Памуккале или как да се влюбим
Памуккале или как да се влюбим
09.01.2011 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  rajkumar1220
Не Пропускайте да разгледате и Хиераполис - римски спа център, изграден до Памуккале. И влезте в басейна на Клеопатра, може пък да се разкрасите :)
 
Ако сте почитатели на приключенията и приключенското кино, то най-вероятно сте гледали незабравимия филм “Одисей” на великия Андрей Кончаловски. А спомняте ли си приказния остров на нимфата Калипсо (в ролята Ванеса Уилямс)?

Бял замък, сътворен от природата, с оформени естакади и езерца, в които красивите нимфи прекарват дните си в разкрасяване и лежерна почивка, и където самият Одисей губи представа за времето и остава за цели седем години. Това място не е филмов декор.

Островът на филмовата Калипсо е всъщност Памуккале в Турция, съвсем близо до Кушадасъ.

В действителност Памуковият замък е изграден от варовик. На това място минералните извори пускат поточета, обогатени с голям набор от различни минерали, включително калций, които създават белите тераси и оформят чудните езерца.

Днес всеки може да се наслади на блаженството на примамливите басейни с минерална вода. Всеки от тях има различна температура и, сякаш се намирате в луксозен Spa център, можете да изберете точно този, който смятате за най-приятен.

Легенда за Памуккале
Имало някога едно момиче, което било толкова грозно, че никой не искал да го вземе за жена. Отчаяна, тя решила да сложи край на живота си като скочи от върха на варовиковия хълм в езерото в подножието. Но вместо да я убие, езерото я превърнало в красива девойка. В този момент оттам минавал момъкът Денизли, който се влюбил в нея още щом я видял и скоро се оженили.

И днес хората вярват, че изворите на Памуккале разкрасяват.

От научна гледна точка високо минерализираната вода в местността има благотворно въздействие върху заболявания като високо кръвно налягане, камъни в бъбреците, ревматизъм, физическо и психическо изтощение и различни хронични болежки.

Creative Commons License
Памуккале или как да се влюбим by Гергана Кангалова is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.
Based on a work at www.supernova.bg.