Най-известните забележителности на Мадрид - южен разкош
Най-известните забележителности на Мадрид - южен разкош
15.07.2019 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Josep Pons i Busquet
Мадрид е една от най-живите и красиви европейски столици с изключителено активен културен живот. Това е град на впечатляващи дворци, динамични площади и богат център на изкуствата. Ето кои са забележителностите, които не трябва да пропускате, когато се озовете там.
 
Кралският дворец – аристократичният титан на Европа
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Images by Ophelia

Дворецът, който е официалната резиденция на испанското кралско семейство, но се използва само за държавни церемонии, е най-големият по площ дворец в Европа. Красивата сграда, издигната през XVIII и XIX век, съчетава в себе си архитектурния дух на барока и класицизма. Има около 3400 стаи и е забележителен с богатата декорация на интериора си – от скъпи материали като мрамор и махагон през изящни фрески до картини на великите Гоя, Караваджо и Веласкес. Дворецът разполага и с няколко изключителни колекции, като тази от порцеланови и сребърни изделия, часовници и обзавеждане. Има и нещо уникално, което не може да видите никъде другаде – единствения в света пълен струнен квинтет „Страдивариус“.
Ако искате по време на Вашата екскурзия до Мадрид да се потопите в пищната красота на кралския дворец, редовната цена е 10 евро. Билетът с намаление е 5 евро и важи за членове на големи семейства, деца и младежи между 5 и 16 години, ученици и студенти до 25 години и хора над 65 години. Безплатно е за деца под 5 години, хора с увреждания, безработни, както и за притежатели на Madrid Card. Входът е свободен и на 18 май и на Националния празник на Испания на 12 октомври, също за граждани на Европейския съюз от понеделник до четвъртък от 16:00 ч. до 18:00 ч. от октомври до март и от 18:00 ч. до 20:00 ч. от април до септември. Ръководството и аудио гида се заплащат отделно и струват по 4 евро.
Дворецът е затворен за посещения в понеделник, на 1 май, на 24, 25 и 26 декември. Отворен е от вторник до неделя от 10:00 ч. до 18:00 ч. от октомври до март, а от април до септември – от 10:00 ч. до 20:00 ч.

Пласа де Ориент - зеленина и кралска осанка
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Felipe Gabaldón

Когато излезете пред Кралския дворец, ще се озовете директно сред още един от основните акценти на Мадрид – Пласа де Ориент. На този красив площад се издигат 44 статуи на испански владетели. Подарете си разходка сред елегантно оформените и поддържани три градини – централни, които са организирани около статуята на крал Фелипе IV на кон, също „Лепанто“ и „Кабо Нова“.

Катедралата „Света Богородица от Алмудена“ - архитектурното чудо на Мадрид
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Miroslav Petrasko

Голям пропуск ще е, ако по време на Вашата екскурзия до Мадрид не посетите катедралата „Света Богородица от Алмудена“. Тя е намира близо до Кралския дворец и е красива рожба на хармонията между неокласически, неоготически и неоромански стил. Тя е сравнително нова – макар че изграждането ѝ започва през 1879 г., е окончателно завършена през 1993 г., когато е осветена от папа Йоан Павел II. Много е важна за града, не само заради архитектурния си облик, но и заради функциите, които изпълнява като седалище на Мадридския архидиоцез. Особено забележителен е интериорът, който е изключително модерен заради творбите на съвременни творци, използвани при декорацията ѝ, като може да откриете такива дори в стил попарт.

Пласа Майор - най-живата мадридска икона
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Jörg Kaftan

Една от най-известните и величествени гледки от Мадрид е именно тази към главния площад - Пласа Майор. Построен е през първата половина на XVII век и е красен от пищни барокови сгради. Ако си търсите място с вълнуваща история, този площад определено ще Ви донесе най-разнообразни емоции, тъй като е бил сцена на всякакви събития през вековете – от публични екзекуции през борба с бикове до футболни мачове. В центъра на Пласа Майор се издига създадената от големия Джамболоня статуя на крал Филип III на кон, по чието време започва историята на площада. Основна забележителност е и Каса де ла Пандерия, която служи за общински и културни дейности. Освен едно от най-красивите, това е и едно от най-живите места на Мадрид с всички ресторанти и кафенета, разположени на него, така че не пропускайте да седнете някъде там и да пийнете и хапнете нещо.

Площад „Пуерта дел Сол“ - слънчевото лице на Мадрид
от: www.flickr.com
|
фотограф:  pepoexpress, Madrid fun street!

Този площад също е едно от най-популярните лица на испанската столица и е съвсем близо до Пласа Майор, така че лесно може да се озовете на него по врема на Вашата екскурзия до Мадрид. Името му означава „Порта на слънцето“ и идва от факта, че преди векове през това място е минавала крепостната стена и тук е била една от градските порти. Много е важен поради факта, че на него се намира нулевият километър, от който се отчитат пътните разстояния в страната. На него се намират и много важни акценти за Мадрид, а и за цяла Испания – сградата на старата поща, който сега служи за офис на президента на Мадридската автономна област, паметникът на крал Карл III, а също и статуя на мечка и ягодово дърво – хералдическия символ на града. Традиционно тук се посреща Нова година, така че това е хубаво място за вълнуващи емоции, ако сте там за празника.

Площад „Сибелес“ – божественото кралство на Кибела
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Marc

Следващото забележително място, което не трябва да пропускате по време на Вашата екскурзия до Мадрид, тъй като е една от иконите на града, е площад „Сибелес“. Името му идва от красивия Фонтан на Кибела, издигнат през XVIII век и разположен в центъра на мястото. Най-известната, а може би и най-красивата сграда на него, е Дворецът на Кибела, известен преди като Дворец на комуникациите. Изящната бяла постройка съчетава готически и неокласически стил и в момента помещава кметството. Там има още три изключителни сгради – неокласическата Банка на Испания, издигната в края на XIX век, Дворецът на Буенависта, датиращ от края на XVIII век, както и Дворецът на Линарес.