Забележителностите на Рим - част III-та - Испанските стълби
Забележителностите на Рим - част III-та - Испанските стълби
16.03.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Mac Mirabile
Любимото място за почивка на туристите в сърцето на Рим – Испанските стълби, има кратка, но изключително любопитна история.
 
Намира се, разбира се, на Испанския площад – пиацата с форма на пеперуда, която през XVIII век се превръща в притегателен център за писатели, артисти и гости на Вечния град и затова станала известна като „kварталa на странниците”. И макар и по това време тук да се намирал центърът на английската колония в Рим, площадът носел две имена, различни от вече споменатото название – северната част била наречена на Франция заради намиращата се над нея френска църква “Тринита деи Монти”, а южната - на Испания, тъй като там пък се намирало посолството на Кралство Испания към Светия престол.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Paolo Margari

За момента толкова за площада, на него ще се върна по-късно, а сега да продължа за Испанските стълби. Чувал съм, че идея за построяването им имало още от времето на Луи XIV, който дори изявил желанието си краят им да бъде увенчан с негова статуя. Претенциите на френския владетел явно не се харесали на Папството и то забавило изпълнението на проекта. След смъртта на Краля Слънце в 1715 година обаче, вече нямало пречки за по-нататъшно отлагане и замисълът скоро бил осъществен – след 3-годишна работа на италианския архитект Франсиско де Сактис, Италианските стълби били завършени през 1725 година. И тъй като църквата, до която водели, била френска (и все още е), са построени със средства, дарени от френската държава – 20 000 скади.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Paul J White

От другата им страна, в подножието на стълбите и на самия площад, се намира красив фонтан с формата на лодка. Името му е Barcaccia (ит. дълга лодка) и е свързан с местна легенда, разказваща, че на това място била открита отнесена от придошлата през 1598 година лодка.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Hengky Kurniawan

Как да стигнете
Най-лесно е да слезете на метростанция „Spagna”. Но отидете пеша, ако имате възможност, най-добре след сутрешна разходка в градините на намиращата се в непосредствена близост вила „Боргезе”. Горещо ви препоръчвам, отивайки към Испанските стълби, да не поемате по Via Condotti – на нея са разположени бутиците на някои от най-известните светони дизайнери и рискувате да банкрутирате. И не похапвайте на стълбите – забранено е, и казват, че карабинерите следяли зорко за нарушители.

ОТ ПОРЕДИЦАТА:
Забележителностите на Рим - част I-ва - Колизеумът
Забележителностите на Рим - част II-ра - Фонтанът ди Треви
Забележителностите на Рим - част IV - Пантеонът

Creative Commons License
Забележителностите на Рим - част III-ра - Испанските стълби by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.