Залцбург в духа на Моцарт
Залцбург в духа на Моцарт
02.10.2017 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Sascha Unger
Едно от нещата, с които Залцбург се гордее най-много, е фактът, че е родно място на Моцарт. Затова, когато посетите града, няма как да пропуснете местата, свързани с живота на гениалния композитор.
 
Катедралата – кръщението на Моцарт
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Sascha Unger

Въпреки че корените на тази църква могат да се открият още през VIII век, в днешния си вид съществува от началото на XVII век. Намира се в Стария град. Бялата барокова катедрала е един от най-важните символи на града, не само заради красотата си, но и заради историческата си значимост – там е бил кръстен великият Моцарт. Там все още може да видите съда със светена вода, в който е бил потопен бъдещият гениален композитор. Самата постройка има много светла и хармонична атмосфера. Гордо извисява зелените си обли куполи над града и впечатлява с изящно, но не пищно декорирана фасада от бял мрамор. Декорацията на интериора е по-богата, а използваните червени, жълти и златисти тонове създават уют. Има впечатляващ орган с 4000 тръби. Известно е, че Моцарт е бил органист за определено време в катедралата и създал някои свои творби в нея и за нея.
Катедралата има и музей, където може да видите колекция от религиозни статуи, картини, стъклописи, броеници и други красиви предмети. Произведенията на изкуството са от периода XIV – XVIII век. Може да видите и криптата, където има останки на една от по-ранните църковни постройки, издигали се на това място – в романски стил. Това място служи и за гробница на архиепископите на Залцбург.
Може да посетите катедралата всеки ден от годината, като работното време зависи от месеца и сезона. От понеделник до събота отваря врати в 08:00 ч., а в неделя и по празници – в 13:00 ч. През януари, февруари и ноември затваря в 17:00 ч., през март, април, октомври и декември – в 18:00 ч., а от май до септември – в 19:00 ч. Посещението е безплатно. Ако искате да посетите музея обаче, имайте предвид, че работното време е различно и има входна такса. Той е затворен във вторник, а от сряда до понеделник работи от 10:00 ч. до 17:00 ч. Цената на редовния билет е 5 евро, за по-възрастни хора – 3,50 евро, а за деца и младежи от 6 до 18 години, както и за студенти до 27 години – 1,50 евро.

Къщата, в която е роден Моцарт – началото на един гений
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Alan & Flora Botting

Катедралата се намира съвсем близо до най-оживеното място на Залцбург - „Гетрайдегасе“. Тази улица е дом на множество бляскави бутици и е любима дестинация на туристите за разходка и купуване на сувенири. Но на „Гетрайдегасе“ № 9 се намира най-важното нещо на нея – къщата, в която на 27 януари 1756 г. е роден Моцарт. Зад жълтата фасада днес посетителите ще попътуват из детството и ранното творчество на композитора благодарение на богатата експозиция. Това е уникален поглед отблизо на началото на един музикален гений – средата, в която е израснал, приятели и семейство, ранни интереси. Там могат да се видят първите му музикални инструменти, портрети, негови композиции, както и клавикордът, на който е създал едно от най-великите си произведения – операта „Вълшебната флейта“.
Отворено е за посетители всеки ден от 09:00 ч. до 17:30 ч. Работното време е удължено през юли и август – от 08:30 ч. до 19:00 ч. Цената на редовния билет е 10 евро. Входът за ученици от 15 до 18 години е 4 евро, а за деца от 6 до 14 години – 3,50 евро. Групи от 10 човека, студенти, възрастни хора и хора с увреждания трябва да платят 8,50 евро. Семейство от двама възрастни с деца може да посети мястото за 21 евро. Безплатно е за деца до 6 години.

Къщата, в която е живял Моцарт – един малко по-зрял гений
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Susanna Gappmayer

По време на Вашата екскурзия до Залцбург няма как да пропуснете и къщата, в която Моцарт е живял от 1773 до 1781 г., преди да се премести във Виена. Тя се намира на „Макартплац“ № 8, само на няколко минути пеша от родната му къща. Въпреки че търпи големи поражения през Втората световна война, сградата е реставрирана чудесно и през 1996 г. експозицията, посветена на композитора, отваря врати за посетители. Там те могат да се запознаят още по-отблизо със семейството и малко по-късното му творчество благодарение на оригинални документи, портрети, фортепианото на Моцарт, както и на богата колекция от записи и филми, свързани с музикалния гений.
Отворено е за посетители всеки ден от 09:00 ч. до 17:30 ч., а през юли и август – от 09:00 ч. до 20:30 ч. Цените на билетите са същите като тези за родната къща на композитора. Тъй като е хубаво да посетите и двете места – родното и по-късното му обиталиеще, може да се възползвате от комбинирания билет. Цената на редовния билет е 17 евро. Входът за ученици от 15 до 18 години е 6 евро, а за деца от 6 до 14 години – 5 евро. Групи от 10 човека, студенти, възрастни хора и хора с увреждания трябва да платят 14 евро. Семейство от двама възрастни с деца може да посети мястото за 36 евро. Безплатно е за деца до 6 години.

Моцартплац и бронзовият гений
от: www.flickr.com
|
фотограф:  stvmasters1

И за чудесен завършек на Вашата екскурзия до Залцбург в стил Моцарт, не пропускайте да се озовете и на „Моцартплац“ в сърцето на Стария град. На този площад, рамкиран от красиви сгради, се издига бронзовата статуя на композитора, открита през 1842 г. в присъствието на двама от синовете му.