За Венеция, карнавалa и изкуството да носиш маска
За Венеция, карнавалa и изкуството да носиш маска
17.01.2011 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  neiljs
За първи път карнавалът във Венеция (Carnevale Di Venezia in Italian) е описан през 1268 година. Днес по традиция празненствата продължават до вторник преди Пепелната сряда (първия ден от великденските пости).
 
Историята на карнавала всъщност започва през далечната 1162г., когато Венеция побеждава Улрико, партиарха на Аквилея. На площад „Сан Марко” биват заклани бивол и 12 прасета, за да бъде ознаменувана победата. Това се случва на Сирна неделя.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Tom

През 11 век самата идея за карнавал във Венеция разцъфтява и избуява. Това е времето, в което градът се обръща към философията на удоволствието. Млади, богати благородници демонстрират преклонението си пред именно това удоволствие, отърсвайки се от срама и установения морал.

Картините на художника Франческо Гуарди и дневниците на прелъстителя Джакомо Казанова се превръщат в символ на епохата.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Cornelia Kopp

Карнавалът продължава да пази духа на онези времена до 1930 година, когато Мусолини забранява провеждането му.

През 1979 венецианците правят всичко възможно, за да подновят ежегодното провеждане на карнавала. 30 години по-късно той се нарежда сред най-големите събития на Европа.

МАСКИТЕ, МАСКИТЕ...
от: www.flickr.com
|
фотограф:   Giovanni Orlando

Маските във Венеция започнали да се носят през Средновековието, когато притежателят им целял да скрие лицето си, за да не бъде разпознат и уличен в незаконни дейности като танци, хазарт, тайни любовни афери и дори нелегални политически дейности.

Маските се правят чрез техниката „папие маше”, която изисква глинен калъп, върху който се лепят парчета хартия, обилно потопени в лепило.

ВИДОВЕ МАСКИ
Bauta
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Luca Candini

Маските идват от историята за бугимен, която възрастните разказват, за да плашат децата. Bauta е бяла и покрива цялото лице. Тази маска се носи с късо наметало или воал, с черна мантия или пелерина и триръбеста шапка. И мъже, и жени могат да носят Bauta.

Moretta
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Gianluigi Calcaterra

Първоначално маските Moretta са се носели само от жени. Те са с овална форма и са изработени от кадифе. Маската достига до външния овал на лицето и до устните като често се придържа с парче между зъбите. Жените, които отивали в манастир, носели Moretta. Тази маска се съчетава с воал. През 18 век и мъже, и жени започнали да носят маски Moretta, за да скрият лицата си, когато посещават хазартни домове.

Volto
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Daniel Horacio Agostini

Volto, наричани още Larva, са най-популярните маски на карнавала. Volto представлява проста бяла маска, която придава загадъчен и малко призрачен вид. Тя е овална по форма и покрива цялото лице с отвори за очите, но не и за устата. Тази маска често е носена от слуги в миналото и поради това се нарича още “градска”.

Dottore Peste
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Matteo Parrini

Това е най-модерната карнавална маска. Тя притежава голям остър нос и е отворена при очите с маска за прикриване на белези през едното око. Създаването на тази маска е вдъхновено от лекарите, които посещавали болни от чума. Шапката към маската е докторска, а големият нос държи подправки и билки, за да позволи на лекаря на диша.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
Любопитни факти за Венеция

Creative Commons License
За Венеция, карнавала и изкуството да носиш маска by Гергана Кангалова is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Bulgaria License.
Based on a work at www.supernova.bg.