Операта в град Сидни, Австралия
Операта в град Сидни, Австралия
06.01.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: http://www.flickr.com
|
фотограф:  Pavel Sigarteu
Извивките на покрива и начина, по които белите му плочки се открояват на фона на синята вода в пристанището превръщат Операта в Сидни в най-известната сграда в Австралия и една от най- лесно разпознаваемите в световен мащаб.
 
Мисля, че всеки е виждал нейна снимка – потопена в пристанището, редом до Харбър Бридж или на фона на редица небостъргачи… Оказа се, че правителството на Нов Южен Уелс се възползва много добре – търговската експлоатация на тези изображения e енергично защитаванa и използването на марката “Sydney Opera House” не се одобрява в контекст извън дейността на операта. Или казано с други думи – не мога да отида в Сидни, да щракна едно фото и после да го продавам. Всъщност само да се продава не може, иначе всеки може да снима колкото си иска, не е Червения площад… Но да се върна на операта….
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Brent Pearson

Василиса вметна, че снимките на тази сграда я връщат към спомените за Валенсия и Града на науката и изкуствата... На мен ми напомня на Рим, не визуално естествено. Да отидеш в Сидни и да не посетиш Операта е равносилно на това да си във Вечния град и да не видиш Папата. (в Рим бях и папата не видях, но операта няма как да бъде пропусната). А истината вероятно е просто в това, че Операта е събрала в себе си очарованието на тези два града, а със сигурност и на още много други, в своята изключителна осанка...
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Robert Montgomery

Без значение дали ще се запишеш на екскурзионна обиколка, ще посетиш някой от множеството спектакли или просто ще вечеряш в нея – тя трябва да присъства в програмата. Дори и само за разходка около нея, за кратка почивка в някои от многобройните ресторанти и кафенета наоколо и накрая, уморен от дългия ден, да наблюдаваш как последните слънчеви лъчи се потапят в тъмните води на пристанището.


Creative Commons License
Операта в град Сидни, Австралия by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.