Античното наследство на Турция - част II-ра - храмът на Артемида в Ефес
Античното наследство на Турция - част II-ра - храмът на Артемида в Ефес
11.03.2011 г.
Публикувано в Почти Полезно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Nejdet Düzen
“Виждал съм стените на величествения Вавилон, по които могат да се надбягват колесници, и статуята на Зевс при Алфей, и висящите градини, и колоса на Слънцето, и безпределния труд по венушителните пирамиди, и огромната гробница на Мавзол, но когато видях дома на Артемида, който се издигаше до облаците, другите чудеса изгубиха своето изящество и аз казах: „Ето, с изключение на Олимп, слънцето никога не е виждало нещо толкова величествено”.
 
Красиви са, нали? Тези силни думи са част от елегия - дело на старогръцкия писател Антипатер от Сидон, представяща един от първите списъци на Чудесата на света. Че е непълен (не е споменат морският фар на Александрия), не е важно. Нито пък защо я е написал – да се покаже като голям пътешественик, за прослава на Гърция или дори само за възхвала на Ефес.

Две хиляди години по-късно се взирам в останките от храма на Артемида и търся величие. Самотна колона, издигната от отделни фрагменти, открити при разкопките и сглобена сякаш от детска ръка, бележи мястото на най-красивото от Седемте чудеса на света. Разрушаван от завоеватели, подпалван в търсене на слава, станал жертва на безпощадността на столетията, днес домът на богинята по-скоро предизвиква съжаление наместо възхита. За туриста, заплатил за екскурзия, и разочарование може би. Пирамидите...само те са неподвластни на времето.

Как да стигнете?
Първо – отидете до Турция! Храмът на Артемида или поне това, което е останало от него, се намира в град Селчук, Мала Азия, в непосредствена близост до Кушадасъ. Ако сте отседнали там или в някои от останалите известни курорти по Егейското крайбрежие (Айвалък/Саръмсъклъ, Мармарис или Бодрум), то най-лесният вариант е да заявите екскурзия до там. Тя обаче се предлага с комбинирано посещение до Ефес и къщата, в която според католицизма е прекарала последните години от живота си Дева Мария. Какво искам да кажа – ще Ви излезе скъпо. Значителна сума пари ще спестите, ако сте настанени в Кушадасъ – тогава може да отидете до Селчук с маршрутно такси (dolmuş на турски, чете се „долмуш”) срещу само няколко лири. При положение, че пътувате с кола из Турция, необходимо е на излизане от Селчук в посока Кушадасъ да следите за кафява табела, означаваща мястото, където се намира храма (Artemision).

ОТ ПОРЕДИЦАТА:
Античното наследство на Турция - част I-ва - Афродизиас
Античното наследство на Турция - част III-та - храмът на Аполон в Дидима

Creative Commons License
Античното наследство на Турция - част II-ра - храмът на Артемида в Ефес by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.

КОМЕНТАРИ
Артемида
от: Нешка Костова
27.01.2012 г.
Първо - отидете до Турция :)))) Да знаете - въобще, ама въобще не е разочарование.Вярно, не е като пирамидите, но кое е по- магично и въздействащо? Бих казала - и двете, всяко по своя си начин. Как може човек да бъде още по-омагьосан , когато всъщност е омагьосан ?