Исландия - земя на огън и лед
Исландия - земя на огън и лед
07.01.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Helga Birna Jónasdóttir
Мислейки за Исландия, ако не за Рейкявик или Бьорк, то ще се сетите поне за европейския пакостник Ейяфятлайокутл. Някои може би дори са чували за спа- центъра „Синята лагуна”, неговото име поне лесно се произнася.
 
И преди да тръгнете към нея трябва да знаете –тази земя на кипящи кални басейни, изригващи гейзери, ледници и водопади е място за хора с приключенски дух.
Но си заслужава. Исландия е най-слабо населената страна в Европа със запазен, незамърсен и наистина магичен пейзаж. Голяма част от нея е останала непроменена и ще я видите по начина, по който са я видели и викингите - първите заселници на острова, когато дошли тук преди повече от 1100 години. Друга се оформя пред очите ви – сурова, с драматични пейзажи, родена от вулканични изригвания и издълбана в ледниците.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Alexander Shchukin

Кога да отидете
Тук е винаги красиво – лятото е изненадващо топло и много зелено, слънцето спада до линията на хоризонта, но не залязва. През зимата може да се любувате на невероятните зелени, сини, жълти и розови светлини на Северното сияние, а и не е толкова студено, колкото може би си представяте.
Пикът на туристическия сезон е от средата на юни до края на август. Много от пътищата са затоворени от септември до май и голяма част от екскурзиите до основните природни забележителности не се предлагат. Валежите се увеличават през есента, достигайки своя връх в периода октомври – февруари. Честите бури и проливният дъжд са достатъчни да разубедят кандидат – авантюристите за посещение на страната през зимата.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Alexander Shchukin

Исландците обаче казват, че „летните” туристи не знаят какво изпускат – да видиш Аурора Бореалис е наистина вълшебно! Извън сезона със сигурност ще може да се възползвате и от по-ниските цени на самолетни билети, коли под наем и хотели. Остават ви и много варианти за пълноценна почивка – ски, каране на сноумобил или просто да се отпуснете в някой спа-център. А и с по-малко туристи наоколо местните ще бъдат по-гостоприемни и приветливи.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Alexander Shchukin

Планирайки своето посещение, ви препоръчвам да имате предвид, че продължителността на светлата част на деня може да доведе до нежелани физически и емоционални реакции. В началото на лятото в Исландия практически никога не настъпва пълен мрак, през пролетта и лятото дневните часове са приблизително същите, както тези в Европа, а в средата на зимата ще имате само четири или пет часа слънчева светлина на ден.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Alexander Shchukin

Какво да правите в Исландия
Заобиколени от прекрасна и малко дива природа, пред вас се откриват невероятни възможности. Повече от половината от територията на Исландия е покрита с лава, ледници, езера и пясък. Макар и малка част от тях да са маркирани с туристически пътеки, пешеходните разходки си остават любимо занимание не само за туристите, но и за местните жители. Плуването в горещи геотермални извори също е част от ежедневния живот и основна туристическа атракция.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Alexander Shchukin

Все пак възможността за наблюдение на китове привлича най много посетители. В крайбрежните води на Северния Атлантик може да видите китове-джуджета (малък гладък кит), гърбави и бели китове (белуга), както и най-могъщия от всички - синия кит. Не забравайте да се оглеждате и за делфини, тюлени, както и огромно разнообразие от птици.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Alexander Shchukin

По-дейните могат да се запишат на турове по риболов (морски или речен), конна езда и дори голф. Тези с приключенски дух - да се впуснат с каяк в ледените води, а за най-мързеливите остава насладата от множеството предлагани спа-процедури.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Alexander Shchukin

Как да стигнете до Исландия
Разстоянието от София до Рейкявик е 3696 км. Директни полети няма, но може да летите с прекачване през Лондон, Копенхаген, Амстердам, Виена, Берлин, Манчестър, Париж...
Ако желаете да пътувате по море, може да ползвате редовната фериботна линия от Дания. Тя пътува веднъж седмично между април и октомври, а плаването с нея отнема между две и три денонощия в зависимост от разписанието. Корабите акостират на източното пристанище Сейдисфьордюр, което е на около 9 часа път с кола от столицата.

Creative Commons License
Исландия - земя на огън и лед by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.