Рим - ехото на изгубената империя
Рим - ехото на изгубената империя
04.02.2015 г.
Публикувано в Любопитно
от: www.ekskurzia.bg
|
фотограф:  Ekskurzia
Наричат го Вечния град. От векове се говори, че всички пътища водят към него. Това е Рим – градът, който пази спомена за най-великата империя, съществувала някога. За своята история от близо три хилядолетия столицата на Италия помни кървави битки, бляскави триумфи, кръвожадни императори, безценни богатства и завидни архитектурни достижения. Успешно съчетал във визията си модерното и пластовете столетия, Рим предлага най-разнообразни изкушения и възможности за приключения.
 
Римският форум – да се озовеш в центъра на центъра

Какво по-подходящо място за започване на екскурзия до Рим от форума – центърът на древния град, който пък от своя страна се е явявал център на цивилизования свят? Ако искате да се почувствате като истински римлянин, то трябва да знаете, че това е било сърцето на Рим. Политика, религия, правосъдие и търговия – тук са се случвали едни от най-важните процеси за империята. Тук са се издигали храмове, базилики, Римският сенат. Тук се намира и една от най-известните арки в света – Триумфалната арка на Тит, построена през 81 г. от император Домициан в чест на превземането на Йерусалим през 70 г. от неговия брат – император Тит. Високата над 15 метра конструкция е покрита с красиви релефи, изобразяващи римската победа и йеусалимския крах. При нея свършва Виа Сакра или Свещеният път – централната улица на Рим.
от: www.ekskurzia.bg
|
фотограф:  Ekskurzia


Колизеумът – хляб и зрелища

Съвсем близо до форума ще откриете най-известния символ на Рим – Колизеума. Мирисът на кръв, сблъсъкът на желязо и виковете на екзалтираната публика при гладиаторските битки сякаш още отекват из стените му. На арената на построения през I век амфитеатър на практика се е прилагала сентенцията: „Дайте на народа хляб и зрелища и той ще понесе всичко, което му наложите!“ Разхождайки се из конструкцията с 50 хиляди места и перфектна акустика, може ясно да усетите онова, на което се е градяла стабилността на императорското управление – задоволяването на жаждата за кръв у хората.
от: www.ekskurzia.bg
|
фотограф:  Ekskurzia


Пантеонът – по следите на езическото минало

Преди да откриете Рим като седалище на най-значимия християнски център, трябва да се запознаете с езическото му минало. Идеалното място за това е Пантеонът или сградата, която се е явявала дом на всички девет божества, почитани в града през древността. Построен в периода 27-25 г. пр. н.е. от генерала Марк Агрипа, той е най-добре запазената древноримска сграда в града. Опожаряван е няколко пъти и в сегашния си вид съществува от началото на II век н.е., възстановен по времето на император Адриан. Най-внушителното нещо, на което ще станете свидетели, е куполът на храма, който до XX век държи рекорда за най-голям купол в света, а е още по-уникален с факта, че при диаметър 43 м няма поддържащи колони. Въпреки че е изключително добре съхранен и ще Ви даде ясна представа за архитектурния облик на Древния Рим, все пак трябва да имате предвид, че част от украсата му е било свалена при превръщането му в християнски такъв в началото на XVII век.
от: www.ekskurzia.bg
|
фотограф:  Ekskurzia


Ватиканът – християнското настояще на езическото минало

След като вече сте се запознали с езическото минало на града, е време да узнаете как се е превърнал в най-значимия център на християнството. Време е да посетите държавата в държавата – Ватикана. Най-малката независима страна в света си има държавен глава в лицето на папата, официалният ѝ език е латински и води началото си от VIII век. Самата държава е създадена през 1929 г. Най-емблематичните места, които трябва да посетите там, са базиликата „Св. Петър“ и Сикстинската капела. Базиликата е най-голямата църква в света и един от проектантите ѝ е самият Микеланджело. Смята се, че там, точно под олтара, се намира гробът на св. Петър. Храмът е вечен дом и на много от папите, оглавявали някога Ватикана. В Апостолическия храм – разиденцията на папата, се намира едно от най-големите богатства на града-държава – Сикстинската капела. Сега в ролята на музей, а някога храм, тя ще Ви впечатли с едни от най-красивите фрески, познати на хората, особено онези, дело на Микеланджело. Със сигурност сте виждали по учебници, албуми и енциклопедии някои от тях, като „Сътворението на Адам“ или „Страшният съд“, но колко ли несравнимо ще бъде усещането да се докоснете до тях на живо?
от: www.ekskurzia.bg
|
фотограф:  Ekskurzia


Фонтанът ди Треви – бароковата кинозвезда

Ако сте почитатели на киното, със сигурност ще сте особено развълнувани да видите на живо фонтана, част от емблематичната сцена във филма на Федерико Фелини La Dolce Vita, в която красавицата Анита Екберг влиза в него заедно с Марчело Мастрояни. Освен част от сцена-икона в модерното кино, той е един от най-известните фонтани в света с изяществото на бароковата си конструкция.
Името на фонтан ди Треви идва от факта, че свързва три важни римски улици. Създаден е през 1762 г. от архитекта Николо Салви, а скулптурите, които имат основна заслуга за внушителния му вид, са дело на Пиетро Брачи. В централната част на високата цели 26 м конструкция стои скулптура на бог Нептун , а от двете му страни са разположени две изящни женски фигури. Ако искате някой ден да се върнете в Рим, изпробвайте достоверността на легендата, свързана с фонтана – ако хвърлите монета в него, пак ще се озовете в града след време.
от: www.ekskurzia.bg
|
фотограф:  Ekskurzia


Площад „Навона“ – щабът на уличните артисти

Площадите като цяло са знакови за Вечния град, но на един от тях трябва да обърнете особено специално внимание по време на Вашата екскурзия до Рим – площад „Навона“. Построен върху Стадиона на Домициан, използван в миналото за провеждане на различни игри, като надбягване с колесници, площадът ще Ви предостави възможността да видите едни от най-красивите образци на бароковите конструкции в Рим. Сред тях са Фонтанът на Нептун, Фонтанът на Мавъра и Фонтанът на четирите реки. Там са и църквата „Св. Агнеса“ и дворецът Памфилий. Това е едно от най-шумните, динамични и весели места в Рим. Пълно е колкото с туристи, толкова и с улични артисти, на чиито песни, танци и придставления можете да се порадвате. Може да си купите картина от някой от художниците, да пиете кафе или да хапнете паста в някое от очарователните малки заведения и да се разходите с файтон. Особено забавна е и пърхащата атракция на площада – множеството гълъби, които кацат навсякъде –по фонтани, статуи, дори по Вас.
от: www.ekskurzia.bg
|
фотограф:  Ekskurzia