Каменни гиганти от остров на края на света
Каменни гиганти от остров на края на света
23.01.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Karen Corby
Най-отдалеченото населено място, най-мистериозното, едно от най-известните за археолозите и въпреки това - най-рядко посещаваното. Най-най-най – това е Великденският остров.
 
Намиращото се на 3 600 км. западно от Чили и на 2 075 км. източно от островите Питкерн парче земя е с площ от близо 164 кв.км., върху която са се приютили цели три угаснали вече вулкана. Технически погледнато това е един масивен вулкан, издигащ се на над 3 000 метра от дъното на Тихия океан.

Жителите на това очарователно място го наричат Te Pito o Te Henua – „Пъпът на Земята” (или „Центърът на света”). Полинезийското му име е Rapa Nui, „Големият Рапа”, дадено му в края на XIX век от таитянски моряци поради приликата му с по-малкият от него остров Rapa. Днес всички го познаваме като Великденския остров, станал познат на европейците след посещението на холандския адмирал Якоб Рогевен на Великден, 5 април 1722 г.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  anoldent

Откритите тогава гигантски каменни статуи, наричани моаи, донасят на острова известност и очароват десетки учени, пътешественици и хора на изкуството. Наброяващите близо 1000 човешки фигури и до днес повдигат въпроси, чиито отговор остава неизвестен. Кой ги е построил? Кога и как са били издигнати? Защо? Какво представляват?

Науката не може да даде точен отговор. Предполага се, че някъде около петото столетие след Христа островът бил заселен от полинезийци, дошли най-вероятно от Маркизките острови - невероятен подвиг, запазен в живата памет на местните. Теорията е подкрепена чрез ДНК анализ на скелетен материал, показващ близка връзка между жителите на Маркизите, Мангарева, Великденския и другите полинезийски острови и оборващ тезата на Тур Хейердал за заселването му от перуанските инки.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Jean Delard de Rigoulières

Създадената от тях култура се развивала в изолация в продължение на близо 1400 години! Резултът е 887 монолитни статуи, изработени от червен вулканичен туф със средна височина от 4 метра и тегло от 14 тона. По-голямата част от тях са в лошо състояние - паднали, счупени или незавършени. Изправени върху каменни пиедестали стоят 288 – всички те с гръб към морето и представляващи, според археолозите, духовете на предците или високопоставени мъже, заемащи главни постове в историята на Великденския остров. Близо половината от всички моаи, обаче, могат да бъдат видени в главния производствен център - кариерата на вулкана Рано Рараку, очакващи да бъдат поставени до останалите им „събратя”, други вече са на „път”, но никога няма да достигнат мястото на първоначалното си „назначение”.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Karen Corby

Как да стигнете
Има само един практичен начин да стигнето до Великденския остров - с полет на чилийските авиолинии LAN от Сантяго. От там има полети до Папаете, Френска Полинезия. Възможно е да направите една запомняща се обиколка – да летите от Сантяго до Великденския отстров, след което да отидете до Таити, откъдето да се приберете вкъщи. Препоръчвам, обаче, да резервирате полет няколко месеца преди планираната екскурзия или рискувате да си останете у дома – желаещите да пътуват по същия маршрут са много, а самолетите – малко.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  maryatexitzero

Как да резервирате
В общи линии опциите са две – да резервирате хотел и турове чрез някоя травел агенция или да организирате всичко сами. Вторият вариант е може би за предпочитане, а и ще ви излезе доста по-евтино. Местни, предлагащи настаняване, винаги очакват кацащите самолети на малкото летище – без покрив на главата си няма да останете. Наемете кола, (в Ханга Роа има няколко агенции за коли под наем) островът не е голям, и ще избегнете да се движите с винаги органичаващите ви екскурзии.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Matt Riggott

Какво да видите
  • Естествено гигантските моаи, но тях няма и как да ги пропуснете. Аху Тонгарики е най-голямата платформа с разположените на нея 15 моаи.
  • Вулканът Теревака – високият 507 м. угаснал вулкан в най-високата точна на острова и върхът му предлага прекрасна гледка към другите два вулкана – Паике и Рано Кау. На по-ниските му склонове се намира кратерът Рано Рараку, служил за каменоломна до началото на XVIII век, в която били изсечени почти всички моаи на острова
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Jean Delard de Rigoulières

  • Церемониалното селище Оронго – намира се на западния склон на вулкана Рано Кау и се състои от 53 къщи с елипсовидна форма. В него допреди около 150 години или до пристигането на християнските мисионери била провеждана важната церемония Тангата Ману („Човекът-птица”).
  • Плажът Анакена – всички агенции привличат туристи с пикник на плажа. Мисля, че ще успеете да се справите и сами!
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Matt Riggott

  • Аху Ваиху – сред руините му ще откриете много моаи, произведени извън каменоломната на Рапа Нуи и все още невъзстановени. Всички те били съборени по време на междуособните войни на острова през XIX век. За близкия до Аху Ваиху плаж казват, че е един от най-хубавите на остова, така че не го пропускайте.
  • Обикаляне по магазините – тук опциите са ограничени. Може да го направите единствено в столицата на острова Рапа Ноа – градче с население от малко над 3000 души или почти 90% от жителите на острова.

За повече информация – обърнете се към някоя туристическа агенция.

Creative Commons License
Каменни гиганти от остров на края на света by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.