Забележителностите на Белград - част I-ва
Забележителностите на Белград - част I-ва
15.02.2012 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Katarina Stefanović
Представянето на градските забележителности ще започна с Калемегдан, тъй като в продължение на векове Белград не бил нищо повече от бялата крепост, на която казват, дължи името си.
 
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Katarina Stefanović

Издигната в I век от римляните, тя е атакувана и разрушавана десетки пъти, но издигана все на същото място. Византийци, османци и австрийци винаги избирали стратегическото възвишение при вливането на Сава в Дунав. И докато се разхождате измежду стените й, не забравайте, че историята на крепостта е тясно свързана с нашата, българската – тук през 886 год. са посрещнати прокудените от Великоморавия ученици ка Кирил и Методий, в 1040 год. избухва въстанието на Петър Делян, а през юни 1862 год. крепостта (тогава заета от турски гарнизон) е атакувана от Първата българска легия.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Zoran Strajin

Днес е заобиколена от парк със същото име, а в съседство може да посетите градската зоологическа градина, гордееща се с алигатора Муя – един от нейните първи обитатели и едно от малкото оцелели животни при бомбардировките през Втората световна война.

хотел Москва
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Vita R

Намира се на площад Теразие, точно до Теразийската чешма. Открит от крал Петър Караджорджевич в далечата 1908 год., той е най-старият хотел в Белград. Интересният му архитектурен стил (руски сецесион) го е превърнал в една от емблемите на града, а негови гости са били Алберт Айнщайн, Максим Горки, Махатма Ганди, Ричард Никсън...

от: www.andrey-andreev.com
|
фотограф:  Андрей Андреев

улица Крал Петър
Твърдят, че това е една от най-старите градски улици, на чието място в Древността се намирали няколко римски сгради – терми, базилика и форум. Днес е далеч дори и от славата на близкото минало, когато по паветата й отеквали стъпките на първенците в новоосвободения от османско иго Белград. Тук обаче все още може да видите някои от най-представителните сгради на онова време -

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Borko Dinus

Патриаршията и Съборната църква, и двете построени в 30-те години на XIX век. В посветената на Св. Архангел Михаил черква са погребани цар Урош и владетелите от династията Обреновичи (Милош, Михайло и Милан), а в двора й – големите сръбски просветители Доситей Обрадович и Вук Стефанович Караджич.

от: www.andrey-andreev.com
|
фотограф:  Андрей Андреев

Непосредствено до тях пък се намира конакът на княгиня Любице. Построена по заповед на княз Милош като жилище на жена му и двамата му сина – Милан и Михайло, и до днес сградата е запазена като най-представителната градска къща от първата половина на XIX век.

От другата страна на улицата, точно срещу Съборната църква, ще видите най-стария ресторант, който препоръчваме да посетите по време на Вашата екскурзия до Белград. Построената през 1823 г. като собственост на княз Милош Обренович кафана е препродавана няколко пъти, всеки път сменяща своите имена. Под различен претекст обаче те са одобрявани един път от кметството, друг път от Църквата и досега остава известна просто като „Питанка” – название, сложено да покаже несъгласието на собствениците й срещу властта.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Katarina Stefanović

Малко по-нататък, в посока известната княз Михайлова улица се намира сградата на Националната банка на Сърбия. Сградата е построена в два етапа - първата част през 1888-1889, а втората - през 1922-1925 год.

Creative Commons License
Забележителностите на Белград - част I-ва by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.

КОМЕНТАРИ
най-стария ресторант в Белград.
от: Андрей Андреев
16.02.2012 г.
Най-стария ресторант в Белград, ей този го изпуснахме нещо, трябва да се ходи пак да се яде там!
за питанката
от: Виктор
16.02.2012 г.
не се пуши вътре...