Масаи Мара - борба за живот сред дивата красота на природата
Масаи Мара - борба за живот сред дивата красота на природата
07.01.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Julio Aprea
Масаи Мара е известен като най-големият резерват за диви животни в Африка и без съмнение е най-известното място за фото сафари на Черния континент.
 
Миграция на антилопи гну, голямата петорка (лъв, леопард, слон, носорог и бивол), откритите равнини на саваната, невероятна дива природа, разходка с балон с горещ въздух или великолепното племе масаи – всичко това може да видите в в югозападната част на Кения на границата й с Танзания. Съжителството на хипопотами, чакали, зебри, газели и още безброй животни с масаите е довело до почти пълна симбиоза, в която дивата природа и хората живеят в мир по между си.
от: remkodewaal.nl
|
фотограф:  Remko de Waal

Първият поглед над природните му чудеса просто спира дъха ви. Всъщност всичко в Масай Мара е невероятно. Климатът е мек, рядко е твърде горещо и дъждовете, когато има такива, падат в късния следобед или през нощта. Леко полюшваната от вятъра трева гарантира, че от погледа ви няма да останат скрити животни – газела, преследвана от прайд лъвове, дремещ върху скала леопард или разхождаща се на откриво двойка щрауси.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Chubby Chandru

Месец юни – дъждовния сезон вече е в края си. Далеч на юг, в необятните поля на Серенгети, антилопите гну надигат глава, подушват тревожно въздуха и сякаш като по сигнал, потеглят на дълго пътешествие към границите на Кения и Масай Мара. Да се движиш сред тези огромни стада е невъобразимо преживяване – във въздуха се носи миризма на прах, а в ушите кънти невъобразимият шум от стотици хиляди препускащи животни. Смята се, че по време на Великата миграция над половин милион гну навлизат в Масай Мара в търсене на сладка трева, поникнала след дъждовете от април и май. Преходът обаче струва скъпо. Хиени и лъвове дебнат в равнините, в река Мара тихо се спотайва крокодил. Хиляди няма да достигнат крайната цел, паднали под ноктите на хищник или удавени в калните речни води. Оцелелите са щастливи, тучната зеленина е пред тях и крайната цел е изпълнена. До следващия път. Когато от обилните дъждове в Танзания ще никне нова трева, а гну ще се отправят на юг, на стотици километри обратно към Серенгети. Там те ще отглеждат малките си през следващите шест месеца, време достатъчно, за да заякнат и поемат дългия път на север до Масай Мара. И така до безкрай...

Creative Commons License
Масаи Мара - борба за живот сред дивата красота на природата by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.