Интересни факти за Австрия
Интересни факти за Австрия
01.03.2011 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Gerbren
Жителите на Австрия са на трето място в Европейския съюз по качество на стандарта на живот. Австрийците получават право да гласуват, когато навършат 16 години. Във Виена се намира т.нар. „Квартал на музеите”, който е сред най-големите културни комплекси в света.
 
Обещах ви забележителности на Виена, но междувременно нека отбележим и няколко интересни факта, свързани с този завладяващ град, както и с държавата, чиято столица е той.
Виктор вече започна с мисли на известни личности, свързани с пътуването – традиция, която адмирирам и смятам да продължа...
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Stephen Oung

Известните за Виена...
„ Истина е, че имам талант, но за него трябва да благодаря преди всичко на моята любима Виена ” Йохан Щраус
„Уверявам Ви, че тя е прекрасно място (Виена), а за хората от моя бранш – най-доброто в света.” Волфганг Амадеус Моцарт
„Да, любима Виена, ти стискаш в ръка най-ценните и най-скъпите неща в живота...” Франц Шуберт
„Пред очите ми вечно е картината на река Дунав, следваща своя безконечен път, и блясъкът на залязващото слънце, уловен от нейните вълни” Густав Малер
„Непонятно е защо покривите на Виена не се използват като паркове и гори.” Фриденсрайх Хундертвасер
от: flick.com
|
фотограф:  Miroslav Petrasko

Нека фактите говорят!
Жителите на Австрия са на трето място в Европейския съюз по качество на стандарта на живот.

Австрийците получават право да гласуват, когато навършат 16 години.

Австрия е със статут на федерална република, а Виена е единственият град-провинция в нея.

Виена е разделена на 23 района. Централната й част е обявена за паметник на Световното културно наследство.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Martin Haesemeyer

Виена е известна в цял свят като града на музиката и е дом на едни от най-големите в света концертни зали с отлична акустика.

Във Виена се намира т.нар. „Квартал на музеите”, който е сред най-големите културни комплекси в света.

Най-известните в света композитори, сред които Моцарт, Бетовен, Щраус, Шуберт, Брамс, са живели и изпълнявали своите произведения в този град.

Виена е и мястото, където се развива действието на романа на Греъм Грийн „Третият човек”, бидейки град, обгърнат в меланхолия, разказващ историята на Студената война.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Georg Schroll

Виена се счита за град на културното наследство. Тя е била дом на различни велики хора на изкуството и науката - Густав Климт, Зигмунд Фройд, Артур Шницлер.

Най-старата в света зоологическа градина – Tiergarten Schönbrunn, се намира именно във Виена и е открита в далечната 1752г.

Най-големият изумруд в света ( цели 2860 карата!!! ) е изложен в Императорската съкровищница във Виена.

Един от най-високите водопади в Европа се намира в австрийската община Кримл, в непосредствена близост до Залцбург. Водата пада от над 380м.

Единствено по рода си и едно от най-старите виенски колела е във Виена, като е може би една от най-познатите й забележителности. То е разположено в заобиколен с гори увеселителен парк, познат като Пратер. Разполага с 15 гондоли, които разкриват великолепна панорамна гледка на Виена.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Thomas Lieser

Второто по големина в Европа гробище се намира във Виена. То се нарича Zentralfriedhof и е с обща площ от 2,5 кв. км. В Zentralfriedhof има над 2,5 милиона гробници, което е почти два пъти повече от броя на жителите на града. Тук са и гробниците на някои от най-известните личности на света - Бетовен, Брамс, Глук, Шуберт, Шьонберг и Щраус.

Общата дължина на алеите за велосипедисти във Виена е над 1000 км.

Австрийският флаг е един от най-старите национални флагове в света. Той датира от 1191г., когато херцог Леополд V води битката край Акр по време на Третия кръстоносен поход.
от: andreasresch.at
|
фотограф:  Andreas Resch

62% от общата площ на Австрия се покрива от австрийските Алпи.

Вторият по височина и най-известният след Мон Блан връх в Европа, Гросглокнер (3798м. надморска височина), се намира в Австрия.

Австрия има 13 върха над 3000 м. и 34 - над 2000 м.

Около една четвърт от населението на Австрия живее в столицата Виена.

Австрия е единствената континентална страна от ЕС, която не е член на НАТО.

Около половината от мъжете в Австрия са с наднормено тегло (50,8% - най-високата ставка в ЕС), но само 8.6% от тях са със затлъстяване (сред 4-та най-ниски стойности в ЕС-27). За разлика от тях, едва 20,3% от австрийските жени са с наднормено тегло (най-ниската ставка в 27-те държави-членки), включително равен с мъжете процент - 8,6% , на затлъстяване (също най-нисък в целия ЕС).

Арнолд Шварценегер, бивш холивудски актьор и губернатор на Калифорния, израства като австрийски гражданин.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Michael Grabowski

Бащата на психоанализата, Зигмунд Фройд, също е австриец. Той бил принуден да напусне Виена от нацистите.

Основателят на немската компания за спортни автомобили "Порше" е австриецът Фердинанд Порше. Той е и създателят на Volkswagen ("колата на народа").

Много видни членове на фамилията Ротшилд, банкери и инвеститори, са австрийски граждани.

Първата шевна машина е изобретена през 1818г. от Йозеф Мадерспергер, австриец. Тъй като нямал пари, за да открие фабрика, той дарил машината на Техническия университет във Виена.

Австрия е на второ място по най-ниска безработица за мъжете в Европейския съюз (4% през 2011 г.).
от: flick.com
|
фотограф:  Pedro Szekely

В сравнение с гражданите на всички европейски държави, в Австрия хората работят най-дълго - средно 45 часа на седмица.

Австрия граничи с цели осем държави – Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Италия, Швейцария, Лихтенщайн и Германия.

Присъединява се към Европейския съюз едва през 1995г.

Виена е единствената столица в Европа, в която населението намалява през последните няколко десетилетия, което на практика означава, че качеството на живота там се е повишило.

Австрийската столица е домакин на собствен международен филмов фестивал – Виенският.

Мария-Антоанета, съпругата на крал Луи XVI във Франция, е дъщеря на Мария Тереза от династията на Хабсбургите.

Дворецът Шьонбрун - лятна резиденция на Хабсбургите, разполага с над 1440 стаи.
от: flick.com
|
фотограф:  Problemkind

Сол (Salz) се добива в Залцбург и Халщат още в началото на желязната епоха.

Железопътната линия „Замеринг”, свързваща Глогниц и Замеринг, която пресича Алпите, е сред най-значимите строителни съоръжения на 19 век.

Въпреки че младежите в Австрия получават правото да гласуват на изборите на 16-годишна възраст, те могат да получат шофьорска книжка едва когато навършат 18 години – това означава, че младите избиратели трябва да използват отличната система на австрийския градски транспорт, за да пуснат гласа си в изборния ден. Законната възраст за пиене на алкохол в Австрия е 16 години с малки изключения.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Andreas Gessl

Недейте да грешите – „виенски” шницел се прави само от телешко месо, никакво друго, като това е специално указано в австрийското законодателство. Други видове шницел могат да бъдат произведени от свинско или пуешко, но те не могат да носят името „виенски”.

Първите пощенски картички в света били изпратени от Виена.

Хитлер прекарва шест години във Виена, издържайки се от малко наследство, оставено от баща му, и пенсия за сираци. Почти без стотинка от 1909 г., той се скита из австрийската столица, спи в барове и приюти за бездомни, включително, по ирония на съдбата, в такива, които са финансирани от еврейски филантропи. Именно в този период той развива своите предразсъдъци към евреите, а интересът му към политиката расте.
от: webfeuer.at
|
фотограф:  Florian Bauer

По време на Втората световна война австрийският музикален фестивал „Байройт” бил организиран и ръководен от нацистите и ранените войници били принудени да присъстват не само на опери, но и на изнасяната преди всеки концерт лекция за Вагнер. Това било, според повечето оценки, досадно за всички участници, но, тъй като били специални "гости на Фюрера", никой не се оплаквал.

За разлика от Моцарт, който е погребан в общ гроб (какъвто бил обичаят по онова време), над 20 000 човека се събират по улиците на Виена за погребението на Бетховен на 29 март 1827. Траурното шествие и до ден-днешен си остава едно от най-впечатляващите, на които Австрия е ставала свидетел.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Christian Mathelitsch

На среща на Дружеството на физиците във Виена на 4 декември 1894 г. било показано момиче на възраст 5,5 години, което тежало над 120 кг. То спазвало нормален хранителен режим и било в отлично здраве. Единствената необичайна характеристика във физиологията на момичето била, че то никога не се потяло.

Creative Commons License
Интересни факти за Австрия by Василиса Вълкова is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.

Публикувана в Туристическа Агенция Географски свят

Публикувана в Туристическа Агенция Компас

Ако искате тук да видите и Вашата страница, изпратете ни линк на info@magelan.bg с публикуван наш текст и ние ще поставим подобна връзка към Вас!


КОМЕНТАРИ
Страхотна статия
от: Rayne
11.12.2011 г.
Случайно, търсейки информация за мой училищен проект попаднах на статията и мога само да поздравя авторката за добре подбраната информация и изумително красивите снимки