Най-известните забележителности на Флоренция
Най-известните забележителности на Флоренция
15.02.2018 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  bslax28
Тоскана винаги е била от огромно значение за Италия заради плодотворните си земи, но е трудно да се обхване с думи значимостта ѝ за световната история, когато стане дума за великите умове, които е родила нейната перла Флоренция. Ето кои забележителности трябва да посетите, за да се запознаете отблизо с най-важните моменти от историята на града и неговото огромно културно наследство.
 
Катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ – Флоренция под един купол
от: www.flickr.com
|
фотограф:  samueleagrimi_

Най-известният образ на Флоренция, който присъства на повечето реклами на града и който битува в съзнанието на всеки, желаещ да я посети, безспорно е гледката към катедралата „Санта Мария дел Фиоре“. Този храм е смятан за един от най-големите шедьоври на Ранния Ренесанс. Изграждането ѝ започва в края на XIII век и е окончателно завършено в края на XIX век. Тя е най-голямата църква в града и четвърта по големина в света.
Храмът съчетава в себе си духа на готическата и ренесансовата архитектура. Екстериорът е забележителен с хармонията на зелен, розов и бял мрамор, а интериорът впечатлява с мозайките си. Катедралата е особено прочута с купола си, който е строен в продължение на 40 години по изключително сложна за времето си технология. При изграждането му, дело на архитекта Филипо Брунелески, са използвани около 4 милиона тухли и са заимствани идеи от Пантеона в Рим. Вътрешната част на купола е покрита с великолепни фрески. Интериорен акцент е и часовникът, поставен в средата на XV век, който е особено интересен с факта, че стрелките му се движат наобратно на съвременните часовници. Прекрасни са и витражите от XIV-XV век. Сред най-важните части на катедралата е Кулата на Джото, която се издига на 14,5 м височина и ако желаете, може да се качите и да обхванете с поглед цяла Флоренция. Самият велик архитект и художник Джото е погребан в „Санта Мария дел Фиоре“.
Входът за катедралата е свободен. Ако искате да посетите друга част от катедралния комплекс, като Кулата на Джото или Музея на „Санта Мария дел Фиоре“, ще трябва да заплатите не особено висока сума за съответната забележителност. Ако искате да видите целия катедрален комплекс, има чудесни оферти за комбинирани билети. Особено внимание отделете на баптистерия „Сан Джовани“, който може да посетите като част от катедралния комплекс. Построен в романски стил в края на XI и началото на XII век, той е една от най-старите сгради в града. В красивата постройка са кръстени много значими личности като Данте Алигиери и членове на династията на Медичите.
Имайте предвид, че катедралата е затворена на 1 януари, Богоявление, Великден и 25 декември. Обикновено работи от 10:00 ч. до 17:00 ч. С по-специално работно време е в четвъртъците, когато е отворена от 10:00 ч. до 16:00 ч. или 17:00 ч. – зависи от сезона, също в съботите – от 10:00 ч. до 16:45 ч. В неделите и на религиозни празници работното време е скъсено – от 13:30 ч. до 16:45 ч. Другите части на катедралния комплекс са с различно работно време.

Старият дворец – символът на флорентинската власт
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Peter

Палацо Векио или Старият дворец е най-важният символ на властта във Флоренция. Построена през XIII и XIV век, но допълвана и разширявана във времето, сградата носи различни архитектурни белези – от романски през готика до ренесансов стил. И до днес помещава градската управа, както е било през вековете преди това. Сега е в ролята и на музей с уникална колекция от фрески, статуи, гоблени и много важни исторически карти и глобуси. Преди да бъде преместен в Галерията на Академията – един от най-важните флорентински музеи, на входа стои статуята „Давид“ на Микеланджело – от началото на XVI век до втората половина на XIX век. Най-внушителното помещение, което може да видите в двореца, е „Залата на петстотинте“. Тя съдържа най-красивите фрески в сградата, а в миналото е била и най-голямата зала в света. Интересен факт е, че неотдавна там е открит стенопис на гения Леонардо да Винчи, дълго време смятан за изгубен.
Палацо Векио е леснодостъпен за туристите, тъй като е разположен в самото сърце на Флоренция – на площад „Синьорията“. На площада бихте могли да се насладите и на друга голяма флорентинска забележителност – Фонтана на Нептун, създаден през втората половина на XVI век от скулптора и архитект Бартоломео Аманти. Смята се, че този монумент е препратка към морската доминация на града в миналото.
Ако искате да се запознаете със забележителните творения, събрани в Стария дворец, редовната цена за музея е 10 евро. Цената с намаление за младежи от 18 до 25 години и за хора над 65 години е 8 евро. Безплатно е за лица под 18 години. Цените са същите за посещението на кулата, която се издига над величествената сграда. Има възможност за комбинирано посещение на музея и кулата, като редовната цена е 14 евро, а с намаление – 12 евро.
Музеят работи от април до септември всеки ден от 09:00 ч. до полунощ, с изключение на четвъртък, когато е отворен от 09:00 ч. до 14:00 ч. От октомври до декември работи всеки ден от 09:00 ч. до 19:00 ч., а в четвъртък – отново от 09:00 до 14:00 ч.
Кулата е затворена, когато вали. Иначе работи от 1 април до 30 септември всеки ден от 09:00 ч. до 21:00 ч. В четвъртък работи от 09:00 ч. до 14:00 ч. От 1 октомври зо 31 март кулата е отворена от 10:00 ч. до 17:00 ч. В четвъртък работи от 10:00 ч. до 14:00 ч. Не е препоръчително да се качвате, ако имате астма, сърдечни проблеми, страх от височини и затруднения в ходенето. Посещението е забранено за деца под 6 години.
Тъй като сградата е построена върху руините на римски театър от I век н.е., би било интересно да разгледате и тях. Това обаче е възможно само с предварителна резервация.

Базиликата „Санта Кроче“ – вечният дом на Големите
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Pierluigi B.

Особено знаково място във Флоренция заема базиликата „Санта Кроче“. Не само заради красивата си готическа архитектура и уникалните фрески и скулптури на велики Джото, които красят интериора ѝ, но и защото там са погребани големи исторически личности. Тя е вечен дом на Макиавели, Микеланджело, Галилей и още ред забележителни хора от града.
Ако искате да се докоснете отблизо до спомена за някои от най-впечатляващите личности от европейския и световен прогрес, то „Санта Кроче“ определено е Вашето място. Цената на редовния билет е 6 евро, а с намаление за деца и младежи от 11 до 17 години, за училищни групи и групи от минимум 15 човека – 4 евро. Безплатно е за деца под 11-годишна възраст, хора с увреждания и придружителя им, а също и за учителите, водещи училищна група.
Готическата църква работи от понеделник до събота от 09:30 ч. до 17:30 ч. В неделя, на Благовещение, 15 август, 1 ноември и 8 декември работното време е значително по-късо – от 14:00 до 17:30 ч. „Санта Кроче“ е затворена на 1 януари, Великден, 13 юни, 4 октомври, 25 и 26 декември.

Старият мост – един от старите духове на Флоренция
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Steve Collis

Покритият Понте Векио или Старият мост над река Арно е безспорно едно от най-интересните и удобни за туристически посещения места. Известен като най-стария мост на красивата Флоренция, той е построен на място, където е имало мост още по римско време. Най-хубавото е, че мостът е забранен за коли и спокойно може да се разходите и да се насладите на бижутериите по него.