Най-известните забележителности на Виена - град на дворци и катедрали
Най-известните забележителности на Виена - град на дворци и катедрали
22.06.2016 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  Dorli Photography
Съчетаваща в облика си различни стилове, които варират от романски до ар нуво, столицата на Австрия определено предлага красиво разнообразие за очите на пътешественика. Едновременно стара и нова, класическа и модерна, монументална и динамична, Виена не натежава в своята наситеност и пищност, а напротив – човек не може да се насити на многобройните забележителности, които тя предлага.
 


Катедралата „Св. Стефан“ – каменни дантели
Първото място, на което би Ви завел някой, живеещ в града, е точно неговият най-известен символ – катедралата „Св. Стефан“. Църквата в романски и готически стил, чието строителство започва през XII век, днес е седалище на архиепископа на Виена. Ще се възхитите от приличната на дантела каменна фасада. Личи си, че камъкът някога е бил бял, но от вековете, а и от пожара през Втората световна война, от който катедралата е много засегната, е потъмнял. Това обаче по никакъв начин не нарушава красотата ѝ. Разходете се из внушителната ѝ вътрешна част, впечатляваща с десетките статуи, декорирани колони и витражите. Преживяването ще е още по-интересно, ако знаете от колко значими исторически моменти е бил част храмът – например погребението на гениалния композитор Вивалди. Любопитно е и че тук се намира втората по големина камбана в Европа. Разходката из катедралата е напълно безплатна, но ако искате да разгледате кулата и катакомбите, ще трябва да платите. Тур из катакомбите струва 5 евро за възрастни, 3 евро за ученици между 14 и 18 години, 2 евро за деца до 14 години, а за групи под 15 души – 75 евро. За да изкачите 343-те стъпала на 134 –метровата южна кула, ще трябва да платите 4 евро за възрастен, 2 евро за ученици между 15 и 18 години и 1,50 евро за деца от 6 до 14 години.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Nic PiégsaЦърквата „Св. Петър“ – скритата барокова перла
Следващото духовно място, което задължително трябва да посетите, е църквата „Св. Петър“. Доста по-скрита от „Св. Стефан“, сгушена между няколко сгради, тя е и напълно различна като архитектурен стил от архиепископската катедрала – този храм е отличен бароков монумент. В този си вид е построен през XVIII век. Има обаче и по-стари духовни постройки, които са се издигали на това място, като се смята, че най-ранната датира от началото на средните векове и претендира за най-старата църква във Виена. Ако попаднете на служба, ще бъдете възхитени от красотата на музиката на органа и от меката светлина, която облива вътрешността на сградата. Особено впечатляващи са фреските по тавана. Може да влезете напълно свободно вътре и да разгледате.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  street photography by nika wessПаметникът на чумата – спомен за едни по-тъмни времена
Съвсем близо до „Св. Петър“ се намира Паметникът на чумата, който също е от най-известните забележителности на австрийската столица. Монументът е издигнат по заповед на император Леополд I заради голямата чумна епидемия, която поразява Виена през втората половина на XVII век. Първоначално е имало дървена колона, а по-късно е създаден бароковият богат мраморен паметник. Обърнете внимание на ангелската фигура, която убива жена, олицетворяваща чумата.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Vadim KlochkoДворецът Хофбург – добре дошли в императорското ежедневие
На сравнително малко разстояние пеша ще откриете пищния дворец Хофбург – любима част от Виена за много хора. Той е служел за зимна резиденция на династията на Хабсбургите около шест века, а днес е резиденция на австрийския президент. Има около 2600 помещения. Тук е родена гилотинираната френска кралица Мария-Антоанета. Може би най-известните обитатели на двореца от миналото обаче са имератор Франц Йозеф I и неговата съпруга Елизабет, по-известна като императрица Сиси. Починала млада, тя се е превърнала в същинска икона. Именно на нея и на вълнуващата ѝ история е посветена голяма експозиция, която си струва да бъде разгледана, освен императорските апартаменти и императорската колекция, в която може да видите съдове, мебели и всякакви други луксозни предмети от владетелското ежедневие. Ако искате да се насладите в пълнота на всички експозиции в Хофбург, си вземете аудиогид, отделете поне 3-4 часа и се потопете в историите, които ще чуете. Преживяването в сградата, обединяваща различни архитектурни стилове – от готика през барок до рококо, е наистина силно. Билетът за възрастни е 11,50 евро с аудиогид и 13,50 евро с гид. Можете да закупите и билет, който Ви дава достъп до всички експозиции, включително тази, посветена на императрица Сиси. Цената му е 23,50 евро за възрастни и 14 евро за деца. Правят се отстъпки за студенти и хора с увреждания. Не пропускайте след обиколката на двореца да се разходите из парка му.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Franz JachimНа Пратера – класическа виенска икона
Посетете и Пратера – също един от символите на Виена , с Виенското колело, което се движи бавно и ако се повозите на него, ще имате възможност да се насладите на изключителна гледка на града.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  CaroКъщата на Хундертвасер – сюрреалистичният сън на Виена
Встрани от централната част на града, но леснодостъпно с градски транспорт, особено с трамвай, е жилищната сграда, дело на ексцентричния художник, скулптор и архитект Хундертвасер. Не пропускайте по време на Вашата екскурзия до Виена да посетите шарената сюрреалистична постройка, подчинена на асиметрията, керамичните плочки и декорацията от пъстри камъчета. Буйна растителност се подава от етажите на сградата. Освен че ще се почувствате като в сън и ще се изпълните с отлично настроение, наблизо можете да си закупите цветни сувенири и да пиете кафе в заведение в същия приказен стил. Не пропускайте да се подсладите с току-що изпечен традиционен щрудел с маково семе.
Не забравяйте поне да минете покрай сградите на Виенската опера и на кметството, които също са от внушителните архитектурни паметници в града.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Andrej TrnkoczyЗамъкът Шьонбрун – летни императорски истории
Ако все пак разполагате с повече време по време на Вашата екскурзия до Виена, задължително посетете бароковия замък Шьонбрун, който е бил лятна резиденция на Хабсбургите и се намира доста далече. Градините му са прекрасни, затова, ако смятате да ги разглеждате, отидете през по-топли или умерени месеци – така ще можете да се насладите в пълнота на красотата на мястото. Още нещо интересно – там ще имате възможност да видите най-старата зоологическа градина в света. В зависимост от предлаганите турове, билетите за възрастни за замъка варират от 11,50 до 16,50 евро. Цените за парка за възрастни варират от 3 до 4,50 евро. Предлагат се и комбинирани билети. Разбира се, има отстъпки за деца, студенти и хора с увреждания.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  WASD42