Сълзите на Хиос
Сълзите на Хиос
07.01.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Αλέξανδρος
Не...не става въпрос за тъжна история. Не се заблуждавайте от заглавието. Сълзите на Хиос - така наричат смолата, която се отделя от дървото - разновидност на Pistacia lentiscus, което ще срещнете и на други места по територията на Гърция, но само на стров Хиос то "плаче". От началото на лятото започва да се отделя смола, която капе на земята. След около двадесетина дни се втвърдява на кристали с разнообразни форми. В продължение на векове поминъкът на местното население е пряко свързан с добива на мастиха.
 
Позната от дълбока древност, едва през 1997 г. остров Хиос получава признание, посочващо го официално за източник на мастиха (Protected Designation of Origin). Европейският съюз допълнително подпомага тези територии, сертифицирани като PDO, с което стимулира производството на продукти с доказано качество.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Jose Alemañ Asensi

Хипократ, който се отъждествява като бащата на медицината, е използвал мастихата за облекчаване на стомашни болки и стимулиране на храносмилателния процес, както и за омекотяване на кожата и по-бързо възстановяване и зарастване на рани. Днес в търговската мрежа можем да закупим козметични продукти, които съдържат мастиха - шампоани, сапуни, лосиони за тяло, рол он и др. Ароматът е предпочитан и при производството на парфюми.

Заради доказаното си антибактериално въздействие мастихата се употребява и при производството на продукти за грижа за устната хигиена - паста за зъби, разтвор за уста, конци за зъби. Дъвката с мастиха освен антисептично, има и свойството да избелва зъбите и да подобрява състоянието на венците, а също така да възпрепятства образуването на зъбен камък и да елиминира лошия дъх.

Редовната консумация на мастиха води до абсорбиране на холестерола, подобряване на показателите на кръвното налягане и респективно намаляване риска от инфаркт. В медицината мастихата се прилага и при лечението на стомашно-чревни заболявания, с доказанодействие при облекчаване състоянието при гастрит и язва. При третиране на рани от изгаряне, наличието на лечебната смола облекчава състоянието на пациентите. С мастиха се третират и хирургичните конци.

Заради своето антибактериално свойство мастихата се явява като естествен консервант и намира приложение в сладкарството. Ароматната есенция се добавя при производството на сладкиши, сладолед, напитки, бонбони и захарни изделия, лукуми и дъвки.

Мастихата има своето място и в нашия дом под формата на ароматни свещи и етерични масла.

Ако все още не сте опитвали продукти с мастиха, препоръчвам ви да посетите родината на този уникален природен продукт - остров Хиос, вместо да изтичате до най-близкия магазин

Creative Commons License
Сълзите на Хиос by Александрина Георгиева is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.
Based on a work at garcia.patevoditel.bg.