Най-известните забележителности на Париж - съчетание на духовно и бохемско
Най-известните забележителности на Париж - съчетание на духовно и бохемско
11.09.2019 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Justin Brown
Една от най-привлекателните черти на Париж е, че е дом на контрасти. Френската столица идеално съчетава в себе си символи на духовност и извисеност и символи на бохемския живот. Затова всеки може да си открие по нещо любимо там. Но има места, които, ако не сте посетили, все едно не сте били в Париж.
 
„Нотр Дам“ – духовната покровителка на Париж
от: www.flickr.com
|
фотограф:  domingo leiva

Вашата екскурзия в Париж може да започнете рано през деня от катедралата „Нотр Дам“ или „Парижката Света Богородица“, особено известна от едноименния роман на Виктор Юго и с факта, че в нея Наполеон I е коронясан за император. Строена е в периода XII – XIV век. Въпреки че готическата постройка остава незавършена, това по никакъв начин не нарушава внушителния ѝ вид, както отвън, така и отвътре. Входът е свободен. Ако имате късмет, ще попаднете на служба, през която ще имате възможност да се насладите на красивите гласове на свещениците, които достигат в детайли до всяко кътче на сградата заради прекрасната акустика.
От „Нотр Дам“ може да се качите на някое от често минаващите корабчета, които предлагат класическа разходка по Сена и спират до най-големите културни акценти на града. Може да слизате, където пожелаете, да разглеждате, след което да се качите на следващото корабче, с което да продължите към следващата забележителност, ползвайки вече закупения билет, който важи цял ден. Цените са различни, но има съвсем достъпни билети, които варират между 8 и 16 евро, като се правят отстъпки за студенти.

Айфеловата кула - желязното лице на Париж
от: www.flickr.com
|
фотограф:  hjjanisch

Корабчето спира, разбира се, на Айфеловата кула. Висока 324 м, построена само за две години за Световното изложение през 1889 г. и до 1930 г. държаща рекорда за най-висока сграда в света, кулата е вероятно най-известният символ на френската столица. Желязната конструкция е особено красива нощем, когато е украсена от различните редуващи се светлинни прогами. Ако искате да се насладите на Париж от върха ѝ, трябва да си закупите билет. Цените с асансьор са 25 евро за възрастни, за младежи между 12 и 24 години са 12,50 евро, а за деца между 4 и 11 години – 6,3 евро. Безплатно е за деца под 4-годишна възраст.

Музеят „Орсе“ – домът на импресионистите
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Yann Caradec

Сред известните спирки на корабчето е и музеят „Орсе“, който притежава една от най-богатите колекции на произведения на импресионисти. Билетът е 9 евро, а за младежи под 25 години е безплатно.

Шанз Елизе - булевардът, който води до триумфа и революцията
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Jonathan

Няма как да не слезете на Шанз Елизе, да не се разходите и да не пиете кафе в някое от заведенията там. Ако слушате и едноименната песен на Жо Дасен, съвсем ще сте в тон с нещата. В едната посока по булеварда ще стигнете до Триумфалната арка, издигната в чест на победата на Наполеон от 1805 г. В другата посока ще стигнете до площад „Конкорд“, емблематичен за Френската революция, на който са се извършвали голяма част от екзекуциите на аристократи, включително на Луи XVI и Мария-Антоанета. Сега в средата му се издига Египетският обелиск, подарен на Франция от Мохамед Али паша, смятан за основател на съвременен Египет.

Градините на Тюйлери и Лувърът - изкуството на красотата или красотата на изкуството
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Jonathan

Ако търсите красота и отдих сред забързаността на космополитния град, наблизо се намира централният парижки парк - Градините на Тюйлери, създаден през XVII век.
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Dennis Jarvis

За любителите на културата и изкуството задължителна спирка, съвсем близо до Градините на Тюйлери, е, разбира се, Лувърът. Музеят е наистина огромен. За да го опознаете както трябва, изисква няколко посещения. Хората с ограничено време, които желаят все пак да се насладят на значителна част от него, трябва да му отделят поне един цял ден. Най-добрият вариант е да се отиде рано сутрин, защото опашките от туристи са много дълги и се чака поне час – час и половина. Цените на билетите са достъпни – 15 евро. Входът е безплатен за младежи под 26 години, а за всички посетители – всяка първа неделя на месеца. Влиза се през известната стъклена пирамида и е препоръчително обиколката да започне от крилото „Денон“, тъй като там се намират най-известните произведения на изкуството, като „Салът на Медуза“ на Жерико и „Свободата води хората“ на Дьолакроа. Ако тръгнете от това крило, пътят през помещенията сравнително бързо ще Ви отведе до най-популярния експонат - „Мона Лиза“ на Леонардо.

Монмартр и „Мулен Руж“ - видните бохеми на Париж
от: www.flickr.com
|
фотограф:  A.G. photographe

Приключите ли с най-централните акценти на града, хванете метрото и слезте на станцията при площад „Пигал“, известен навремето с жриците на любовта. На около десет минути пеша ще откриете емблематичното кабаре „Мулен Руж“. Най-добре е да го видите вечер, обгърнато от червена светлина.
От тази точка може лесно да се озовете в сърцето на квартала, символ на бохемския начин на живот – Монмартр.

Базиликата „Сакре Кьор“ - бялата перла на Монмартр
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Carlos Perez

Там, в най-високата точка на града, се намира и красивата бяла базилика в романо-византийски стил „Сакре Кьор“. В нея има уникални музайки и статуи, а също и най-голямата парижка камбана, която тежи цели 19 тона. От мястото, на което се издига католическият храм, се открива гледка над целия град. От „Сакре Кьор“ тръгнете из тесните улички и кафенета на Монмартр – лесно ще се пренесете назад във времето. Както в миналото, така и днес художниците са на всяка крачка. Може би това е мястото, което е запазило най-автентичния дух на Париж.