Мумии в Япония
Мумии в Япония
06.01.2011 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.dainichibou.or.jp
|
фотограф:  unknown
или какво трябва да направите, за да се мумифицирате жив... (НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА!!!)
 
Чувайки за мумия, най-често в съзнанието ми изниква картината на Древен Египет и неговите фараони – балсамирани от техните поданици, за да бъдат запазени телата им след смъртта.

Оказа се обаче, че възприетото от мен схващане (а предполагам и на голяма част от Вас), че хората били превръщани в мумии (по естествен път в следствие на местни климатични особености или пък след намесата на други хора) след смъртта им не е съвсем точно.

В Северна Япония будистките монаси Сокушинбутсу причинявали собствената си смърт чрез мумификация! И това било широко разпространена сред тях практика, която обаче дала резултат само при двадесетина монаха.

Процедурата била дълга и много мъчителна. В нейната първа част за 1000 дни на монасите били давани за храна само семена и ядки. В същото време те били натоварвани и с тежка физическа дейност, за да изчистят всички мазнини от тялото си. През следващите 1000 дни се хранели с дървесни кори и пиели отровен чай, извличан от лаковото дърво Уруши. Това предизвиквало повръщане и загуба на телесни течности и, най-важното, правело организма прекалено отровен, за да бъде яден от червеи. И накрая монахът се заключвал в каменен саркофаг, като единствената му връзка с външния свят била тръбичка за дишане и камбана, с която известявал на околните, че все още е жив. След смъртта му саркофагът бил запечатван за още 1000 дни. Ако след отварянето му трупът бил изсъхнал (мумифициран), то той бил поставян в храма на Буда.
Днес практиката не се препоръчва и практикува от нито една будистка секта.


Creative Commons License
Мумии в Япония by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.


Етикети
|