Биещото сърце на Москва: Метрото - 4 от най-забележителните станции на московското метро
Биещото сърце на Москва: Метрото - 4 от най-забележителните станции на московското метро
04.03.2020 г.
Публикувано в Любопитно
от: https://flickr.com
|
фотограф:  JRE313
Московското метро или известно още като “Двореца на хората” е третото най-натоварено в света, с повече от шест милиона пътници дневно. Влаковете се движат по-редовно, отколкото във всяко друго метро в света - на 90 секунди. Затова ако чуете звука от пристигащ влак, а все още сте на ескалатора, не тичайте следващото ще дойде точно навреме!
 
Метрото свързва центъра на града с индустриалните и жилищните райони и е открито през 1935 г. в ерата на Сталин. Много от гарите са пищно украсени с произведения на изкуството и бюстове на съветски лидери.

Ето нашия списък със станциите, които задължително трябва да видите по време на екскурзия до Москва :

1. Динамо
от: https://flickr.com
|
фотограф:  Pavel Osterman

Фокусът върху здравето и спорта е основната тема в декора на гара Динамо, която носи името на близкия до нея стадион. Дизайнът на надземния павилион отдава почит на Древна Гърция, като родното място на Олимпийските игри. Мраморните колони са украсени с фризове и барелефи, изобразяващи спортни състезания. Под земята, декорът е по-сдържан и включва седем вида мрамор. Стените са украсени с порцеланови орнаменти, които показват сцени с участието на различни спортисти

2. Арбатска
от: https://flickr.com
|
фотограф:  Tim Adams

Станция Арбатска е проектирана от Леонид Поляков, архитектът, който построил един от седемте небостъргачи по времето на Сталин. Подът на гарата е изграден от многоцветни гранитни плочи, които оформят отличителен килим, а колоните му са украсени с бели керамични букети. Полилеите са изработени от позлатен бронз. Тъй като Арбатска е до централата на Министерството на отбраната, съществува градска легенда, която разказва, че тя е проектирана така, че в случай на голяма война да бъде бързо превърната в авариен бункер за военни служители.

3. Парк Култура
от: https://flickr.com
|
фотограф:  Matilda Diamant

Тази станция води до основния парк в Москва, парк Горки и е изработена от пет вида мрамор, от светло сиво до тъмно черно. Мраморните барелефи изобразяват трудовите и развлекателни дейности на руския народ, като танци, игра на футбол или тенис.

4. Маяковская
от: https://flickr.com
|
фотограф:  JRE313

Този шедьовър в стил Арт Деко е открит през 1938 г. и е проектиран от архитекта Алексей Душкин. По време на строителството са използвани най-модерните техники по онова време. Вместо тежки стълбове са изградени високи стройни колони, покрити с неръждаема стомана, които създават усещането за голяма зала. Има и многобройни мозайки, базирани на скиците на Александър Дейнека. Тази станция е обявена на културно наследство с регионално значение.Етикети
|