Остров Малта
Остров Малта
25.01.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Javier Losa
Република Малта е островна държава, разположена върху архипелаг в центъра на Средиземно море. Съставена е от три населени (Малта, Гозо и Комино) и три необитаеми (Коминото, Филфла и Свети Павел) острова, като общото им население е около 400,000 души. Архипелагът се намира на 93 км южно от Сицилия и на 288 км от Северна Африка.
 
Най-голям от островите, със столица Ла Валета, е о. Малта (с площ от 245,7 км2) – административен, културен и търговски център. Дълъг е 27 км, широк 14,5 км, а дължината на бреговата му линия е 137 км. Брегът на острова е скалист, съставен от множество малки заливчета, образуващи естествени пристанища, пясъчни плажове и стръмни зъбери, а вътрешността му е заета от ниски хълмове.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Claude Attard Bezzina

Неолитни находки, средновековни крепости, ренесансови катедрали и замъци в бароков стил, съчетани с топъл средиземноморски кимат, превръщат Малта в притегателен център за туристи от цял свят. Благодарение и на силните рекламни кампании, от 1996г. насам страната е посещавана от над 1,000,000 души годишно, пристигащи по вода (главно морско пристанище е столицата Ла Валета) и по въздух - на международното летище в Лука.

От 2004г. Малта е член на Европейския съюз, което прави границите по-отворени за посетители. За гостите на страната преимущество е и възможността им да общуват с местното население на английски език.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Rich Engelbrecht

Всички реклами, табели, обяви и дори наименованията на улиците са изписани и на малтийски, и на английски - двата официални езика на островите. Тук, дори след 160-годишното британско господство, продължило между 1800 и 1964г., когато страната е обявена за независима, всичко английско е на почит. Най-много са и английските туристи, пристигащи на островите - в пъти повече от следващите ги по посещаемост немци и италианци. Най-предпочитаните места в Малта са заливите на Свети Павел и на Свети Йоан, където са съсредоточени над половината от посетителите.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Erik Söderström

Транспорт и пътуване
От България можете да стигнете до острова с „Малта Еър”, която има директни полети от София всеки понеделник и четвъртък. Наскоро построеният терминал предлага всичко необходимо за туристите – връзки с обществения транспорт, безмитни магазини, коли под наем и обменни бюра.
Добре изградена е инфраструктурата във вътрешността – Малта разполога с приблизително 1.2 хил. км. шосейна мрежа. Островите не са много големи, което прави пътуването из тях безпроблемно.
Общественият автобусен транспорт на Малта и Гозо е добър начин за придвижване наоколо, тъй като автобусите обслужват основните туристически райони. Ако желаете да посетите по-отдалечените места на острова е добре да наемете автомобил – цените варират от 16 до 28 евро на ден в зависимост от автомобила. Всички табели са на английски език, а шофирането е отляво. Броят на местните, които спазват правилата или изобщо знаят за тях, е малък, така че шофирайте с повишено внимание.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  John Haslam

Валута
От 1 януари 2008 г., Малта влезе в еврозоната, което направи еврото нейна официална валута.
Банки, банкомати (ATM) и обменни бюра могат да се намерят лесно почти навсякъде. Банките са отворени от понеделник до четвъртък между 08.30 и 14.30ч., петък - между 08.30 и 15.30ч. и в събота - от 08.00 до 12.00ч..

Пазаруване и магазини
Магазините работят от 9 сутринта до 7 часа вечерта с почивка от 3 часа следобед (от 13 до 16 часа), а супермаркетите са отворени през целия ден. Има и много магазини, най-вече на посещаваните от туристи места, които работят до 22 часа. Всички обикновено затварят в неделите и в празнични дни.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Claude Attard Bezzina

Музеи и работно време
Държавните музеи работят с посоченото по-долу работно време. Съветваме Ви обаче да го проверите преди да посетите избран от Вас музей. Обикновено не работят по време на официални празници.
  • Октомври – 15-ти юни
Понеделник – събота 08.15 - 17.00
Неделя - 08.15 - 16.15
  • 16-ти юни – септември
Понеделник – неделя - 07.45 - 14.00.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  John Haslam

Климат
Със средна годишна температура 19° С, островите са посещавани целогодишно от туристи, но основните туристопотоци простигат в периода юли – октомври. Бум на посещенията има през август, когато средната температура е 25° С. Подходящи за ваканция са и студените месеци, тъй като температурите през декември и януари са положителни - плюс 14-15 градуса, а времето е преобладаващо слънчево.

Къде да отседнете
  • Слиема е сърцето на пазаруването в Малта. Тя е смесица от жилищни и бизнес имоти. Има голяма пешеходна алея, дълга няколко колиметра, която ще Ви отведе по целия път от Gzira до St Julian`s.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  John Haslam

  • Някога тихо рибарско селище, сега Сейнт Джулианс е превърнат в място, изпълнено с ресторанти от всякакъв вид. Намира се в непосредствена близост до Paceville, центъра на нощния живот на Малта. Сейнт Джулианс е мястото, предлащо най-големия избор от заведения за хранене и развлечения на острова. Подобно на Слиема, това е предпочитано място за престой както за зимните, така и за летните месеци. Повечето 5-звездни хотели се намират в Сейнт Джулианс.

  • Мелиеха е в северната част на острова и предлага най-големия плаж в Малта. Тя е много популярна област през лятото. Струва си да се наеме автомобил, ако планирате да останете там, тъй като е на около 45 минути с кола от St Julian`s и Валета.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Robin

Хотели
На островите Малта и Гозо има над 400 хотела (на о. Комино той е само един) от най-различна класа - oт малки двузвездни пансиони до 5-звездни хотелски вериги като Hilton, Ramada Inn и др. По-голяма част от посетителите отсядат в четиризвездните хотели.

Creative Commons License
Остров Малта by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.