Баварските замъци - разходка из фантазиите на един крал
Баварските замъци - разходка из фантазиите на един крал
13.04.2015 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.flickr.com
|
фотограф:  blichb
Казват, че никой не е твърде стар за приказки. Ако искате да проверите дали това твърдение се отнася и до Вас, то едни от най-подходящите места, на които може да го направите, са Баварските замъци. Те наистина изглеждат като изскочили от вълшебна история. Най-известните са дело на наричания „Приказния крал“ Лудвиг II, който искал чрез тях да избяга от реалността в идеалистичната представа за средновековния свят, която имал. Ето кои са тези места, създадени от един от най-романтичните крале, живели някога.
 
Нойшванщайн – замъкът-приказка


Нойшванщайн е най-известният от Баварските замъци и обожаван от туристите от десетилетия. Той е онзи, който най-пълно се доближава до представата за класически замък, която се изгражда у хората още от детска възраст. И нищо чудно, защото той става прототип на замъка от едно от най-популярните анимационни филмчета на „Дисни“ – „Спящата красавица“.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  blichbБаварският крал Лудвиг II започва строежа на още известния като „Замък на лебедовата скала“ през 1869 г. Постройката в неоромански стил е вдъхновена от средновековните рицарски крепости, от творчеството на великия композитор Рихард Вагнер, от германски митове и легенди, като тези за Лоенгрин и Тристан и Изолда. Тези сюжети имат основно място в декорацията на помещенията, като най-силно застъпеният мотив е лебедът – любима птица на краля. Смята се, че именно сгушеният в подножието на Баварските Алпи Нойшванщайн е вдъхновил Чайковски за написването на „Лебедово езеро“. Изящни дърворезби, мраморни стълбища, пищни полиелеи, вълшебни сюжети и спиращ дъха пейзаж, който се разкрива в пълната си красота от балкона на тронната зала – това е магичната реалност.
За желаещите да попаднат в приказния свят, който Лудвиг II е искал да създаде около себе си, билети може да купите само от билетния център в селото Хоеншвангау под замъка. Билетът важи за обиколка с гид, но те започват в определени часове, затова бъдете точни, защото иначе няма да можете да вземете участие в обиколката. Редовната цена е 12 евро. Има билет с намаление, който струва 11 евро, за хора с увреждания, хора над 65 години, студенти и групи от 15 души и повече. Входът е свободен за деца и младежи под 18-годишна възраст.
От април до 15 октомври билети се продават от 08:00 ч. до 17:00 ч., а от 16 октомври до март – от 09:00 ч. до 15:00 ч. От 28 март до 15 октомври замъкът е отворен за посетители всеки ден от 09:00 ч. до 18:00 ч., а от 16 октомври до 27 март – от 10:00 ч. до 16:00 ч. Затворен е за туристи на 1 януари и на 24, 25 и 31 декември.

Хоеншвангау – спомен за едно романтично детство


Съвсем близо до Нойшванщайн се намира замъкът Хоеншвангау. В него Лудвиг II прекарва летата на детските си години. Той е построен от баща му Максимилиан II върху руините на рицарска крепост от XII век.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Kay GaenslerСградата в неоготически стил, която е служела за лятна и ловна резиденция на кралското семейство, разполага с изключително интересни интериорни решения. Любопитно е, че стаята на кралица Мери, майка на Максимилиан II, е обзаведена в ориенталски стил. Таванът в спалнята на краля пък представлява нощно небе с вградени светещи звезди и луна. В декорацията са включени и различни митологични сюжети. Всичко това оказва влияние върху формирането на романтичните идеи на бъдещия крал Лудвиг. В едно от помещенията пък може да видите пиано, на което е свирел Рихард Вагнер, когато е посещавал Хоеншвангау.
За желаещите да се докоснат до детството на Лудвиг II цената на редовния билет е 12 евро. За студенти, за хора над 65 години, за хора с увреждания и при групи от поне 15 души цената е 11 евро. За деца и за ученици под 18-годишна възраст, придружавани от родител, е безплатно.
От 16 октомври до 27 март Хоеншвангау е отворен всеки ден от 09:00 ч. до 15:30 ч. До 15 октомври работи от 08:00 ч. до 17:30 ч. Затворен е на 24 декември.
Наблизо може да посетите и Музея на баварските крале, ако искате да откриете повече за живота на династията Вителбах, тъй като експозицията му е концентрирана главно върху живота на двамата владетели баща и син – Максимилиан II и Лудвиг II. Мястото е интересно с модерните, интерактивни похвати. Обрънете внимание на място, в билетния център на Хоеншвангау, че има много изгодни предложения за комбинирани билети за посещения на два от обектите или пък на всички три.

Линдерхоф – духът на френското изящество, английските паркове и римската митология


Линдерхоф е единственият голям дворец, който Лудвиг II започва и е напълно завършен преди смъртта му. В него се съчетават рококо, неорококо и барок и е силно повлиян от възхищението на баварския крал от Краля Слънце Луи XIV и Версай. Интериорът е богато декориран със злато, сребро, стенописи, мрамор, порцелан и слонова кост.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Vins 64Пищната кралска спалня е от най-красивите помещения в сградата. Размерите на леглото са впечатляващи – 2 на 2,5 метра. И в този дворец се наблюдават интересни интериорни решения, също като при Хоеншвангау, построен от бащата на Лудвиг. Един от най-ярките примери за това е Огледалната стая, в която кралят обичал да чете нощем – множеството огледала създават различни оптически илюзии.
Освен с изящно построения дворец, мястото е много известно и с прекрасния парк по английски модел, разположен терасовидно на доста голяма площ. Особено впечатляващи са конструкциите из него, вдъхновени от сюжети от римската митология. Такива са Фонтанът на Нептун, Храмът на Венера и Пещерата на Венера. И тук се усеща преклонението на краля пред Вагнер, тъй като в пещерата, висока 10 метра, е пресъздадена сцена от операта на композитора „Танхойзер“. В парка може да усетите и духа на Ориента благодарение на Мавританския павилион, в центъра на който е разположен Пауновият трон, обграден от три пауна. Ориенталски дух носи и Мароканската къща.
За онези, които искат да се насладят както на красивия дворец, така и на пищния парк, редовната цена е 8,50 евро. Билетът с намаление, който струва 7,50 евро, е за хора с увреждания, хора над 65 години, студенти и групи от 15 души и повече. Ако искате да посетите само сградите в парка, редовната цена е 5 евро, а с намаление – 4 евро. Редовната цена само за кралската резиденция е 2 евро, а 1 евро – с намаление. През зимата само дворецът може да бъде посещаван, като редовната цена е 7,50 евро, а с намаление – 6,50 евро. Входът е свободен за деца и младежи под 18-годишна възраст.
От 28 март до 15 октомври замъкът е отворен всеки ден от 09:00 ч. до 18:00 ч. От 16 октомври до 27 март работи от 10:00 ч. до 16:00 ч.

Херенхимзее – „баварският Версай“


Смята се, че това е най-разкошният и най-големият от дворците, построени от Лудвиг II. Той е разположен на остров Херен, намиращ се в най-голямото баварско езеро Химзее. Именно на това място личи най-ясно възхищението на баварския крал от Луи XIV, тъй като Херенхимзее е замислен като копие на френския шедьовър Версай. Смята се обаче, че дори превъзхожда френската икона с някои от помещенията си. Херенхимзее най-точно наподобява събрата си във Франция със Залата на огледалата, Залата на войната и Залата на мира. Трапезарията може да Ви впечатли с най-големия полиелей от мейсенски порцелан в света. Из пищната постройка има множество изображения на Луи XIV – Краля Слънце.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Jota KonstantinidouТъй като се намира на по-изолирано място, въпреки разкоша си, необароковият дворец е по-непопулярна туристическа дестинация в сравнение с другите замъци на Приказния крал. Това има своите предимства за посетителите, тъй като е далеч по-спокойно и те могат без притеснения да се насладят на красивата атмосфера.
Красивите градини са пълни със статуи в стила на класицизма и романтизма, а също и с фонтани,като един от тях е копие на известния Фонтан на Латона във Версай.
За желаещите да посетят „Баварския Версай“ най-изгодно ще е да закупят комбинирания билет, който включва посещение на двореца, на Музея на крал Лудвиг II, както и на музея и галериите на красивия Августински манастир, който е наричан Старият дворец. Редовният билет е 8 евро. Билетът с намаление е 7 евро и от него може да се ползват хора с увреждания, хора над 65 години, студенти и групи от 15 души и повече. Входът и тук е свободен за деца и младежи под 18-годишна възраст.
Посещението на Херенхимзее е възможно всеки ден от април до края на октомври от 09:00 ч. до 18:00 ч., а от края на октомври до март – от 09:40 ч. до 16:15 ч. Затворен е на 1 януари, на Сирни Заговезни и на 24, 25 и 31 декември.
Освен на пищния дворец и на парка, ако отидете там през лятото, ще може да се насладите и на разходка с карета. Цената на разходката в едната посока е 3 евро за възрастни и 1 евро за деца и младежи под 18 години.