Национален парк Плитвишки езера, Хърватска
Национален парк Плитвишки езера, Хърватска
06.01.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Pablo BM
Добре познатата със своето крайбрежие Хърватска крие във вътрешността си едно бижу на природата –Плитвишките езера. Те са част от най-големия национален парк на страната, покриващ площ близо 300 кв. км.
 
Красотата му се крие в шестнадесетте езера, свързани помежду си чрез поредица от водопади, захранвани от река Корана. Всички те са заобиколени от гъсти гори от бук, ела и смърч, населени с елени, мечки, вълци, глигани и редки видове птици. Една невероятна възможност за всички, които търсят една спокойна разходка сред природата, далеч от претъпканите с туристи европейски замъци, стари градове, музеи и катедрали.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Alexander Shchukin

Да, и тук посетителите не са малко. До втората половина на 20-ти век паркът е трудно достъпен и тогавашната управа взема решение за изграждането на поредица от мостчета, които да улеснят достъпа до него. И се оказват прави – днес той е най-посещаваният национален парк в Хърватска и се очаква през тази година да бъде разгледан от над 1 000 000 души.
от: www.flickr.com
|
фотограф:   Matheepan Panchalingam

Но да се избегнат големите тълпи от хора (ако търсите усамотение и спокойствие, естествено) не е особено трудно дори в пиковия сезон през юли и август – елате в късния следобяд, когато туристическите автобуси вече си тръгват или по-рано сутрин, преди още да са дошли. Не е лоша идея да дойдете и през зимата – замръзналите водопади са просто великолепни, а и тогава ще бъдете далеч по-малко обезпокоявани от други гости на парка.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Victor Alvarez

Националният парк е отворен целогодишно за посетители между 8 и 19 часа. Билети може да си закупите на един от двата входа, като цените им варират според сезона – 80 куни между 1-ви ноември и 31-ви март и 110 куни от 1-ви април до 31-ви октомври. Колата си трябва да оставите на платен паркинг пред един от входовете – цената към момента е по-малко от 10 куни на час.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Lassi Kurkijärvi

За уморените /или мързеливите/ на територията на Плитвишки езера оперира шатъл бус, който на 15-20 минути качва туристи от обозначени за целта „спирки”. Желаещите да се разхождат пеша трябва да се подготвят за преход от 8 часа – това е времето, необходимо за пълна обиколка по маршрута. Ако не спирате за снимки и дълги почивки естествено. Но не е като да изкачвате Еверест – на ваше разположение са тоалетни, маси за пикник, ресторант, магазини за сувенири… И най-хубавото за накрая - кратка разходка с корабче в езерото Козяк.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Emmanuel Tabard

Ако не ви стигне едни ден за разглеждане, в парка има и 3 хотела, за които обаче е необходима предварителна резервация. Винаги обаче остава и опцията да се настаните в някое от близките селца.
Езера, водопади и гори има и другаде, но Плитвишките езера са уникални и просто трябва да се видят. Посетете ги и споменът за красотата им ще остане за цял живот…

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
Няколко любопитни факта за Хърватия и хърватите

Creative Commons License
Национален парк Плитвишки езера, Хърватска by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.