Сицилия - земя на надеждата
Сицилия - земя на надеждата
10.01.2011 г.
Публикувано в Любопитно
от: eugenio.photosight.ru/
|
фотограф:  Eugenio
Добавете италиански, френски, испански и гръцки език плюс щипка немски и арабски нюанси и ще получите един прекрасен културен микс, блестящ със своето разнообразие. Или по-скоро място. Или остров? Остров, и то какъв...
 
от: spooner.photosight.ru/
|
фотограф:  Spooner

Остров, на който времето и традицията са били фалшифицирани от народи и религии от север и от юг, от изток и от запад. Остров, на който Европа, Азия и Африка се сливат в един магически момент. Сицилия... Там, където планината среща морето. Парче земя, станало свидетел и запазило в себе си всичко от културата на антична Гърция до славата на Средновековието и чудесата на Ренесанса.
от: spooner.photosight.ru/
|
фотограф:  Spooner

Дива, красива, непредсказуема и малко страшна, Сицилия има репутация, която не е за завиждане – символ на мафията и славата на най-бедната част от Италия. До средата на 50-те години жителите й са били най-бедните в западната част на Европа. Тежки времена, в които семейните вражди се решавали с проливането на кръв, а мъстта се предавала от поколение на поколение.
от: spooner.photosight.ru/
|
фотограф:  Spooner

Нещата обаче, макар и бавно, се променят. Докато някога притежанието на кола било по-скоро недостижима мечта за повечето хора, днес всяко семейство има най-малко две коли. И това в среда, в която има малко работни места, силна конкуренция и все още се разчита на културата на познаването на „правилните хора”. Водени от поговорката „По-добре да знаеш как се харчат пари, отколкото как се правят”, сицилианците изпадат все повече и повече в дългове. Няма ги обаче масовата необразованост, детския труд и всесилната мафия.

Creative Commons License
Сицилия - земя на надеждата by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.