Езерото Байкал – гигантът на 25 милиона години
Езерото Байкал – гигантът на 25 милиона години
23.02.2011 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Fedor Stroganov
Езерото Байкал е място, което преобръща представите за света и природата у всеки пътешественик, дръзнал да застане на някой от бреговете му. Да кажем, че спира дъха, е далеч от истината. Байкал е доказателство за могъществото на майката природа и има способността да показва мястото на всеки. Човекът, застанал пред езерото, е смален до размерите на всяка негова капка, а водите му се простират отвъд хоризонта – огромни, дълбоки, мистични.
 
Има много факти, свързани с Байкал, които го правят уникално. Един от тях е възрастта му. Учените не могат да определят с точност кога езерото е образувано, но това се е случило най-малко преди 25 милиона години, като продължава да се оформя и днес.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Dmitry Shytsko

Особеното е, просто за сравнение, че повечето ледникови езера по света достигат възраст най-много 15 хиляди години преди да изгубят безславно битката с времето и тинята. А Байкал е като истинско природно перпетуум мобиле, печелещо именно тези битки и превъзмогващо капаните, които му поставя самата природа.

Днес езерото Байкал е най-големият източник и резервоар на сладка вода, като дава живот на хиляди растителни и животински видове, намерили дом в неговите води и по протежение на бреговете му. И нещо любопитно - количеството вода в езерото Байкал е повече от това във всички големи езера в Северна Америка взети заедно.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Rene Lipmann

Байкал е разположен в Южен Сибир, Русия. Климатът там е изключително суров и температурите падат толкова ниско под нулата, че през студените периоди езерото замръзва почти изцяло. Изумително, особено ако вземем предвид и факта, че е най-дълбокото езеро в целия свят. Най-дълбоката му точка е на 1642 метра.
от: www.momentaryawe.com
|
фотограф:  Catalin Marin

Цялото езеро е заобиколено от планински върхове, а сред водите му се издигат 22 острова. Разнообразието на природата създава условия за живот на хиляди животински видове, като повече от 2 600 са ендемични за региона на Байкал, т.е. срещат се единствено там. Най-известният обитател на езерото е единственият вид сладководен тюлен – нерпа.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Marek Kloza

Байкал респектира хората векове наред. Бурятите му дават името “езеро Байкал”, китайците го наричат “Северно море”, тюрките – “Богатото езеро”, а монголите - “Богат огън”. Хилядолетия наред хората се раждали покрай водите на най-дълбокото езеро, учили се от неговата мъдрост, ловували по бреговете му, но винаги уважавали неговата древност и силата да оцелява и съществува 25 милиона години.

Creative Commons License
Езерото Байкал – гигантът на 25 милиона години by Гергана Кангалова is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.
Based on a work at www.supernova.bg.