Най-известните забележителности на Прага – от готически разкош до щур необарок
Най-известните забележителности на Прага – от готически разкош до щур необарок
25.02.2015 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  A.G. photographe
Прага е град, богат на величествени културно-исторически паметници, но същевременно носещ и една особена топлина и усещане за дом. В него се приплитат толкова много архитектурни стилове – романски, готически, ренесансов, бароков, стига се до ар нуво и кубизъм, но нищо не нарушава прекрасната хармония на цялостния облик на Прага. Освен, че е страшно впечатляваща просто да си се разхождате, без определена цел, е много удобна за туристите, които са се насочили към конкретни обекти. Напълно задължителният за посещение Стар град е всъщност и центърът на града. Именно на него се намират и голяма част от най-големите забележителности на Прага и е удобна отправна точка към други важни акценти. А ето какво не трябва да изпускате от вълшебството на града.
 
Прашна Брана – вход към Стара Прага


Изключително красива е една от най-старите порти, през които се е влиза в Стария град. Издигната през XV век, тя е висока 65 метра и е изключителен образец на готическата архитектура. Една от функциите ѝ е била и за съхранение на барут.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Jennifer BrehmАко искате да посетите портата, това е възможно от октомври до март от 10:00 ч. до 20:00 ч., от ноември до февруари от 10:00 ч. до 18:00 ч. и от април до септември от 10:00 ч. до 22:00 ч. Прашна Брана работи всеки ден. Редовната цена е 90 крони, а с намаление – 65 крони.

Часовникът „Орлой“ – най-старият действащ астрономически часовник


На Староместкия площад, център на Стария град, се намира старото кметство с иконичната часовникова кула. Астрономическият часовник „Орлой“, поставен там в началото на XV век, е забележителен с красивата си, детайлна и ярка изработка и с факта, че е най-старият действащ часовник от този вид в световен план. Фонът представлява Земята. Представено е движението на Слънцето и Луната. На всеки кръгъл час може да се порадвате на движението на фигури на апостолите и други персонажи. Когато т.нар. разходка на апостолите приключи, кукурига красиво златно петле. Интересни компоненти на механизма са календарът и зодиакалните знаци.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Luca GennariДруга атрактивна възможност, която се открива по време на Вашата екскурзия до Прага, е да се качите на върха на 70-метровата кула и да се полюбувате на възхитителната гледка над града. Ако решите да го направите, редовната цена е 100 чешки крони (около 7 лв.). Има различни намаления. За деца от 6 до 15 години, за студенти и хора над 65 години цената е 50 крони. За деца до 6 години, хора с увреждания, журналисти и хора над 75 години входът е 20 крони. Има отстъпки и за семейства и училщни групи. От януари до декември в понеделник кулата работи от 11:00 ч. до 22:00 ч., а от вторник до неделя – от 09:00 ч. до 22:00 ч. При желание може да се разходите и из залите на кметството на подобни цени, но в по-тесни часови рамки.

Църквата „Дева Мария пред Тин“ - откъдето гледат Адам и Ева


Това е една от двете църкви на Староместкия площад. Тази готическа сграда е един от най-приказните образи от Прага. Строежът ѝ започва през XIV век, а в сегашния си вид е окончателно завършена една през XVII век, тъй като след пожар от светкавица покривът изгаря и се налага да се направи нов в бароков стил. Храмът се извисява в цялото си великолепие на 80 м над земята благодарение на двете си големи кули, всяка една от които украсена с по четири малки кули. Големите кули си имат имена – северната е Ева, а южната – Адам. Вътре пък ще видите най-стария олтар в Прага.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Stéphane TramoniМястото е отворено за посетители от вторник до събота от 10:00 ч. до 13:00 ч. и от 15:00 ч. до 17:00 ч. В неделя работи от 10:30 ч. до 12:00 ч.

Карловият мост - от Прага до Прага


Това е най-важният мост в Прага и свързва двете части на града с извивкана на каменното си тяло над река Вълтава. Изграждането на готическото съоръжение в средата на XIV век и завършва през XV век. Докато се разхождате по павирания мост със сигурност ще бъдете впечатлени от тридесетте красиви барокови статуи, използвани за декорация. Величествено на него се издигат и три кули.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Javier GirbesАко имате музикален плеър, допълнете емоцията от разходката над реката, като си пуснете произведението „Вълтава“ на чешкия композитор Сметана, впримчил движението на водата в мелодията. Ще може да се насладите и на изпълненията на множеството артисти, които свирят и рисуват там.

Храдчани – дворци и катедрали


По пътя от Карловия мост ще стигнете до дворцовия комплекс Храдчани, който се издига на едноименния хълм. Гледката от река Вълтава към това място е вероятно най-известното изображение от Прага. Мястото служи за резиденция на владетелите от IX век и не спира да изпълнява тези функции през столетията, като днес е резиденция и офис на президента. В комплекса се съчетават няколко архитектурни стила, като определено изпъкват готически и романски. Има няколко страшно забележителни дворци, катедрали и градини. Като цяло обаче ще е най-добре при обиколката си да се концентрирате върху: Стария кралски дворец в готически и ренесансов стил, водещ началото си от XII век; готическата катедрала „Св. Вит“, която е седалище на архиепископа на Прага и е най-голямата църква в страната; храмовете „Св. Венцеслас“ и „Св. Адалберт“; базиликата „Св. Георги“, която, издигнатапрез първата половина на IX век, е най-старата църква в комплекса и има невероятна барокова фасада в червен цвят.

от:
|
фотограф:  Filippo BianchiОбектите на комплекса работят от април до октомври от 09:00 ч. до 18:00 ч. и от ноември до март от 09:00 ч. до 16:00 ч. всеки ден. Затворено е на 24 декември. Билетите са валидни два дни, като има възможност за различни турове из обектите. Редовните цени на туровете варират между 350 и 250 крони, а с намаление – между 175 и 125 крони.


Танцуващата къща – необароковите „Фред и Джинджър“
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Pedro SzekelyАко искате по време на екскурзия до Прага да видите как модерната архитектура и нестандартните решения се вписват чудесно в приказния облик на града, то задължително трябва да посетите Танцуващата къща. Завършената през 1996 г. сграда в стил необарок, която изглежда като отразена в криво огледало, трябва да представя идеята за двама танцьори. Оттам идва и някогашното ѝ име – „Фред и Джинджър“, наречена на известните американски танцьори Фред Астър и Джинджър Роджърс. На покрива се издига нещо също толкова интересно – метална структура, наречена „Медуза“.

Националният музей – история по милиони
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Miroslav PetraskoТова е един от най-богатите музеи в света с колекция от около 14 милиона експоната от различни сфери – от история през изкуство до библиотекарство. Тези експонати са разпределени в десетте сгради на Националния музей, но, разбира се, най-впечатляваща е основната сграда на известния площад „Венцеслас“. От юли 2011 г. до юни 2015 г. тази красива неоренесансова сграда, издигната в края на XIX век, е в реконструкция. Другите сгради из града обаче са отворени за посещения и предлагат много интересни изложби, свързани например с азиатска, африканска и американска култура, също каменни монументи и др.


Народният театър – традиции и неоренесансово изящество
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Jan FidlerТова е една от най-авторитетните културни институции със забележителни традиции, не само в Чехия, но и в Европа. В приказната сградата, построена в неоренесансов стил през втората половина на XIX век, има оперни, балетни и театрални постановки. Има както класически, така и модерни представления. И ако външният облик на сградата е впечатляващ, то интериорът ще Ви остави без думи със златистите декорации и прекрасните фрески, особено по таваните. Ако имате възможност, отидете на постановка там – незабавимото преживяване е гарантирано. Билетите обикновено варират от малко под 500 крони до малко над 1000 крони.


от: www.flickr.com
|
фотограф:  Tomas Piller

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Pithawat Vachiramon

от: www.flickr.com
|
фотограф:  rachel_thecat