Ритуални скокове н'гол
Ритуални скокове н'гол
06.01.2011 г.
Публикувано в Любопитно
от: http://www.flickr.com
|
фотограф:  Paul Stein
На остров Пентекост в Тихия океан съществува странен ритуал – деца и мъже скачат от висока дървена платформа с привързани към краката им тънки въжета от лиани.
 
Според легендата всичко започнало, когато една жена избягала от съпруга си Темале, тъй като той я биел. Той я намерил да се крие на високо дърво и й извикал да слезе, като казал, че ако го направи доброволно, няма да я бие много. Жената отказала и Темале трябвало да се покачи при нея. Виждайки приближаващия се мъж, жената скочила от дървото. Покрусен от мъка (или ядосан, че не успял да я хване), Темале последвал жена си, неосъзнавайки, че около глезените си тя била увила лиани и оцеляла. Тя се спасила, той загинал.

Всяка година между април и май, когато реколтата от сладки картофи е готова за бране, а лозите на лианите са достатъчно еластични след влажния сезон, жителите на острова изработват кула от клони и пръчки около високо дърво. Всеки участник построява на нея собствена платформа за скокове и е отговорен за набавянето на лианите, които ще използва. Дължината им е от изключителна важност – грешно изчисление и само няколко сантиметра по-дълги въжета биха довели до сериозни травми или смърт.

Децата предприемат скокове от по-ниски платформи. Преди тях те биват обрязвани, а опасното начинание бележи влизането им в зряла възраст.

По-възрастните и опитни мъже скачат от височина до 35 – 40 метра. Като мярка за смелостта им се смята височината, от която скачат и разстоянието, на което се намират от земята, когато увиснат с главата надолу. Задължително условие е докосването на земята по време на скока, като смятат, че така я оплодоряват и получават милостта на боговете.


<Creative Commons License
Ритуални скокове н'гол by Виктор Великов is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.