Брюж - Туристическата земя
Брюж - Туристическата земя
06.01.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Wolfgang Staudt
Брюж – тук трябва да са измислили думата „старомоден”. Прекрасни вековни сгради, калдъръмени улици, пленителни площади и живописни канали ще ви върнат назад във времето в един почти сюрреалистичен пейзаж . А най-хубавото е, че можете да отидете съвсем спокойно пеш, където и да ви се иска.
 
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Wolfgang Staudt

Разбира се, ако успеете да си пробиете път сред тълпите от любопитни туристи. Но ...спасение дебне отвсякъде! Излезте от „Туристическата земя”, миришеща на току-що изпечени гофрети, полети с шоколад, и поемете път в посока покрайнините на града. Там ще видите истинското му лице, далеч от глъчката на суетящите се ловци на забележителности, шума на коне, автобуси, корабчета. „Царството на местните” също си заслужава. Е, вярно, архитектурата извън историческия център не е толкова пищна, но нима да видиш истинския живот е по-малко очарователно? Един се връща от работа, жена полива саксия с цветя, две деца разхождат куче, а група мъже измазват фасадата на стара къща... Пак се отплеснах. Започвам да мисля, че страдам от туристическа фобия. Не че не харесвам туризма и туристите, все пак с това си вадя хляба. Но, замисляйки се, осъзнавам, че почти всичките ми пътувания са били служебни, все съм бил заобиколен от екскурзианти, жадни да видят с очите си прочетеното в пътеводителя, нетърпеливи да пипнат, да запомнят всичко ново. И искам да се скрия, да избягам поне за малко...
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Wolfgang Staudt

Но да се върнем в центъра при всички забележителности.
Бира, шоколад, вафли, пържени картофки, история, архитектура... Тук има всичко и за очите, и за небцето. Познато, нали? Това всички сме го чували. Че е „Венеция на Севера” също. И мислите, че сте подготвени? Нека ви помогна малко. Спомнете си за приказките, които са ви чели, когато сте били малки, или, може би, тези същите, които вечер четете на своите деца преди да заспят. За Хензел и Гретел, за принцесата и граховото зърно, за царството на Приказната земя...И Брюж ще оживее пред вас.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Wolfgang Staudt

Всъщност да пиша за забележителности вече е късно, подробностите – следващия път.

Creative Commons License
Брюж - Туристическата земя by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.