Най-известните забележителности на Лондон - призраци, дворци и съкровища
Най-известните забележителности на Лондон - призраци, дворци и съкровища
09.07.2019 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Ronny Presente
Със своята 20-вековна история, не е чудно, че Лондон е един от най-богатите на забележителности градове в света. Ето кои обаче са най-известните символи на града, които не може да си позволите да пропуснете.
 
Тауър бридж - иконата над Темза
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Michael Abid

Тауър бридж е най-известният мост над река Темза и е сред най-разпознаваемите лондонски икони. Построен през 90-те години на XIX век, по него могат да се придвижват както коли, така и пешеходци. Освен с впечатляващия си архитектурен стил, мостът е много известен с факта, че се вдига и по този начин пропуска по-високите кораби, които плават по реката.

Тауър - знатни затворници, призраци и съкровища
от: www.flickr.com
|
фотограф:  John Wakefield

Близо до Тауър бридж се намира т.нар. Лондонска кула, по-известна просто като Тауър - едно от най-вълнуващите исторически места, които можете да посетите по време на Вашата екскурзия до Лондон. Намира се в най-старите застроени лондонски части, където има руини още от средата на I век н.е. През вековете е Тауър има най-различни функции – крепост, кралски дворец, а днес помещава британското кралско съкровище. Една от най-известните му функции някога обаче е била тази на затвор – сред най-зловещите в страната, където са лежали и са били екзекутирани обикновено аристократи и членове на кралското семейство. Като за всяка място с такова предназначение, за това също има легенди за призраци. Сред най-известните някогашни затворници в Тауър е една от шестте съпруги на крал Хенри VIII, която е екзекутирана извън мястото, но е погребана там – Ан Болейн. Смята се, че духът ѝ броди наоколо.
Ако искате да посетите Тауър, това е възможно всеки ден. От началото на март до края на октомври от вторник до събота работи от 09:00 до 17:30 ч., а в неделя и понеделник – от 10:00 до 17:30 ч. От началото на ноември до края на февруари музеят приключва с един час по-рано – в 16:30 ч. Цената на редовния билет е 22 паунда, за деца от 5 до 15 години е 11 паунда, за редовни ученици и студенти от 16 години нагоре, за хора с увреждания и такива над 60-годишна възраст – 18,70 паунда. Безплатно е за деца под 5 години. За семейства цената е 59 паунда. Ако купите билета онлайн, ще получите малка отстъпка.

Уестминстърският дворец - центърът на британската политика
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Eric

Една от най-добре познатите гледки от Лондон е именно тази на Уестминстърския дворец, гледан от брега на Темза. Сградата в неоготически стил е седалище на Горната и Долната камара на британския парламент. През вековете той многократно променя облика си, като в сегашния си вид е построен през XIX век, но строежът на първата сграда започва още през X век.
Има различни възможности за посещения с гид или аудиогид на много различни езици, като има специални и за хора с проблеми със слуха. Цените варират според вида на визитата, който изберете и са от 10 до около 28 паунда. Безплатно е за деца под 5 години.

Биг Бен - рекламната звезда на Великобритания
от: www.flickr.com
|
фотограф:  edin chavez

Когато говорим за лондонски икони, а и британски като цяло, Биг Бен е може би най-известната, герой на толкова много снимки, филми и реклами. Първоначално така са наричали само голямата камбана в Часовниковата кула на Уестминстърския дворец, но по-късно името е започнало да се отнася за камбаната, часовника и кулата в готически стил, висока 96 метра. Любопитно е, че там е най-голямата камбана в часовников механизъм и тежи почти 14 тона. Посещението е безплатно.

Уестминстърското абатство - където монарсите поемат страната в свои ръце
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Guy Baker

Една от най-красивите готически катедрали в Европа и една от най-важните сгради в цяла Великобритания – Уесминстърското абатство, има над хилядагодишна история. Британските монарси са короновани в цъквата от 1066 г. до наши дни. Там са погребани около 3000 души, част от които са сред най-важните фигури в британската история, като Дикенс, Чосър и Дарвин.
Абатството е отворено за посетители от понеделник до събота през цялата година, като в неделя и на празници като Великден и Коледа е отворено за посетители на религиозната служба. Може да го посетите от 09:30 до 15:30 ч. Цената за туристическо посещение с безплатен аудиогид струва 18 паунда за възрастни, 15 паунда за студенти на 18 години и за хора над 60 години, 8 паунда за ученици от 11 до 18 години. Безплатно е за деца под 11 години, придружавани от възрастен. За семейство от двама възрастни и едно дете цената е 36 паунда, а за двама възрастни и две деца – 44 паунда. Има специални условия за посещения на групи с гид, а също и възможност за годишен пропуск.

Бъкингамският дворец - на гости на кралицата
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Colin Buswell

Няма как да не видите основната резиденция на британския монарх - Бъкингамския дворец докато сте на екскурзия до Лондон. Ако сте в града през август или септември, когато кралицата отсъства, ще имате възможност да посетите някои от залите в построения през XVIII век дворец, включително тронната. Билетът за посещението е 17 паунда. Ако все пак не сте там през това време на годината, не пропускайте да видите една от най-забавните атракции за туристите – смяната на караула, която става през ден в 11:30 ч. през зимата и всеки ден в същия час през лятото.

Лондонското око - най-високото виенско колело в Европа
от: www.flickr.com
|
фотограф:  my own limbhad.

Ако искате да разгледате Лондон от почти птичи поглед, отправете се към Лондонското око - една от най-посещаваните атракции в британската столица. Построено през 1999 г. и високо цели 135 м, това виенско колело е най-високото в Европа, а до 2006 г. е държало рекорда и в световен план.
Ако искате да се издигнете над една от най-динамичните световни столици, цените на билетите са различни според продължителността на преживяването, но редовните билети, които са за хора от 4-годишна възраст нагоре, варират от 15 до малко над 30 паунда. Ако купите билета онлайн, получавате отстъпка. Безплатно е за деца под 4 години. Работното време е от понеделник до неделя от 10:00 до 21:00 ч., като е съкратено на 31 декември и от 1 до 5 януари.