Виена - най-аристократичният град на Европа
Виена - най-аристократичният град на Европа
16.02.2015 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.ekskurzia.bg
|
фотограф:  René
Виена е най-аристократичният град в Европа. Имперското му минало прозира красиво и в днешния му облик. Неслучайно столицата на Австрия е обявявана в продължение на последните няколко години за най-добрия град за живеене в света. Пищни балове, разкошни дворци и монументални катедрали – разхождайки се из града, без съмнение ще разберете защо е бил дом на велики династии.
 


Ако сте решили да опознаете града, надали и месец ще Ви е достатъчен. Все пак, ако сте с ограничено време, са Ви нужни поне три-четири дни за екскурзия до Виена, за да се запознаете добре с някои от основните му забележителности. Колкото и време да прекарате там обаче – няколко часа или няколко дни, със сигурност ще Ви е трудно да си тръгнете от това внушително място.Ако имате на разположение около три дни, най-добрата стратегия е да си купите карта градския транспорт. Виена е известна с много редовния, чист и евтин градски транспорт. Може да си вземете карта за 48 часа на цена около 13 евро или за 72 часа на цена около 16 евро. Те покриват всички линии на метрото, трамваите и автобусите и се возите неограничено. По този начин лесно ще стигнете до желаните точки.Все пак в началото се концентрирайте върху централните акценти на града, които са на сравнително близко разстояние едни от други пеша. Така още от първия ден ще навлезете в атмосферата на града, разхождайки се по улиците, заобиколени от красиви сгради и витрини.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Steffen Jakob
Сред първите места, които трябва да посетите, е катедралата „Св. Стефан“ – един от най-известните символи на Виена, важна част от историята ѝ и красиво съчетание на романски и готически стил.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Marc Haegeman Photography
Разхождайки се из центъра се коцентрирайте и в откриването на една от по-срамежливите забележителности на австрийската столица – църквата „Св. Петър“. Бароковата красота на формите и фреските ѝ ще Ви възхити. Съвсем наблизо ще Ви чака и спомен за по-тъмните години от миналото на града - Паметникът на чумата.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  street photography by nika wess


от: www.flickr.com
|
фотограф:  Vadim Klochko
Централен акцент е една от сградите с най-голям принос за аристократичното излъчване на Виенадворецът Хофбург. Там ще можете да се докоснете до императорското ежедневие, до истории за любов, смърт и съдбоносни решения.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Mento ITA.


от: www.flickr.com
|
фотограф:  Luca Santoro Photography
Ако имате нужда от нещо по-извисяващо, съвсем буквално ще постигнете това с Виенското колело на Пратера, откъдето може да разгледате целия град.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  danfloj
Отделите ли се от центъра, се отправете към сбъдването на някои свои по-странни сънища чрез посещението на сюрреалистичната пъстра сграда, дело на ексцентричния художник и архитект Хундертвасер.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Andrej Trnkoczy
Ако не сте се наситили на разкош и имате повече време по време на Вашата екскурзия до Виена, разгледайте и може би най-отдалечената ѝ забележителност – двореца Шьонбрун. Освен великолепна архитектура Ви очаква и красива разходка сред градините и зоологическата градина.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  MecCanon [DatAperture]


от: www.flickr.com
|
фотограф:  Mento ITA.
Столицата на Австрия неслучайно е наричана „Град на музиката“ и „Град на мечтите“. Родно място на велики композитори като Шуберт и Щраус, дом на Хайдн, Моцарт и Бетовен, средище на брилянтни художници като Климт и на още толкова много ярки примери на творческата мисъл, с всяка стъпка във Виена ще откривате защо градът оправдава почетните титли и имена, давани му през годините.

от: www.flickr.com
|
фотограф:  Steffen Jakob