Съвети за пътуващите в Турция
Съвети за пътуващите в Турция
06.01.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: http://www.flickr.com
|
фотограф:  Atilla Kefeli
В по-големите турски курорти, освен в лири, в почти всички магазини, ресторанти и хотели може да се разплащате и в US долари или евро.
 
Преди да снимате турчин, особено ако е жена, препоръчваме да поискате разрешение.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Nicolò Paternoster

Снимането на пристанища, летища и гранични пунктове е забранено!

Забранено е и пушенето в затворени помещения (ресторанти, хотели и др.). Глобата за пушачите започва от 60 лири и от 25 лири за хвърлен фас на улицата.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Robin

Избягвайте да духате носа си на обществени места, особено в ресторантите.

За не-мюсюлманите е забранено да посещават джамии по време на молитва. Първата започва в 05:30ч., втората е в 13ч., третата в 17ч., четвъртата в 20ч. и петата в 22ч. В останалото време може да ги посещавате свободно, спазвайки нормите за благоприличие (за жените е необходимо да покрият косите си с шал) и сваляйки своите обувки при влизане.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Kuzeytac

Макар и водата в хотелите да не е вредна за пиене, препоръчваме да ползвате минерална такава.

Игнорирайте търговците, предлагащи своите стоки пред магазините или рискувате да загубите до няколко часа в разглеждане на неща, които не Ви интересуват.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Guillermo Fdez

Избягвайте да пазарувате от места, които нямат обявени цени (магазини, ресторанти) или най-малкото попитайте за стойността, преди да закупите.

Не се учудвайте ако непознати Ви поздравяват на улицата – турците са учтив народ. Ако успеете да им отговорите на турски, ще ги направите наистина щастливи.

Creative Commons License
Съвети за пътуващите в Турция by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.


Етикети
|