Замъкът Амбоаз
Замъкът Амбоаз
09.01.2011 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Geoff Livingston
Изграден на нос с изглед към река Лоара, с цел защитата на важен брод, замъкът започва своя живот през XI век, когато графът на Анжу заменя старата дървена крепост с камeнно укрепление.
 
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Cleaner Croydon

От тогава до днес шатото е претърпяло поредица от големи реконструкции. Първата вълна от тях започва през XV век, когато замъкът става част от кралския домейн. Шарл VIII е човекът, останал в историята като владетелят, предприел най-амбициозните промени, които виждаме и днес. Роден в замъка, в замъка намира и смъртта си, ненавършил 28 години. Отправил се към един от дворовете на замъка, за да наблюдава игра на топка, удря главата си в греда при преминаването през ниска врата. Изпада в кома и след няколко часа почива.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  @lain G

Първите няколко десетилетия на XVI век са важен период от историята на замъка. Тогава той е посещаван от множество известни личности като Хенри II, Екатерина Медичи и Мария, кралицата на Шотландия. С Амбоаз е свързан и Леонардо да Винчи. Известният учен работи в съседното имение Кло Люсе до края на живота си. Славните години обаче скоро приключват – от времето на Хенри IV кралските особи предпочитат да са в близост до Париж и рядко отсядат в замъка. От XVII век Амбоаз служи като затвор и никога не успява да възвърне миналото си величие. След Френската революция голяма част от крепостта е била разрушена, за да бъде частично възстановена през XVII век от крал Луи-Филип. След допълнителни смут и щети по време на Втората световна война, замъкът сега е собственост на потомък на Луи-Филип, който го поддържа като туристическа атракция.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  @lain G

Днес Амбоаз е вълнуващо място за мосещение, макар и да е загубил голяма част от миналия си блясък – запазена е само 1/5 от него. В замъка може да разгледате ценна колекция от мебели и обзавеждане от времето на Ренесанса или да се насладите на прекрасната панорама от неговите градини. В параклиса „Свети Юбер“ се намира и гробът на Леонардо да Винчи.

Creative Commons License
Замъкът Амбоаз by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.