Кулата на Херкулес
Кулата на Херкулес
11.01.2011 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Pablo Charlón
Докато Барселона, Мадрид, Гранада и Коста дел Сол са най-популярните туристически атракции на Испания, районът на Галисия в Северозападна Испания предлага един различен поглед върху испанския живот. Въпреки че областта е най-известна с поклонниците и катедралата в Сантяго де Компостела, не всичко тук се изчерпва с духовното пътуване.
 
Ла Коруня е вторият по големина град в Галисия и някога е бил столица на тази провинция. Разположен на северозападното крайбрежие на Испания, той е зает пристанищен град, разположен в залив на Атлантическия океан. Със своите размери и умерен морски климат, градът е известна спирка за туристите, предлагащ много забавления, прекрасни плажове и възможност за сърфиране.

Градът, известен някога като Бригантиум, става важен център в областта на морската търговия с идването на римляните в района. Особено много се разраства през I и II-ри век сл.Хр., но от IV век насетне бавно започна да запада. Причината за това се крие най-вече в нашествията на норманите, принудили местното население да се изсели във вътрешността на страната. От годините на най-големия му разцвет, обаче, до нас е достигнал част от блясъка на отминалите времена и днешна най-голяма забележителност в Ла Коруня - морски фар, известен повече като Кулата на Херкулес.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Pablo Charlón

През вековете до нас са достигнали множество легенди за нейния произход. Според един от най-известните митове, на мястото, където се издига известният сега фар, някога се провела жестока битка. След тридневна борба Херкулес успял да победи тиранина Герион и там, където бил погребан, днес се издига посветената на Херкулес кула.

В исторически план за нея е известно, че съществува от II век след Христа, построена или може би възстановена при управлението на римския император Траян (53 – 117 год.). От тогава до днес тя е в постоянна употреба и се счита за най-стария действащ фар в света.

В края на XVIII век към оригиналната 34-метрова кула е добавен нов, четвърти етаж, с което общата й височина станала 55 метра. Възстановяването дължим на морския инженер Еустакито Джанини, който успява да завърши проекта и кулата, която виждаме днес, през 1791 година.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Pablo Charlón

Стоейки на „Брега на смъртта”, кулата продължава да бъде морски страж вече близо две хилядолетия. Заселилите този район римляни смятали, че това е краят на Земята и построили фара като ръководство на влизащите в града кораби от опасните океански води на Атлантика.

Днес около морския фар се издигат скулптури, има зелени площи, посетителски център, множество пешеходни алеи. Той идва да покаже, че забележителностите на Испания излизат извън историята на маврите или огрените от слънцето плажове. Галиция е район с богата собствена история и култура, а кулата на Херкулес и Ла Коруня ни позволяват да се насладим на морския климат далеч от традиционните туристически части на Испания.

Creative Commons License
Кулата на Херкулес by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.