". Ако желаете вода - "нер(о)" или сок - "хим(о)". Безалкохолните напитки можете да поръчвате директно с техните бранд имена.

За да не Ви обърквам допълнително и да Ви уча да броите, тук можете да се възползвате и да посочите желаното количесто с пръсти. Пожелавам Ви поръчката да не надвишава 10 - шегичка!

Време е да си поискате сметката :-)

Логариазм(о) паракал(о)!

Creative Commons License
Да пием кафе в Гърция! by Александрина Георгиева is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.
Based on a work at garcia.patevoditel.bg.